واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بخش بينالملل جشنواره امام رضا(ع) در 80 کشور برنامههای ویژه دارد
برنامههاي فرهنگي - هنري با محوريت ائمه(ع) در عرصه بينالملل ميتواند در تلطيف فضايي كه گروهكهاي تروريستي همچون داعش عليه اسلام و اهل بيت(ع) ايجاد كردهاند، تأثيري شگرف داشته باشد
نویسنده : محمد صادقي
مشاور ويژه رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با بيان اينكه بخش بينالملل جشنواره امام رضا(ع) بر استفاده از ظرفيتهاي بومي مثل مساجد تكيه دارد، گفت: مانايي و تأثيرگذاري كارهاي بومي مردمي بسيار بيشتر از كار رسمي و فرميك مسئولان است.
بيترديد برنامههاي فرهنگي - هنري با محوريت ائمه(ع) در عرصه بينالملل ميتواند در تلطيف فضايي كه گروهكهاي تروريستي همچون داعش عليه اسلام و اهل بيت(ع) ايجاد كردهاند، تأثيري شگرف داشته باشد كه تجربههاي نظام در اين باره بهترين شاهد است. از جمله اين برنامهها جشنواره بينالمللي امام رضا(ع) است كه توانسته ارتباط خوبي با مخاطبان در كشورهاي مختلف برقرار كند، از اين رو و در بررسي ابعاد اثرگذار آن در پهنه بينالملل با دكتر محمود واعظي، مشاور ويژه رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، دبير محتوايي بخش بينالملل جشنواره امام رضا(ع) و عضو هيئت علمي دانشگاه تهران به گفتوگو پرداختهايم كه مشروح آن به حضورتان عرضه ميشود.
با توجه به آنكه بخش بينالملل جشنواره امام رضا(ع) به راهبري سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي اجرا ميشود، اين سازمان براي عمق و دامنه بخشيدن به هدف اين جشنواره چه تداركاتي ديده است؟
امسال سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با توجه به مأموريت ساماندهي بخش بينالملل جشنواره با همكاري نهادهايي همچون جامعه المصطفي(ص)العالميه، مجمع جهاني اهل بيت(ع)، آستان قدس رضوي، وزارت علوم و بخش بينالملل آموزش و پرورش در بيش از 80 كشور برنامههاي ويژهاي دارد. برپايي نمايشگاههاي هنري و عرضه آثار، برگزاري جشنها، همايشها و نشستهاي تخصصي و مسابقات محلي با تمركز بر كتابهاي خاص، آمادهسازي و ارسال مجموعه اقلام فرهنگي و نيز توزيع چندين هزار فلش شامل مجموعه كتب، مقالات، پوستر و... از جمله اين برنامههاست. علاوه بر اين، هفته فيلم رضوي نيز برگزار ميشود.
آيا محور خاصي براي برنامههاي چهاردهمين جشنواره امام رضا(ع) در بخش بينالملل لحاظ شده است؟ دليل انتخاب اين محور و مبنا چيست؟
بله، «گفتوگو و عقلانيت از منظر حضرت رضا(ع)» به عنوان شعار سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در برگزاري چهاردهمين جشنواره بينالمللي امام رضا(ع) انتخاب شده است، چراكه در فضاي كنوني جهان كه حرمت، انسانيت و انصاف زير پا گذاشته شده و منشهاي ضدعقلاني در روابط بينالمللي اجرا ميشود، اين دو كليدواژه يعني «گفتوگو» و «عقلانيت» كه تشيع نيز به كاربرد آنها افتخار ميكند، ضرورت دارد. بايد توجه داشت گفتوگو به عنوان منش انساني و اسلامي براي حل مسائل خانوادگي، ديني و... در منش حضرت(ع) و در ارتباط با اصحاب، مخالفان، پيروان اديان و... ديده ميشود كه بعضاً در قالب مناظره نيز رخ داده اما در جوامع اسلامي و غيراسلامي فراگير است؛ از اين رو، اين شعار محور همه برنامهها و نشستهاي بخش بينالملل جشنواره امام رضا(ع) در سال جاري است.
