واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: من آدم تنبلی هستم؟
امروزه معضل تنبلی گریبانگیر قشر عظیمی از جامعه شده است و بی توجهی به این معضل، میتواند حربه سنگینی را به زندگی شخصی و در نهایت جامعه وارد کند.
در گذشته واژه تنبل به افرادی نسبت داده می شد که فعالیتی نداشتند اما امروزه ویژگی های تنبل بودن دچار تغییراتی شده، ویژگی هایی که خیلی به ما نزدیک اند و چنانچه درمان نشود سال ها ریشه دوانده و فرد را دچار سستی و رخوت کرده و از رسیدن به اهدافش باز می دارد.
تنبلي از آن دغدغه هایی است كه همه ما با آن دست به گريبان هستيم، و فقط عدهاي از ما ميتوانيم بر آن غلبه كنيم .براي همه ما پيش آمده كارهايمان را به فردا موکول می کنیم. دلايل زيادي هم ميتوانيم براي اين تصميممان داشته باشیم، از بی حوصلگی گرفته تا بهانه های مختلف، اما اين همان چیزیست که به آن تنبلی می گویند.
براي اينكه متوجه شويد که آدم تنبلي هستيم يا خير، كافي است به اين سؤال پاسخ دهيم: آيا كار نيمهتمام داريم؟ اگر جواب مان آری است قطعا ما هم جزو انسانهاي تنبلي هستيم كه به بهانههاي مختلف از مسوولیت ها سرباز می زنیم.
شما هم مطمئنا یک دوره در زندگیتان از این تنبلیهای ناگزیر شکوه کرده اید. احتمالا همه ما در ذهنمان، راههایی مختص خودمان برای غلبه بر تنبلی داریم، اما شاید بد نباشد نظر روانشناسها را هم در مورد علتهای این پدیده ی فراگیر بدانیم و پیشنهادهایشان را بشنویم.
ریشه تنبلی را بخشکانید
سمیه شاهمرادی دکترای روانشناسی با بیان اینکه اهمال کاری دلایل گوناگونی دارد، گفت: میزان تنبلی بسته به ویژگی های شخصیتی از فردی به فرد دیگر متفاوت است و می تواند سالهای زیادی زندگی فرد را تحت الشعاع قرار دهد.
وی افزود: متاسفانه درصد زیادی از افراد از تنبلی خودشان آگاه نبوده و به همین دلیل در زندگی با اشتباهات عدیده ای مواجه می شوند بنابرین با مشخص شدن ریشه های تنبلی می توان تا حد زیادی از عواقب آن جلوگیری کرد.
تنبلی را فراموش کنید
این روانشناس درباره شخصیت های وسواسی اظهار داشت: گاهی اوقات اهمال کاری ناشی از کمالگرایی یا ایده آلی بودن فرد است و این در حالیست که فرد کمالگرا همواره انتظار دارد تا کارها را درست و بدون هرگونه عیب و نقص انجام دهد و بدلیل اینکه انجام کار را دور از ذهن تصور می کند، بنابراین مسئولیت ها را رها کرده و همچنان آن را پشت گوش می اندازد.
وی درباره ترس از عدم موفقیت افزود: گاهی اوقات این عادت افردای که همواره از شکست خوردن واهمه داشته اند و با این تصور که در صورت عدم موفقیت مورد تایید دیگران قرار نمی گیرند را در ذهن خود جاری می سازند و منجر به سست شدن روند تصمیم گیری می شود.
شاه مرادی اظهار کرد: در خیلی از موارد افرادی که افسرده هستند، انرژی و انگیزه کافی و لازم را برای انجام کارهایشان را ندارند با خو گرفتن به این عادت ها، تنبلی را به انجام دادن کارها ترجیح می دهند.
این روانشناس با بیان اینکه قرار گرفتن در شرایط محیطی تاثیر بسزایی در روند تنبلی دارد، تصریح کرد: در بسیاری از موارد اطرافیان و دوستان یا اعضای خانواده آنچنان افراد پر جنب و جوشی نبوده بنابراین فرد تحت تأثیر این ویژگی ها، از داشتن فعالیت های زیاد سرباز می زند.
وی عنوان کرد: در شرایطی که فرد توانایی برنامه ریزی درست کارها را نداشته عدم مدیریت درست، منجر به ازدحام فکری و در نهایت تنبلی می شود.
شاه مرادی یادآور شد: افکار مثبت غير واقع بينانه و داشتن انتظارات بيش از حد از خود، نيز مانند افکار منفي مي تواند تنبلي را تشديد کند. برنامه روزانه تان را خيلي شلوغ نکنيد. فهرست کارهايي را که بايد انجام دهيد بيش از ظرفيت جسمي خود در نظر نگيريد.
از ماست که برماست
شاه مرادی در خصوص تأثیر مستقیم تنبلی بر اجتماع بیان کرد: برخی از خصوصیات و منش های انسانی نه تنها به شخص زیان می رساند، بلکه جامعه را نیز با خسارت های جبران ناپذیری مواجه می سازد. از جمله این خصلت ها می توان به تنبلی اشاره کرد که در آیات و روایات اسلامی از آن به عنوان یک رذیلت اخلاقی و نا هنجاری رفتاری یاد شده است. زیرا اسلام بنیاد انسان را بر پایه کار و تلاش تعریف می کند و هرگونه کوتاهی و کسالت و تنبلی را به مفهوم، حرکت در مسیر ضد کمالی بر می شمارد.
وی با بیان اینکه معضل تنبلی طیف گسترده ای از مشکلات اجتماعی را به دنبال دارد، افزود: در ابعاد گسترده تر، مشکلات اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی از پیامدهایی اهمال کاری محسوب می شود.
این روانشناس با اشاره به اینکه بسیاری از اطرافیان فرد اهمال کار با برنامه ریزی های خودسرانه سعی در اصلاح رفتارهای وی می کنند، تصریح کرد: این واکنش نه تنها به بهبود مشکلات کمکی نکرده بلکه فرد را در شرایط حادتری قرار می دهد.
شاهمرادی یادآور شد: با توجه به ویژگی های بیان شده، در صورت مواجه شدن با این رفتارها از مشاوران و روانشناسان کمک بگیرند چرا که از طریق تمرین های عملی و برنامه ریزی تخصصی می توان گام موثری را به منظور برطرف شدن این مشکل برداشت.
منبع : باشگاه خبرنگاران
تاریخ انتشار: ۱۰ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]