واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: مسجدی در تهران که هوا را تصفیه میکند (+عکس)
همه ما بارها از میدان هفت تیر که یکی از میادین اصلی پایتخت و مملو از ویترینها و مانتوهای رنگارنگ است عبور کردهایم؛ تا چشم کار میکند شور زندگی و هیجان برای خرید در عابرین موج میزند... اما اگر کمی به اطراف نگاه کنیم، در ضلع شرقی میدان هفت تیر، مسجدی با یک معماری مدرن توجه ما را به خود جلب میکند؛ مسجدالجواد(ع) که از مساجد مدرن ایران نامگذاری شده است.
به گزارش ایسنا، وقتی در خیابانهای شهر قدم میزنیم و میبینیم که گذر زندگی انسان چیزی کمتر از حرکت تند چرخ ماشینها ندارد و تند و تیز همه میروند و میآیند، این گلدستهها و منارهای مساجد در کوچه پس کوچههای شهر و میادین اصلی است که با ندای اللهاکبر سبب میشوند برای چند لحظه هم که شده، از هیاهو و رفتوآمدهای کلافهکننده رها و آرام شویم و به محلی پاک و امن پناه ببریم.
مساجد زیادی در سطح شهر وجود دارند، اما در میان همه آنها شاید برخی برجستهتر باشند و همواره فعالیتهای مختلف فرهنگی و دینی در آنجا بیشتر از سایر مساجد باشد. یکی از این مساجدِ دارای ویژگی منحصر به فرد، مسجدالجواد (ع) است.
نمای مسجد الجواد(ع) با رنگ تصفیهکننده هوا رنگ آمیزی شده است. این مسجد در سال ۱۳۴۱ تاسیس و بنا به دلایل مختلفی از جمله قرار گرفتن در مرکز شهر تهران، نوع خاص معماری و امکانات جانبی مسجد، توجه شهروندان تهرانی را به خود جلب میکند.
این بنای ارزشمند در یکی از کانونهای اصلی آلودگی هوای تهران، میدان هفت تیر قرار گرفته که به عنوان یکی از مساجد شاخص در دنیا از لحاظ قابلیت تصفیه هوا شناخته میشود.
رنگ تصفیهکننده هوا، خواص خودتمیز شوندگی و طول عمر بالای نمای ساختمان را به دنبال دارد و این تکنولوژی در سالهای اخیر در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به مدد شهرسازی و مدیریت شهری آمده است.
اولین بیمارستان تصفیهکننده هوا در شهر مکزیکوسیتی و یا اولین کلیسا با قابلیت تصفیه هوا و نمای خودشوینده در ایتالیا در زُمره این پروژهها هستند. اینبار نیز در ایران و یکی از آلودهترین نقاط پایتخت، مسجدی تاریخی و ارزشمند به این ویژگی نوینِ رنگهای هوشمند تصفیه کننده هوا مجهز شده است. که این امر بسیار ارزشمند و قابل تحسین است.
در این طرح که با همیاری مدیران و مشاوران عالی مسجد طی ۱۴ روز به انجام رسید، نمای مسجد الجواد(ع) با رنگ ناکسوت با پایه سلیکون و مقاومت بسیار بالا رنگآمیزی شد و از روز اتمام پروژه در عید مبعث نمای این مسجد به عنوان «اولین مسجد تصفیه کننده هوا» نامگذاری و به بهرهبرداری رسید.
در این مسجد جدا از برگزاری نمازهای جماعت روزانه، مجالس و کلاسهای مختلف علمی، تفریحی، مذهبی و اردوهای دستهجمعی برگزار میشود. مسجدالجواد کتابخانه ای با 19هزار جلد کتاب دارد.
ساختمان مسجد از ۲ بخش شبستان و سالن سخنرانی تشکیل شده است. سالن سخنرانی ۲ طبقه است. نمازخانه به صورت مخروطی از اضلاع متقاطع تشکیلشده که از راس به قاعده پهنتر میشود. این ۲ قسمت مسجد در مجموع ۱۲۵۰ مترمربع مساحت دارد.
مسجد، جایگاهی است که گستره آن در جغرافیای جهان هم معنا و برابر با گستره قلمرو اسلام است از نخستین سده ظهور دین مبین اسلام، "مساجد" به عنوان شاخصترین و بارزترین نهادهای اسلامی تجلی یافتند. دین مبین اسلام توسط پیامبر اعظم (ص) در مدینه النبی دارای حکومت و نظام اجتماعی و سیاسی شد، مسجد به عنوان اصلیترین پایگاه و محل فعالیتهای گوناگون در حکومت نو پای اسلامی قرار گرفت و از همین مکان مقدس بود که مرزهای عقیدتی و جغرافیایی اسلام به سایر بلاد دور و نزدیک گسترش یافت.
اکنون نیز بعد از گذر هزاران سال از صدر اسلام تاکنون و پس از تخریب مسجدالاقصی توسط صهیونیستها، در ایران که امالقرای جهان اسلام است هفتهای تحت عنوان "هفته جهانی مساجد" نامگذاری شده است.
از طریق رشد و شکوفایی همین مساجد است که میتوانیم به فرهنگ ناب و اصیل ایرانی و اسلامی برگردیم و از زنگارهای روزگار وجود خود را پاک و آرام کنیم. اما آیا با نگاهی به مساجدی که در سطح شهرمان بنا شده است همان تنفس ایمان آدمی را که همواره از آن یاد شده است، میبینیم؟
به راستی ما برای اینکه بتوانیم به کارکردهای اصلی مساجد برسیم تا چه میزان به مساجد شهر توجه میکنیم و به خصوص به نظافت و پاکی مساجد. متاسفانه در برخی از موارد میبینیم که برای نظافت و پاکی مساجد سطح شهر خیلی برنامه و بودجه در نظر گرفته نمیشود و این امر در اکثر مساجد مشهود است ناگفته نماند که علاوه بر ظاهر و پاکسازی مساجد باید جوامع اسلامی به سمتی حرکت کنند تا دیدگاههای اولیهای که در مساجد صدر اسلام مورد توجه بود است احیا شود و مساجد به کارکردهای فرهنگی و اجتماعی خود نیز برگردند.
تاریخ انتشار: ۲۰:۳۴ - ۰۲ شهريور ۱۳۹۵ - 23 August 2016
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: عصر ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]