جشنواره امام رضا(ع) در بخش بينالملل و در كشورهاي مجري چه آثار و بركاتي داشته و چه عواملي بر تشديد اين اثرگذاري مؤثر بوده است؟
تأثير از دو جهت قابل بررسي است: نخست آنكه بانيان و طراحان آن در پي كار فرمي نباشند چراكه كارهاي اداري و شكلي، معمولاً عمق كمي دارند و اينكه فقط در پي پُر كردن ساعات اداري باشيم به ويژه در حوزه كار ديني هنري نتيجهبخش نيست. دوم آنكه كار بايد به اقتضای محيط و فراخور حال مخاطب باشد كه از آن به بوميسازي تعبير ميشود. لذا در هر دوي اين ابعاد هم در بنياد بينالمللي امام رضا(ع) و هم در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، تلاش شده تا اتكا بر كار جمعي باشد نه ميز و بودجه و نيز با جويا شدن نظر مبلغان ديني و كارشناسان، كار به فراخور حال مخاطبان انجام شود؛ براي مثال در عمليسازي شعار، فقط به همايشهاي علمي تخصصي بسنده نميشود و برنامهها متنوعند.
سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي براي افزايش تأثير اين جشنواره و فضاسازي معنوي حاصل از آن رويكرد و راهبردي را در پيش گرفته است؟
بخش بينالملل جشنواره امام رضا(ع) بر استفاده از ظرفيتهاي بومي مثل مساجد تكيه دارد، به عبارت بهتر، سعي بر حمايت است تا ايجاد و برگزاري، چراكه مانايي و تأثيرگذاري كارهاي بومي مردمي بسيار بيشتر از كار رسمي و فرميك مسئولان است و همين بومي شدن كار و حضور افراد علاقهمند و باورمند، ضمانت اثربخشي جشنواره خواهد بود.
با توجه به اقدامات گروهكهاي تروريستي و تكفيري كه آسيبي جدي به چهره اسلام ناب زده و موج اسلامهراسي را تشديد كرده است، آيا ميتوان از مجراي برگزاري جشنواره بينالمللي امام رضا(ع) به تلطيف اين فضا و نمايش چهره حقيقي اسلام اميدوار بود و اصلاً آيا چنين انتظاري وارد است؟
تفكر تكفير مصيبت بزرگ جهان اسلام است، دنياي وهابيت و تكفير با ديالوگ سالهاي اخير خود، چهره عقلاني و پُرمهر اسلام را مخدوش كردهاند لذا علاوه بر حساسيت مسلمانان نسبت به اين حرمتشكني، طرح مباحث از زبان ائمه(ع) به ويژه امام رضا(ع) در اين فضاي تكفير و خشونت گرايي كه همه انسانها از هر دين و مكتبي را مشمئز ميكند، ميتواند در تلطيف و تنوير افكار عمومي نسبت به اسلام و مكتب اهل بيت(ع) راهگشا باشد. بين خشونتهاي تكفيريها با مكتب اهل بيت(ع) قرنها فاصله است، چارهاي نداريم جز آنكه جلوههاي زيباي اسلام را از مكتب ائمه(ع) به عنوان اسوههاي عملي قرآن عرضه كنيم تا تلخيها را در ذائقه منصفان جهان از بين ببريم. بسياري از حركات افراطي براي آن است كه ما در عرصه بينالملل نتوانستهايم فرهنگ تشيع را به زبان بومي اقوام مختلف بشناسانيم و متأسفانه، كمكاري ما دشمن را پُركار كرد! لذا همه نهادهاي فعال در عرصه بينالملل و موظف در حوزه تبليغ در اين باره مقصرند چراكه اگر تمركز هدفمند داشتند تا اين آموزهها را با زبان منطق و بومي كشورهاي مختلف عرضه كنند جايي براي اين حركات افراطي و تفريطي باقي نميماند!
با توجه به فرمايش امام رضا(ع) كه فرمودند: «اگر انسانها زيبايي كلام ما را درك كنند از آن تبعيت ميكنند.»، حركات تكفيريها مانند كف روي آبي است كه ماندگاري و اصالت ندارد و اميد است طرح مباحث رضوي بتواند جاي خود را در عالم انساني باز بكند البته اين در گروي كار بيشتر، همافزايي، بسيج و تلاشهاي پيگيرانه نهادها به ويژه دانشگاههاست كه متأسفانه ارائه مقالات سالانه آنها دراينباره بسيار ناچيز است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۹:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 194]