واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تیرنگ در ایستگاه 13/اجرای 3 آیین نمایشی در نخستین روز جشنواره«تیرنگ»
در نخستین روز جشنواره سراسری تئاتر بومی تیرنگ آیینهای «زرهپوشی»، «تیرماه سیزدهشو» و «لحظاتی خوش با آیین صحرا» در ساری به روی صحنه رفت.
به گزارش خبرگزاری فارس از ساری، چهارشنبهشب علاوه بر اجرای آیین «تیرگان» و «شوپه با بیرق افراشته» سه نمایش «زرهپوشی»، «تیرماه سیزدهشو» و «لحظاتی خوش با آیین صحرا» در نخستین روز از جشنواره سراسری تئاتر بومی تیرنگ در ساری اجرا شد. *اجرای آیین «زرهپوشی» این نمایش که در بخش اجراهای پژوهشی به روی صحنه رفت با روضه و نقالی همراه بوده و به آیین زرهپوشی در تعزیه اشاره داشت. کریم مقدسی نویسنده و کارگردان این نمایش با اشاره به اینکه زرهپوشی از آیینهای خاص تعزیههای رزمی است که توسط شاه نسخهخوان یا شمرخوان اجرا میشود درباره آسیبها و مشکلات حوزه تئاتر بومی و همچنین تأثیر جشنواره ملی تئاتر بومی تیرنگ، گفت: این متنها اشباع شده هستند و باید تجدیدنظر شوند و بازنویسی متون باید از روی اسناد و مدارک معتبر صورت گیرد.
وی اجراهای پر زرق و برق و دغدغه نام برای هنرمندان را دیگر آسیب حوزه بوم دانست و افزود: مشکلات مالی یک مسئله مهم در این بخش است، هرچند ما بیشتر برای دل خودمان و بهواسطه علاقه شخصی، کار بومی و آیینی انجام میدهیم. مقدسی با بیان اینکه بخش پژوهشی نقطه قوت و تفاوت تیرنگ با سایر جشنوارهها است، تصریح کرد: این جشنواره سبب شده که هنرمندان برای تیرنگ به پژوهش در آیینهای اقوام خویش دست بزنند و برای شرکت در تیرنگ کار تولید کنند. نویسنده و کارگردان قمی نمایش زرهپوشی با اعلام اینکه آیین زرهپوشی هنوز هم در حال اجراست، گفت: پس از انقلاب اسلامی، این آیین پُر رنگتر شده و در سالهای اخیر رنگ و لعاب تازهتری گرفته است . *«تیرماه سیزدهشو» فرضیهای برای فرهنگ پژوهشگر و کارگردان آملی این اثر با تحقیق در آیینها و آداب و رسوم مازندران به فرضیهای قابل توجه در زمینه پیوند تیرماه سیزدهشو مازندرانی (تیرماه از ماههای طبری است) و جشن هالووین غربیها دست یافته است. محسن اردشیر در این نمایش آداب و سنن مازندرانیها در شب تیرماه سیزده را (یکی از کهنترین جشن مازندرانی که در اواسط آبان بوده و به سه روایت پیروزی کاوه و فریدون بر ضحاک، کمان کشی آرش کمانگیر و تولد حضرت علی(ع) اشاره دارد) برای بینندگان اجرا کرد.
وی با بیان اینکه جامعه امروز از خرده فرهنگها فاصله گرفتهاند، گفت: آیینها و آداب و رسوم اصلی غیرقابل افترایند که عامل وحدت و همجوشی افراد جامعه میشوند. اردشیر خاطرنشان کرد: مازندران پر از قصه و آیین است که در دل هر کدام از آنها، رازهایی نهفته است و پژوهش درباره آنها سبب کشف تمدنهای پیشین ما میشود. به گزارش فارس، این هنرمند مازندرانی در نمایش «تیرماه سیزدهشو» به پژوهش در آیینهای متعددی همچون «نورگونشو»، «لال شیش زنهشو» «مم ممهشو» و «شیلونه» نیز اشاره کرد. *لحظاتی خوش با «آیین صحرا» این نمایش که پژوهشی در آیینهای قوم ترکمن است، به کوشش اسفندیار قرنجیک نوشته و اجرا شد. این هنرمند با بیان اینکه در فرهنگ مردم گنبد کاووس و قوم ترکمن پدر و اسب از حرمت و ارزش خاصی برخوردار هستند، افزود: آیینهای دیگری همچون طلب باران، بند آمدن باران، ذکر خنجر و ... نیز از آداب و رسوم مهم قوم ترکمن است که هر کدام به شیوهای برگزار میشود. قرنجیک با اشاره به وجود تشابه در برخی آیینها، خاطرنشان کرد: آنچه آیینها را متمایز و مختص یک قوم میکند، ابزار اجرای آن آیین و باورهای پیرامون آن است.
وی درباره برخی از باورها و آداب اجرا شده در این نمایش، گفت: در آیین طلب باران، یک شخص کاسهای آب به دست میگیرد و از آن به اطراف میپاشد و همزمان شخصی به خواندن نیایش طلب باران و نواختن موسیقی خاص آن میپردازد و یا در کشتی ویژه قوم ترکمن به نام «کورش» هر دو رقیب کمربند یکدیگر را میبندند و دست در کمربند یکدیگر شروع به مبارزه میکنند و فرد پیروز صاحب «حا لان» میشود. قرنجیک افزود:حلات همان هدیه یا پیشکش به زبان ترکمن است و شامل قوچ، پشتی، فرش نفیس و ... میشود. این هنرمند در پایان وجود بخش پژوهش در جشنواره و اجرای نمایشهای آیینی را بهعنوان راهی برای اشاعه فرهنگ و زنده نگه داشتن هویت مفید و با ارزش عنوان کرد. انتهای پیام/86018/ر40/
95/03/06 :: 01:27
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]