واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: هر كه پيش از آزمودن به كسى اطمينان كند خود را در معرض هلاكت و فرجامى رنج آور قرار داده است...
پایگاه خبری تحلیلی تراز: نظم و انضباط و برنامه ریزی جزو موضوعات مورد تاکید ویژه دین مبین اسلام است. اسلام نه تنها مخالف آینده نگری و برنامه ریزی برای آینده نیست بلکه قرآن کریم بارها مسلمانان را به عاقبت اندیشی سفارش کرده است. تدبیر امور لازمه مدیریت انسان در همه مسائل است اعم از فردی و اجتماعی؛ انسان تنها در سایه این موضوع می تواند به کامیابی و موفقیت برسد. در انتخاب دوست، شریک، همسر، شغل، محل سکونت و غیره یکی از مسائل مهم عاقبت اندیشی و توجه به جوانب کار است.
حال این برنامه ریزی و نظم باید در تمام امور زندگی انسان نقش داشته باشد. برای مثال افرادی در تجارت و کار موفق ترند که دارای انضباط کاری بیشتری هستند. یا در خرج و مخارج زندگی افرادی راحت تر می توانند بر مشکلات فائق آیند که بتوانند میانه روی و نظم در مصرف را سرلوحه کار خویش قرار دهند.
در روایتی از امام صادق (ع) چنین نقل شده است که حضرت فرمود:
«دعای چهار گروه هرگز مستجاب نمی شود!
1- مردی که در خانه بنشيند و بگويد، خدايا! به من روزی بده. خداوند به او می گويد: مگر به تو دستور ندادم که دنبال آن برو و در طلبش باش؟
2- مردی که زنی در خانه دارد [و از او به تنگ آمده است] و دعا کند که خدايا! مرا از شر اين زن آسوده کن! خداوند به او می گويد: مگر طلاق او در اختيار تو نيست؟!
3- مردی که مالی دارد و آن را تباه سازد و بيهوده خرج کند، آنگاه بگويد: خدايا! به من روزی بده! خدا به او می گويد: آيا من به تو دستور ندادم که در خرج کردن ميانه رو باش و مالت را تباه نکن؟
4- مردی که مالی دارد و بدون شاهد و سند آن را قرض دهد [و بدهکار، مالش را به او پس ندهد و آن مرد پيوسته به درگاه خدا دعا کند] خدا به او می گويد: مگر من به تو دستور ندادم که بی شاهد و سند قرض نده؟!» (بحارالانوار، ج 93، ص 360)
***
سه نکته:
* شریکت را اول آزمایش کن
از حضرت جوادالائمه (ع) نقل شده که می فرمایند: «مَنِ انقَادَ إلَى الطُّمأ نينَةِ قَبلَ الخُبَرةِ فَقَد عَرَضَ نَفسَهُ لِلهَلَكَةِ و العاقِبَةِ المُتعِبَةِ؛ هر كه پيش از آزمودن به كسى اطمينان كند خود را در معرض هلاكت و فرجامى رنج آور قرار داده است.» (بحار الانوار، ج 78، 364)
** هرچه کنی به خود کنی!
دین اسلام در همه ابعاد برای ما راه را نشان داده و با عمل به آن می توان حتی در زندگی دنیوی نیز موفق و سربلند بود. در آیه آیه ۱۶۵ سوره آل عمران می خوانیم: «آيا هنگامی که آسيبی به شما رسيد که شما خود دو چند آن رسانده بوديد، گفتيد: اين آسيب از کجا رسيد؟ بگو: از جانب خودتان هر آينه خدا بر هر چيزی تواناست.» آری، آسیب ها و مشکلات از خود ماست نه از جای دیگر. اگر به تعالیم دینی به دقت توجه کنیم بسیاری مشکلات زندگی مرتفع خواهند شد.
*** درس امام به فرزندش
در روایات آمده که وقتی شریک اسماعیل فرزند امام صادق (ع) سر او کلاه گذاشت و او برای حل مشکل و بازگشت پولش کنار خانه خدا دعا می کرد حضرت فرمودند دعایت مستجاب نمی شود و خدا هم هیچ عوضی در برابر پولت به تو نمی دهد! گفت چرا؟ حضرت فرمود برای اینکه در انتخاب شریک دقت نکردی و با فردی شریک شدی شدی که شارب الخمر بود. گفت نمی دانستم. فرمود: تو نمی دانستی، به مومنین اطمینان می کردی و از آنها می پرسیدی. این روایات بدین معناست که انسان باید در کار تجارت و کسب، انتخاب شریک و امور دیگر آینده نگر و اهل مشورت باشد و در غیر این صورت خداوند به او کمکی نخواهد کرد زیرا مسبّب مشکلات مطابق آیه فوق خود اوست!
زمانبندی انتشار: 9 شهريور 1395 - 05:39
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 11]