واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
فرش قرمز تهران برای اردوغان در پسا کودتا / پنجره دیپلماسی برای حل بحران سوریه گشوده می شود؟
تهران به خوبی می داند که باید قدم های حساب شده ای را در برابر بحران سوریه بردارد، بحرانی که 6 سال از عمر آن می گذرد و هرروز بر ابعاد فاجعه آمیز آن افزوده می شود.
روز نو :
تهران به خوبی می داند که باید قدم های حساب شده ای را در برابر بحران سوریه بردارد، بحرانی که 6 سال از عمر آن می گذرد و هرروز بر ابعاد فاجعه آمیز آن افزوده می شود.
به گزارش روز نو، ماه عسل ترکیه از فردای کودتای نافرجام آغاز شد و تغییرات ملموسی در بخش های مختلف از جمله سیاست خارجی آنکار ایجاد شد تا جایی که می توان گفت نتیجه این کودتا در فضای سیاست خارجی آنکارا شفاف تر بود چرا که تجدید نظر در برخی سیاست های گذشته و پیگیری مصمم تر در برخی دیگر از سیاست های آنکارا را به دنبال داشت.
ظریف به آنکارا رفت و و در آغوش مقامات ترکیه جای گرفت، وزیر خارجه ترکیه در جمع خبرنگاران از سفر علی لاریجانی رئیس مجلس ایران به ترکیه خبر داد و هواپیمای ظریف هنوز در تهران به زمین ننشسته بود که رسانه ها از سفر اردوغان به تهران خبر دادند، سفری که نشان می دهد دولت یازدهم فرش قرمزی متفاوت برای رئیس جمهور ترکیه در دوران پسا کودتا پهن خواهد کرد.
تهران از جمله کشورهایی بود که نگاهش را از ترکیه در شب کودتا برنداشت، چند ضلعی شمخانی ظریف و قاسم سلیمانی تا صبح کودتا تحولات ترکیه را دنبال کردند و به گفته چاوش اغلو وزیر خارجه ترکیه محمد جواد ظریف تا صبح روز کودتا پا به پای مسئولان ترک بیدار بود و حتی چندبار هم تلفنی با چاوش اغلو تلفنی صحبت کرد. وزیر خارجه کشورمان دومین مقام خارجی پس از قطر بود که دقایقی پس از شکست کودتای ترکیه به صراحت از دولت قانونی ترکیه اعلام حمایت کرد و کودتا را محکوم کرد.
تحلیل گران بر این باورند که تهران به خوبی می دانست که ترکیه در چه مسیری پا گذاشته است؛ چرا که اردوغان و آنکارای صبح روز بعد از کودتا به هیچ وجه قابل مقایسه با روزهای قبل از آن نبودند و معادلات سیاست خارجی و سیاست داخلی آنکارا بر اساس دوران پساکودتا تغییر مسیر داده بود.
ترکیه که به دنبال پیوستن به اتحادیه اروپا بود و در همین مسیر قانون اعدام را ملغی کرده بود اکنون در تقابل با اروپایی ها قرار گرفته است و تنش و سردی بر روابط طرفین سایه انداخته است. آمریکا نیز طرف دیگر این تنش را تشکیل می دهد، واشنگتن هنوز درخواست آنکارا برای تحویل فتح الله گولن، روحانی مخالف اردوغان که به باور آنکارا پای اصلی پشت پرده کودتای ترکیه بود پاسخی نداده است و همین موضوع باعث شده تا آنکارا در چرخشی آشکار به سمت متحدان قدیمی خود بازگردد.
این را بگذارید کنار سکوت معنا دار اغلب کشورهای عربی منطقه که پیشتر خود را در کنار اردوغان تصور می کردند؛ به غیر از قطر که تمام شب کودتا حمایت خود را از دولت قانونی ترکیه اعلام کرده بود دیگر کشورهای عربی منطقه به ویژه عربستان از صراحت بیان در این زمینه خودداری کردند و همین موضوع مقدمات تغییر مسیر سیاست خارجی ترکیه را رقم زد.
تهران و ماهیگیری از آب گلآلود کودتای ترکیه
در این بین ایران اما ماهی خود را تازه از آب گرفت و آینده جدیدی را برای ایران و ترکیه رقم زد. دیپلماسی ظریف بار دیگر به کار افتاد تا وزیر خارجه کشورمان با لبخندهای همیشگی خود این بار برای جلب توجه و تعمیق روابط دوجانبه عازم آنکارا شود. سفری که نشان داد تهران توانسته بیش از پیش توجه این همسایه خود را جلب کند و خود را در دل آن جا کند.
تهران برای حل و فصل بحران سوریه به جلب نظر ترکیه احتیاج داشت، امری که با وجود اختلاف نظرات طرفین درباره جزئیات اما توانست به لطف گفت وگوهای ظریف در آنکارا، مسیر روشن و مشخصی را درباره بحران سوریه پیش روی طرفین قرار دهد.
از سوی دیگر تهران برای صادرات گاز خود به اروپا به شاههراه ترکیه نیازمند است و ظریف در این سفر نیز توانست موافقت آنکارا با خرید گاز طبیعی از ایران و همچنین تسهیل انتقال گاز از ایران به اروپا را کسب کند.
بر همین اساس چاووش اوغلو در کنفرانس خبری مشترک با ظریف روز گذشته با بیان اینکه سرمایه گذاران هر دو طرف قصد دارند به طور متقابل سرمایه گذاری کنند، تصریح کرد: در دیدار امروز خود همچنین درباره موضوعات منطقه ای و به ویژه انرژی گفتوگو کردیم. ما مصمم به خرید گاز طبیعی بیشتری از ایران هستیم که البته در خصوص قیمت آن گفتوگو خواهیم کرد و مایل نیستیم در این رابطه به داوری بین المللی مراجعه کنیم. موارد دیگری چون انتقال گاز طبیعی ایران به اروپا، خرید برق و نیز انجام سفر گردشگران ایرانی و افزایش تعداد گردشگران ایران به ترکیه از دیگر موضوعات گفتوگوی ما بود.
تهران به خوبی می داند که باید قدم های حساب شده ای را در برابر بحران سوریه بردارد، بحرانی که 6 سال از عمر آن می گذرد و هرروز بر ابعاد فاجعه آمیز آن افزوده می شود، ظریف بر همین اساس تلاش می کند طرحی که چندی پیش برای حل و فصل بحران سوریه ارائه کرده بود را بار دیگر به جریان بیندازد.
سفر اردوغان به ایران نیز می تواند مقدمات ائلاف تهران، آنکارا و مسکو برای گشودن پنجره جدیدی در رابطه با بحران سوریه باز کند، پنجره ای که جز با توافق بر سر تمامیت ارضی سوریه و توافق بر سر مقابله با گروه های تروریستی از یک سو و از سوی دیگر برگزاری انتخابات ازاد در این کشور گشوده نخواهد شد.
نامه نيوز
تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]