واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: اقتصاد خلاق راهکاری جهت تحقق اقتصاد مقاومتی
غلامرضا خلیل ارجمندی/ مدیرعامل صندوق اعتباری هنر
در تاریخ جوامع بشری، فراز و نشیب هایی وجود دارد که تعیین کننده سرنوشت و نوع تفکر و نگاه ملت ها است.کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. نظام جمهوری اسلامی ایران در حدود 4 دهه گذشته،با از خودگذشتگی و فداکاری بسیاری از فرزندان این مرز و بوم، مسیر پیشرفت و تعالی را طی کرده است.
شعار «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل»، که طبق سنت چند ساله اخیر مبنی بر نامگذاری هدفمند سال ها از سوی مقام معظم رهبری، به عنوان شعار سال جاری در نظر گرفته شده است؛ نامی وزین و شایسته است. چرا که در جهت نیل به اهداف خطیر اقتصاد مقاومتی به عنوان الگوی جدید اقتصادی کشور، چه چیز مهم تر از اقدام و عمل، با عزم جدی و دوشادوش دولت و ملت در سایه رهنمون های رهبری است.
ایشان دو ویژگی مهم را به عنوان ماهیت این الگوی اقتصادی برشمرده اند: درون زایی که به بهره برداری جامع از کلیه ظرفیت های موجود در کشور اشاره دارد؛ و برون گرایی که بر شناخت، تعامل و هدف قرار دادن بازار جهانی و نه فقط بازار داخلی، تأکید می ورزد. لذا ارائه شاخص های عملکردی کلیه دستگاه ها و نهادهای دولتی در چارچوب و راستای اقتصاد مقاومتی در هفته دولت، می تواند عملکرد و اقدامات شاخص دولت را بیش از پیش نمایان کند.
مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با محوریت صندوق اعتباری هنر نیز در این راستا، موضوع اقتصاد خلاق را به عنوان راهکاری عملیاتی جهت تحقق اقتصاد مقاومتی در بخش فرهنگ و هنر کشور، از سال 1393 در دستور کار قرار داده است. اقتصاد خلاق که ریشه در ثروت آفرینی از طریق به کارگیری مهارت، خلاقیت و استعدادهای افراد جامعه و ظرفیت های دیگری چون فرهنگ و میراث آن دارد، می تواند در جهت دستیابی به این مهم برای کشور تأثیرگذار باشد.
گنجینه های عظیم و بیکرانی که از دانش و فرهنگ و هنر در سرزمین و مردم ما وجود دارد بر کسی پوشیده نیست. اتکا به همین سرمایه های درونی است که جهت عبور از بحران های اقتصادی باید از آنها کمک گرفت. مردم و بخصوص جوانان ما باید باور کنند که می توان از اقتصاد متکی به نفت آزاد شد و گزینه های دیگری نظیر اقتصاد دانش بنیان و به تبع آن، اقتصاد فرهنگ و هنر را در سبد توسعه ای کشور جای داد. تشکیل کنفدراسیون فرهنگ و هنر در اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران، نیز تلاشی در جهت رونق کسب و کارهای فرهنگی و هنری است. یکی از اهداف تأسیس چنین نهادی، نهادینه کردن کسب و کار هنری و تقویت این واقعیت در ذهن مردم و مسئولان است که به هنر به عنوان یک کسب و کار بنگرند. مقولات فرهنگ و هنر از نظر بسیاری از افراد یک موضوع روشنفکری و سرگرمی محسوب می شود. نتیجه این تفکر این است که سهم این بخش در اقتصاد کشور یک سهم حاشیه ای است. در حالی که بخش فرهنگ و هنر یک بخش رشد یابنده است، که با سرعتی بیش از سایر بخش های اقتصادی توسعه می یابد. به علاوه این بخش امکانات و فرصت های شغلی بسیار متفاوت و غالباً با مهارت های بالا را ایجاد می کند. در کشور ما بسیارند فرهیختگان و هنرمندان فعال در زمینه های مختلف مانند موسیقی، نقاشی، خطاطی، طراحی و حتی فیلمسازی که خوشبختانه در چند سال اخیر بخوبی خود را در رویدادها و جشنواره های معتبر بین المللی به جهانیان ثابت کرده و نام ایران را بر فراز قله های افتخار به اهتزاز درآورده اند؛ هنر و خلاقیت در این سرزمین و در روح مردم آن ریشه دوانده است. نکته جالب توجه در رابطه با اقتصاد خلاق و صنایع وابسته به آن این است که آنها ضمن سرچشمه گرفتن از هویت یک ملت، خود نیز برای افراد آن سرزمین هویت ساز هستند.
لذا صندوق اعتباری هنر ضمن تلاش مستمر در جهت گام برداشتن در این راه، قصد آشناسازی هر چه بیشتر ملت عزیز را با اقتصاد خلاق دارد و در این میان، رسانه ها هستند که با مطرح کردن موضوع و اهمیت و ظرفیت بالای آن در توسعه اقتصادی، بستر مناسبی را جهت پیشبرد و تحقق اقتصاد خلاق و اقتصاد مقاومتی در کشور فراهم خواهند آورد. امید است که با همراهی و تعامل مثبت دولتمردان و رسانه ها در زمینه توسعه و ترویج اقتصاد خلاق، شاهد تقویت هر چه بیشتر جایگاه اقتصادی و اقتدار ملی کشور عزیزمان ایران باشیم.
تاریخ انتشار: ۱۶:۱۷ - ۰۹ شهريور ۱۳۹۵ - 30 August 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]