واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: نگرانيهاي «فراسوري» غرب از تلاقي تهران- مسكو در نوژه
تداوم عمليات هوايي عليه تروريستهاي سوري از همدان توسط بمبافكنهاي راهبردي روسها به همراه انتشار خبر استقرار سامانه دفاعي اس400 ...
تداوم عمليات هوايي عليه تروريستهاي سوري از همدان توسط بمبافكنهاي راهبردي روسها به همراه انتشار خبر استقرار سامانه دفاعي اس400 در پايگاه هوايي نوژه كه قرار است به عنوان پشتيبان هواپيماي روسيه عمل كند، نه تنها روياهاي سوري امريكا و صهيونيستها و شيوخ دست نشانده آنها در كشورهاي حاشيه خليج فارس را به كابوس تبديل كرده است و فراري دادن تروريستهايشان را از آماج حملات ائتلاف ايراني-روسي و شايد هم در آينده تركيهاي سختتر كرده است، بلكه تجربه اين همكاري نظامي در نهايت رويهاي را بنيانگذاري ميكند كه موازنه فعلي قدرت در خاورميانه و حتي جهان را به ضرر امريكا و اقمارش به چالش بكشد.
به گزارش «جوان» عمليات هواپيماهاي روسي از پايگاه نوژه همدان نه تنها باعث ميشود كه هواپيماهاي روسي با صرف هزينه كمتر سوخت، حجم بيشتري از بمباران عليه تروريستهاي سوري را اجرايي كنند بلكه با دقت و سرعت بيشتري حملات به شكلي افزايش يافته است كه توان عملياتي حاميان تروريستها در نبردهاي داخلي سوريه به تحليل برود و حالا ديگر براساس گزارش واشنگتنپست امريكا تنها 40 دقيقه فرصت داردبرخاستن و مسير بمبافكنها و جنگندههاي روسي را از همدان به تروريستهاي مورد حمايتش خبر بدهد و آنها را از مهلكه نجات دهد. «ولاديمير ساژين» تحليلگر ارشد آكادمي علوم روسيه با بيان اينكه اين دستاورد نظامي-سياسي ميان دو كشور كه با اجازه ايران به روسيه براي استفاده از پايگاه هوايياش به دست آمد، نشان از «بسيار خوب بودن روبط نظامي و سياسي دو كشور دارد.» ميگويد: «يكي از ناراحتيهاي ايرانيان اين است كه هواپيماهاي روس كاملاً از عمليات زميني نيروهاي سپاه پاسداران و حزبالله حمايت نميكنند، اما يكي از دلايلي كه ايران اجازه داد تا پايگاه هوايياش مورد استفاده (هواپيماهاي روسيه) واقع شود، افزايش حمايت هوايي از نيروهايش و نيروهاي دولتي سوريه در اين كشور است. »
تغييرات فراسوري
همه ماجراي اين تغيير صحنه نبرد سوريه نيست بلكه اين ميتواند مقدمهاي براي تغيير روابط قدرت در سطح كلانتر و در مقياسي منطقهاي و جهاني باشد. پايگاه خبري دبكا فايل، وابسته به وزارت جنگ رژيم صهيونيستي به نقل از منابع اطلاعاتي و نظامي خود مدعي شد، روسيه قصد دارد براي دفاع از جنگندههاي خود در پايگاه هوايي نوژه سامانه دفاعي اس 400 را مستقر كند. به نوشته دبكافايل ساخت وساز در پايگاه هوايي نوژه از هفته دوم ماه ژوئيه آغاز شد و گروههاي مهندسي مشترك ايران و روسيه باندهاي پرواز كنوني در اين پايگاه را براي استقرار بمبافكنهاي بزرگ و سنگين توپولف 22 ام 3 و جنگندههاي سوخو 34 توسعه دادند. آنها همچنين كارگاههايي را براي نيروهاي هوايي و زميني روسيه برگزار كردهاند. اين توافق نظامي تهران و مسكو همچنين شامل موارد زير ميشود: پرواز آزاد جتهاي روسيه در تمامي حريم هوايي ايران، اجازه روسيه براي عملياتي كردن UAVهاي (نوعي از هواپيماهاي بدون سرنشين) دوربرد از پايگاه هوايي نوژه و مجوز پرتاب موشكهاي كروز روسيه از طريق حريم هوايي ايران. دبكا فايل در ادامه آورده است كه با توجه به تعميق همكاريهاي استراتژيك ميان تهران و مسكو تنها يك گام براي ولاديمير پوتين رئيسجمهور روسيه براي رسيدن به ائتلاف ايراني، روسي و تركي باقي مانده است و اين گام سفر رجب طيب اردوغان به تهران است تا بر سر يك بسته نظامي ميان تهران و آنكارا به نتيجه برسند.
