واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: هشدار نسبت به افزايش آلودگي خليج فارس
اکوسیستم حساس دریایی با ساخت وساز بیرویه و فاضلاب شهری و صنعتی در معرض نابودی قرار گرفته است...
نویسنده : بیژن یانچشمه
در حالي كه رئيس سازمان محيط زيست انتقاد رسانهها نسبت به تخريب محيط زيست را داستانپردازي عنوان ميكند، افزايش آلودگي سواحل خليج فارس بر اثر ساختوسازهاي بيرويه و تجاوز به حريم دريا و ورود فاضلابهاي خانگي و شهري از جمله عوامل اصلي آلودگي دريايي خليج فارس عنوان شده كه اكوسيستم حساس دريايي را در معرض خطر و نابودي قرار داده است و آلودگي درياها فقط در دست دولتها دست به دست ميشود.
پس از آلودگي بسياري از سواحل شهرهاي شمالي و ورود فاضلاب به رودخانهها و سرازير شدن آبهاي آلوده به درياي خزر حالا نوبت به آلودگي خليج فارس رسيده است . خليج فارس داراي متنوعترين اكوسيستمهاي جهان بوده كه از نظر تنوع رويشگاههاي گرمسيري، گونههاي مختلف جانداران آبزي و. . . داراي شرايط بسيار ويژه اي است. متأسفانه در چند سال اخير احداث مجتمعهاي متعدد نفت، گاز و پتروشيمي در كنار آن باعث ايجاد پسابهاي نفتي و شيميايي، جمع شدن مواد زائد، دفع زباله، آلودگي صوتي، سوزاندن گازهاي تفكيكي و. . . شده كه اين امر محيط زيست و اكوسيستم منطقه را به چالش كشيده است.
بر اين اساس رعايت نكردن قوانين و ضوابط زيست محيطي سبب شده است سواحل دريايي خليج فارس با افزايش آلودگي روبهرو شود. در اين زمينه نماينده مردم بندرعباس با تأكيد بر لزوم بازنگري در تعيين حريم سواحل خليج فارس گفت: متأسفانه سودجويان از خلأهاي قانوني استفاده كرده و در ۶۵ متر از حريم دريا اقدام به ساخت و ساز ميكنند.
احمد مرادي، بازنگري در تعيين حريم سواحل خليج فارس را در زيباسازي چهره سواحل مؤثر خواند و افزود: بر اساس قانون، فاصله 60 متري از حريم دريا حريم عمومي محسوب ميشود ولي متأسفانه عدهاي سودجو از خلأهاي قانوني استفاده كرده و در 65 متر از حريم دريا اقدام به ساختوساز ميكنند، البته اين ساختوسازها اگرچه ممكن است از نظر قانوني مشكلي نداشته باشد ولي باعث زشتي چهره سواحل و طبيعت زيباي دريا ميشود.
تجاوز به حريم سواحل با افزايش ساختوساز بيرويه
نماينده مردم بندرعباس، قشم، ابوموسي، حاجيآباد و خمير در مجلس شوراي اسلامي، با بيان اينكه مجلس بايد هر چه سريعتر نسبت به اصلاح حريم قانوني سواحل خليج فارس اقدام كند، تصريح كرد: متأسفانه در حال حاضر مجموعهاي در سواحل قشم در حال ساخت است كه چشمانداز دريا را به طور كلي از بين برده البته هرچند مجوز ساخت اين مجموعه به صورت قانوني صادر شده ولي در آينده از نظر زيست محيطي مشكلساز خواهد شد. بنابراين بهتر است مجلس بازنگري مناسبي در تعيين حريم سواحل خليج فارس داشته و نسبت به اصلاح اين قانون اقدام كند. اين نماينده مردم در مجلس دهم، با هشدار نسبت به آلودگي خليج فارس، مهمترين معضل خليج فارس را ورود فاضلابهاي خانگي و شهري و تردد كشتيهاي غولپيكر نفتي خواند و ادامه داد: ساختوساز و فروش سواحل منطقه آزاد قشم و استحصال آب دريا از ديگر معضلات خليج فارس است.
قصور دستگاهها در حفظ محيط زيست دريايي خليج فارس
عضو كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با انتقاد از اينكه در مورد آلودگي خليج فارس همه دستگاهها قصور داشته و كمكاري كردهاند، تصريح كرد: اگر آلودگي خليجفارس با مديريت يكپارچه و فرابخشي رفع و مديريت نشود، تبعات زيادي را براي تهديد نسل آبزيان به همراه خواهد داشت.
مرادی با بيان اينكه رفع مشكلات استان هرمزگان و درياي خليج فارس مستلزم توجه به طرح آمايش سرزميني و تدوين سند جامع توسعه استان هرمزگان است، گفت: متأسفانه هر چند دولتهاي گذشته قول دادند طرح آمايش سرزميني استان هرمزگان را هر چه سريعتر ارائه كنند ولي تاكنون به نتيجهاي نرسيده، در حالي كه اجراي طرح مذكور در جهت حفاظت بهتر از خليج فارس بسيار مؤثر است، بنابراين نياز است مديريت سواحل خليج فارس را با يك برنامه هدفمند از قبل تدوين شده دنبال كنيم چراكه در حال حاضر درباره تجاوز به حريم سواحل خليج فارس نگراني زيادي وجود دارد.
نماينده مردم بندرعباس، قشم، حاجي آباد، بندرخمير و ابوموسي در مجلس دهم، درباره برخي اظهارات مبني بر اينكه استفاده از آبشيرينكنها شوري خليج فارس را در پي داشته است، گفت: استفاده از آب شيرينكنها در حال حاضر در دنيا مرسوم و بيخطر بودن آن اثبات شده علاوه بر اين دستگاههايي كه در كشور مورد استفاده قرار ميگيرد مورد تأييد وزارت نيرو و سازمان حفاظت محيط زيست است و كارشناسان در صورتي كه به صورت بيرويه از آنها استفاده نشود، بيخطر بودن آنها را تأييد كردهاند.
عضو كميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي افزود: البته به ميزان پساب آب شيرينكنها نيز توجه شده و بدين شكل نيست كه اين كار غيراصولي انجام شود، مگر آنكه افرادي به صورت بيرويه از آب شيرينكنها استفاده كنند كه اين كار از نظر زيست محيطي تبعات زيادي را براي دريا به دنبال دارد و نياز است با متخلفان به صورت جدي برخورد شود
ضرورت انجام ارزيابي زيست محيطي دريايي
همانگونه كه در بحث كار تأكيد شده است كه اول ايمني و بعد كار، در انجام تمامي فعاليتها در حوزه محيط زيست هم ابتدا بايد ارزيابي زيست محيطی صورت بپذيرد چرا كه محيط زيست دريايي به عنوان اكوسيستم حساس با داشتن تنوع گونههاي جانوري و گياهي و همچنين ايجاد اشتغال و نقش آن در تو سعه و رونق اقتصادي در كشور ما داراي اهميت بالايي است. بنابراين ضروري است از سوي دستگاههاي فعال در حوزه بهرهبرداري از منابع نفتي و ذخاير دريايي اقدامات پيشگيرانه مد نظر قرار گيرد تا شاهد از بين رفتن اكوسيستم دريايي نباشيم.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۰:۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]