واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: وزارت اطلاعات به اقتصاد پسابرجام ورود کند
معاونت خارجي وزارت اطلاعات به صورت رسمي به سازمان اطلاعات خارجي تبديل شد تا زمينه براي حضور و فعاليت اين وزارتخانه در عرصههاي نبرد اطلاعاتي بيش از گذشته برجسته شود.
نویسنده : مهدی پورصفا
معاونت خارجي وزارت اطلاعات به صورت رسمي به سازمان اطلاعات خارجي تبديل شد تا زمينه براي حضور و فعاليت اين وزارتخانه در عرصههاي نبرد اطلاعاتي بيش از گذشته برجسته شود. شايد اين تحول جديد در وزارت اطلاعات نكتهاي است كه به دليل ماهيت اين وزارتخانه رسانهاي نشده بود، اما حضور حسن روحاني رئيسجمهور اسلامي ايران و علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي در جمع مديران اين وزارتخانه و درج خبر آن را ميتوان به نوعي زمينه رسمي و رسانه اين تشكيلات جديد عنوان كرد.
نكته اساسي اينجاست كه بخش اطلاعات خارجي به عنوان يك بخش مهم در وزارت اطلاعات تا پيش از اين در قالب يك معاونت به همراه ساير معاونتهاي اين وزارتخانه در قالب چارت فوق فعاليت ميكرد و عمر فعاليت آن حتي به روزهاي قبل از تشكيل اين وزارتخانه ميرسيد.
بخش خارجي وزارت اطلاعات در حقيقت ميراثي از فعاليت بخش اطلاعات نخست وزيري بود كه زير نظر فعالان سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي همچون خسرو قنبريتهراني و سعيد حجاريان به فعاليت ميپرداخت. بعد از تشكيل وزارت اطلاعات و يكدست شدن بخشهاي مختلف اطلاعاتي كشور عملاً تمام فعاليت اين بخش در معاونت خارجي اين وزارتخانه متمركز شد و تا همين زمان هم شخصيتهاي متنفذي بر رأس اين مجموعه حاكم بودهاند كه از جمله آنها ميتوان مصطفي پورمحمدي را نام برد كه در دوران علي فلاحيان معاونت خارجي اين وزارتخانه را بر عهده داشته است.
با اين حال به نظر ميرسد ارتقاي چارت اين معاونت به سازمان زمينهساز سپرده شدن وظايف جدید به اين مجموعه از سوي دولت و شخص روحاني باشد.
وارد كار اقتصادي در حوزه پسابرجام شويد
در همين باره حسن روحاني عصر چهارشنبه در جمع مديران سازمان اطلاعات خارجي وزارت اطلاعات گفت: هدف از تلاش مجموعه اطلاعاتي و امنيتي كشور حراست از آرامش و احساس امنيت آحاد مردم است. رئيس شوراي عالي امنيت ملي رعايت اعتدال را ضرورت كار اطلاعاتي برشمرد و تأكيد كرد: افراط و تفريط در كار اطلاعاتي هم مثل هر كار ديگري زيانبار است. هم بايد نسبت به هرگونه نفوذ و سوءاستفاده از موقعيتها هوشيار و حساس بود و هم نبايد راههاي استفاده كامل و مفيد از فرصتهاي روابط علمي و اقتصادي را بست.
رئيسجمهور در بخش ديگري از سخنان خود به مسئله برجام پرداخت و افزود: بدخواهان جمهوري اسلامي در مسئله هستهاي دو هدف را داشتند؛ اول آنكه از ادامه راه در دانش و فناوري هستهاي جلوگيري كنند و دوم آنكه با اعمال فشار به اين بهانه، به اعتماد و دلبستگي مردم به نظام لطمه بزنند.
روحاني ادامه داد: بدخواهان با توفيق در برجام در هر دو هدف ناكام ماندند. امروز ما با هدايت رهبر انقلاب و حمايت مردم هم در دانش، فناوري و بازار جهاني انرژي هستهاي حضور خود را تثبيت كردهايم و هم به پشتوانه حمايت و اعتماد مردم از اين حركت، بر انسجام ملي و اعتماد عمومي به كارآمدي نظام افزودهايم.
رئيس شوراي عالي امنيت ملي تأكيد كرد كه وزارت اطلاعات همچنان كه در مسير تحقق برجام نقش داشت، بايد در بهرهگيري اقتصادي از نتايج برجام هم نقشآفريني كند.
روحاني با تقدير از تلاشهاي كاركنان و مديران وزارت اطلاعات كه براي امنيت و اعتلاي نظام و كشور از انديشه و جان خود مايه ميگذارند، تأكيد كرد: سرعت در اطلاع، دقت در تحليل و قدرت پيشبيني، لازمه موفقيت وزارت اطلاعات، به ويژه در بخش خارجي است.
وزارت اطلاعات وظايف خود را در حوزه هستهاي به خوبي انجام داد
علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي نيز از مهمانان ديگر اين همايش بود.
وي در اين ديدار تصريح كرد: وزارت اطلاعات در بحث آزادي زندانيان ايراني خارج از كشور و بخش هستهاي نقش خود را به خوبي ايفا كرد.