تعبير كابوس نتانياهو
روزنامه «جروزالم پست» استفاده روسها از پايگاه نظامي «نوژه» براي عمليات در سوريه را سبب تغيير قواعد بازي در منطقه دانست و آن را يكي از پيامدهاي توافق هستهاي خواند كه بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل از آن نگران بود. اين روزنامه اشاره ميكند كه دو هفته پيش، باراك اوباما، رئيسجمهور امريكا، با بيان اينكه مقامات اسرائيل اكنون حامي توافق هستهاي ايران هستند، اسباب خشمگين شدن آويگدور ليبرمن، وزير جنگ اسرائيل را فراهم آورد. اوباما گفت كه مقامات نظامي و امنيتي اسرائيلي تأييد ميكنند كه اين توافق، «تغيير دهنده بازي» بوده است. جروزالمپست مينويسد: انتشار تصاوير بمبافكنهاي روس كه از پايگاهي نظامي در داخل ايران به هوا بلند شده و اهدافي را در سوريه هدف قرار دادند، نشان ميدهد كه بيترديد توافق هستهاي، تغييردهنده قواعد بازي در منطقه بوده اما نه آنگونه كه منظور اوباما بود! اين تغيير قطعاً به نفع امريكا، متحدان عرب سني اين كشور و همچنين اسرائيل نيست. ياكوف آميدرور، رئيس سابق شوراي امنيت رژيم اسرائيل روز چهارشنبه گفت كه فارغ از جنبه فني موضوع كه سبب ميشود روسيه بتواند سريعتر و مؤثرتر عمليات خود را در سوريه انجام دهد، همكاري نظامي دو طرف دربردارنده يك جنبه نمادين نيز هست. به عقيده آميدرور، اين توافق مشابه آن چيزي نيست كه مسكو و تلآويو در ماه سپتامبر گذشته به آن دست يافتند تا از برخورد احتمالي آنها در سوريه جلوگيري شود، بلكه چيزي فراتر از آن است. به نوشته اين روزنامه اسرائيلي در حقيقت، مخالفت شديد بنيامين نتانياهو با توافق هستهاي ايران، تنها به دليل نگراني از دستيابي ايران به سلاح هستهاي نبود، بلكه همچنين از اين نگراني ناشي ميشد كه اين توافق باب همكاريهاي بينالمللي ايران را باز كند و سبب تقويت اين كشور شود. نتانياهو از اين نگران بود كه توافق هستهاي به گونهاي ايران را از نظر اقتصادي و ديپلماتيك تقويت كند كه بتواند اهداف مورد نظر خود را در منطقه به سادگي دنبال نمايد. جروزالمپست در ادامه اشاره ميكند كه حتي زماني كه ايران تحت تحريمهاي بينالمللي قرار داشت، روسيه روابط خود را با اين كشور حفظ كرد و در پي حصول توافق و برداشته شدن تحريمها نيز با تحويل سامانه موشكي «اس 300» به ايران موافقت نمود. اكنون نيز استفاده روسها از پايگاهي نظامي در ايران، از منطقي مشابه پيروي ميكند، مبني بر اينكه اگر ايران ديگر در عرصه بينالمللي «دولتي منفور» نيست، چرا مسكو نبايد روابط با اين كشور را در راستاي منافع خود توسعه دهد؟ در مجموع، از نظر اين روزنامه، همكاري نظامي ايران و روسيه به شكلي كه اخيراً مشاهده شد، اهميتي بسيار قابلتوجه براي خاورميانه دارد. اين همكاري، پيامي آشكار را به سرتاسر منطقه ارسال ميكند و نه تنها نشان ميدهد آنهايي كه همسو با روسيه هستند منفعت كسب ميكنند، بلكه اشاره ميكند كه روسيه براي دستيابي به اهداف خود تا كجا حاضر است پيش برود.
پايان تحويل اس ۳۰۰ تا سال آينده
«سرگي چِمزوف» رئيس شركت روسي توليدكننده سامانه دفاعي اس ۳۰۰ اعلام كرد كه كار تحويل اين سيستم موشكي به ايران در سال آينده ميلادي به پايان خواهد رسيد. به گزارش خبرگزاري اينترفكس، چمزوف پيش از اين گفته بود كه روسيه چهار واحد از سامانه موشكي اس ۳۰۰ را تا پايان سال جاري ميلادي به ايران تحويل خواهد داد. با وجود امضاي قرارداد خريد اس ۳۰۰ در سال ۲۰۰۷، تحويل آن به ايران به تعويق افتاده بود و سال گذشته پس از توافق هستهاي تهران و قدرتهاي جهاني، ولاديمير پوتين، رئيسجمهوري روسيه، اجازه تحويل اين سامانه را به ايران صادر كرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۱:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]