واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
ایفای نقش پادگانهای نظامی در پیشبرد فرهنگ استقلال فرهنگی در بستری مناسب به شخصیتی واحد و رو به تعالی روز به روز نزدیکتر شده و اهمیتش نسبت به قبل در راهگشایی جامعهای آگاه و خودساخته تاثیر برانگیز است.
به گزارش فرهنگ نیوز، بستر سازی سالم فرهنگی در هر جامعه ای که در مسیر پیشرفت گام برمی دارد بخش زیادی از مشکلات فرهنگی را در جامعه برطرف کرده و بنابراین چشم اندازی قابل پسند را در مقابل میگذارد ، حالا این سوال پیش می آید که نهادهای دولتی و خصوصی چه نقشی در این چشم انداز ایفا می کنند؟ آیا اصلا ًمسئولیتی دارند؟
در این مقال کم سعی می شود ضمن بررسی کوتاه این سوالات نگاهی هم به پیشنهاداتی داشته باشیم که اگر با برنامه ریزی درست پیش رود آینده فرهنگی مناسبی را تدارک میبیند.
ایفای نقش در پیشبرد فرهنگ
جدای از نهادهای دولتی فرهنگ که مسئولیت مهمشان تولید فرهنگ و اصالت بخشی مشروع در زمینه های مهم فرهنگی است نهادهای دولتی و خصوصی دیگری هم هستند که می توانند این مهم را کمک و یاری رسان باشند ولو این کمک در حد ایجاد فضایی درست و بدون دغدغه در راستای فرهنگسازی باشد.
در نهادی دولتی مانند پادگان های نظامی این مسئله چشم گیر و قابل بررسی است چرا که نسل جوان با درصد زیادی در این نهادها به امر مقدس خدمت سربازی مشغولند و آینده را همین جوانان در بخش های مختلف کشور به بالندهگی و سازنده گی می رسانند.
در همین نهادها می شود با فضایی کاملاً فرهنگی جوانان را به سمت و سوی فرهنگ مشوق بود و دلخوشی فرهنگی و هنری را فراهم کرد.
در هر پادگانی مسلماً نهاد عقیدتی سیاسی فرهنگی وجود دارد که می تواند در این راستا گام موثر برداشته و همچنین آموزنده ی کارآفرینی برای جوانان باشدهر چند که دو سال باشد.
به طور مثال آیا نمی شود با ایجاد یک دکه ی فرهنگی فضای پادگان را از آن حالت طبیعی نظامی اش به فضایی فرهنگی سوق داد که این امر اتفاقاً نه تنها در افزایش سطح مطالعه در کشور مشهود است بلکه آگاهی بخش هم خواهد بود و از نظر اقتصادی هم قابل رشد است و قابلیت اجرایی شدنش دور از دسترس نیست. طبق فرمایشات مقام معظم رهبری است که فرموده اند : امروز کتابخوانى و علم آموزى، نه تنها یک وظیفه ى ملى، که یک واجب دینى است.
آیا نمی شود این واجب دینی را در مکان های نظامی به اجرا گذاشت و بسترساز یک جریانِ دینی شد؟
حال آنکه باید در گسترش فضای کتابخانه ها هم در این اماکن نگاهی تخصصی انداخت و نقش کتابخانه ها را پرنگ تر از همیشه نشان داد، بخشی از این دکه فرهنگی همچنان می تواند اختصاص داده شود به رسانه ای همچون روزنامه ها که در جامعه موثر و مهم اند.
مسئولیت فرهنگی
سخن مقام معظم رهبری است که فرموده اند: استقلال یک ملت فقط با استقلال فرهنگى تأمین می شود.
صد البته که استقلال فرهنگی در بستری مناسب به شخصیتی واحد و رو به تعالی روز به روز نزدیکتر شده و اهمیتش نسبت به قبل در راه گشایی جامعه ای آگاه و خودساخته تاثیر برانگیز است.
شاخصه ی فرهنگی در قبال پذیرفتن مسئولیت هایی کلان و خرد شکل می یابد و پایه هایی اساسی را لازم دارد که در این مقوله نهادهای دولتی و خصوصی دراین جریان سازی از بخش فرهنگ رفع مظلومیت کنند و به ساختاری هدفمند جهت ببخشند و بارها در نشست های فرهنگی رهبر جمهوری اسلامی ایران به این نکته اشاره کرده اند که:
«برای فرهنگ وقت صرف کنید و در بودجه هم برایش پول و فصول قابل توجهى بگذارید تا جهت ارزشى به فرهنگ بدهید. از جمله ى کارهایى که مسئولین فرهنگى دولت خیلى باید به آن بپردازند و واقعاً یک دقیقه را در آن فروگذار نکنند، این است که به فرهنگ عمومى جامعه و ابزارها و وسائل فرهنگى، جهت ارزشى بدهند. چون تلاش زیادى شده تا جریانهاى فرهنگى و عاملهاى فرهنگى - هنر و ادبیات و شعر و سینما و بقیه در جهت غیر ارزشى حرکت کنند و راه بیفتند. شما باید کمک کنید و همه ى تلاشتان را بکنید که به تحرکات فرهنگى کشور در جهت ارزشى جهت بدهید»*.
که در نگاهی میتوان اینگونه تاویل کرد که مسئولیت فرهنگی در هر دولتی مشروع به اهمیت دادن و به انجام رساندن کاربردی فرهنگی است.
*در دومین دیدار سالانه هیات دولت نهم با رهبر معظم انقلاب اسلامی، در چهارم شهریور 1386، رهبر معظم انقلاب تعبیری را در باب فرهنگ به کار بردند که به خوبی بیانگر وضعیت فرهنگ در کشور و برنامه ریزی های مسوولان بود. ایشان از فرهنگ به عنوان یک بخش مظلوم نام بردند و سفارشی به مسوولان کشور به خصوص دولت وقت نمودند که حاکی از غفلتی در دولت و یا حداقل نقطه ضعفی در عملکرد کلی دولت در کشور بود.
منبع: تسنیم
95/5/3 - 11:21 - 2016-7-24 11:21:25
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]