لاريجاني فعاليت وزارت اطلاعات طي چند سال گذشته به ويژه در عرصه اطلاعات خارجي را مثبت ارزيابي كرده و تحرك در اين زمينه را چشمگير دانست و ادامه داد: وزارت اطلاعات در بحث آزادي زندانيان ايراني خارج از كشور، همچنين در بخش هستهاي نقش خود را به خوبي ايفا كرد و همه اينها نشان ميدهد اين وزارت وارد كار اصلي خود شده است. وي تأثيرگذاري وزارت اطلاعات در تصميمگيريهاي كلان كشور اعم از دفع تهديدات را ستود و تلاشهاي صورت گرفته در اين زمينه را قابل تقدير دانست.
رئيس قوه مقننه سپس به ارائه تحليل خود از شرايط روز كشور در عرصه منطقه و جهان پرداخت و عنوان كرد: يكي از جرياناتي كه طي سالهاي گذشته در خاورميانه به وجود آمده از بين رفتن و درگير شدن ارتشكشورهاي منطقه همانند عراق، سوريه، پاكستان، تركيه، مصر و... است كه اين وضع به نفع رژيمصهيونيستي است.
وي افزود: در حال حاضر تنها نيروهاي مسلح و سرويس اطلاعاتي ايران توانايي دارند در مقابل ارتش رژيمصهيونيستي قد علم كنند و اين از يك سو مايه مباهات است و از جهت ديگر خطرناك. لاريجاني پديده شوم تروريسم كه به شكل بيسابقهاي منطقه را دچار التهاب كرده، نگرانكننده توصيف كرد و ادامه داد: طبيعي است در چنين شرايطي سرويسهاي اطلاعاتي دشمن به آنان كمك ميكند.
تجربهاي نه چندان مطلوب از دوران فلاحيان تا علوي
شايد نكتهاي كه در سخنان روحاني بيش از همه به چشم ميخورد درخواست از وزارت اطلاعات براي ورود به حوزه اقتصادي در فضاي پسا برجام باشد، البته چنين درخواستي به خصوص از سوي دولتها در شرايط سخت اقتصادي چندان دور از ذهن نيست، كما اينكه در دورههاي گذشته نيز وزارت اطلاعات در مقاطعي به خصوص در دولت سازندگي وارد حوزه كارهاي اقتصادي شده است.
علي فلاحيان وزير اطلاعات دولت هاشميرفسنجاني در گفتوگو با هفتهنامه پنجره با اشاره به اين مسئله ميگويد: چند نوع كار اقتصادي وجود دارد؛ يك نوع كارهاي پوششي است كه سيستم ناچار از انجام آن است و در تمام سرويسهاي دنيا انجام ميشود، يعني شما اگر در جايي ديديد يك محموله قاچاقي براي وزارت اطلاعات است نبايد تعجب كنيد. چون مجبورند در آنجا حضور داشته باشند تا تخلفات را كشف كنند. در مقطعي اما به شدت با مشكل اقتصادي مواجه شديم و با اجازه از بالا اين كار را كرديم ولي ادامه نداديم و تنها در يك مقطع كوتاه بود.
وي درباره نمونهاي از فعاليتهاي اقتصادي وزارت اطلاعات در همان دوره گفت: خيلي از صنايع را ما ورود كرديم و راه انداختيم. ايرانخودرو ۹۰ هزار پيكان توليد ميكرد با ۴۸ عيب! من به آقاي غروي گفتم كه اين وضع بدي است. ايشان گفت برويد مطالعه كنيد و مذاكره انجام دهيد و نتيجه اين شد كه پژوي فرانسه راضي شد و اين كار 2 ميليون دلار پول ميخواست. كشور در آن مقطع پول نداشت. براي همين ما وارد شديم و اين مبلغ را از دوستان اين طرف و آن طرف جمع كرديم و به آقاي غروي داديم و ايشان خط توليد پژو را خريد. با اين حال تجربه اقتصادي وزارت اطلاعات چندان دوامي نداشت چرا كه در نهايت و پس از چند سال در دوران اصلاحات و با درخواست سعيد حجاريان وزير اطلاعات تمام پروژههاي اقتصادي وزارت اطلاعات به جز موارد پوششي تعطيل شد. حالا با توجه به مشكلات موجود در حوزه اقتصاد و به خصوص تلاشهاي اطلاعاتي دشمنان كشور در حوزههاي گوناگون به نظر ميرسد دولت روحاني با ورود جدي وزارت اطلاعات بتواند اين مشكلات را دور زده يا از شدت آن بكاهد. در كنار اينكه چنين رويكردي در نهايت به موفقيت خواهد رسيد يا نه ذكر اين نكته ضروري است كه ورود دستگاههاي اطلاعاتي و نظامي به حوزه اقتصاد نكتهاي بود كه از همان ابتدا برخي جريانها در دولت روحاني به آن انتقاد جدي داشتند. حالا سؤال اينجاست كه چرا وزارت اطلاعات بار ديگر وارد اين حوزه شده است.
در كنار اين، سؤال ديگر اينجاست كه چه نظارتي در اين باره صورت خواهد گرفت و آيا امكان ايجاد فساد كه ريسك آن در فعاليتهاي اقتصادي اين چنيني بسيار بالاست، وزارت اطلاعات را تهديد نميكند. اينها سؤالاتي جدي است كه در برابر دولت قرار دارد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]