واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: عامل انساني مقصر اصلي همه حوادث جادهاي است
صداي تيز ترمز ماشين و سپس صداي مهيب برخورد دو جسم سنگين به يكديگر، بوي تند دود و لاستيك سوخته به همراه صداي نالههايي كه در دل صداي بوق و آژير خودروهاي امدادي گم ميشود.
نویسنده : زهرا چيذري
اين تراژدياي است كه براي حدود 17 هزار نفري كه فقط طي سال گذشته آن هم در شرايطي كه با كاهش جدي تصادفات جادهاي مواجه بودهايم، رخ داده است. افرادي كه جان خود را از دست ميدهند و چند برابر اين تعداد براي هميشه در معلوليت ناشي از بياحتياطي، عجله، بيتوجهي به قوانين يا حتي لجبازي با گناه يا بيگناه تا آخر عمر قربانی حوادث جادهای هستند. طبق آمار سازمان بهداشت جهاني هر 30 دقيقه يك نفر در كشورمان فوت ميكند و هر يك دقيقه يك مجروح داريم. اين بدين معناست كه طي لحظاتي كه شما چند خط بالا را مطالعه ميكرديد، يك نفر در جادههاي كشور مصدوم شد. خطاي انساني، جاده و نقص فني خودرو سه ضلع مثلث حوادث جادهاي هستند. طبق بررسيهاي انجام شده بالاي 50 درصد علت اين تصادفات، عامل انساني اعلام ميشود. اين در حالي است كه با نگاهي واقعبينانهتر در مييابيم عامل انساني موجب بروز صد درصد اين تصادفات است. طبق آمار ارائه شده از سوي پليس، 30/8 درصد تصادفات به دليل عدم توجه به جلو (عدم رعايت فاصله با اتومبيل جلويي)، 25/2 درصد انحراف به چپ، 22/6 درصد سرعت غيرمجاز، 9 درصد عدم توانايي كنترل وسيله،5/6 درصد عدم رعايت حق تقدم و 6/8 درصد ساير موارد است. دخالت عامل انساني در چنين فرآيندي به طور كامل مشخص است اما با نگاهي عميقتر به موضوع عوامل مؤثر بر تصادفات جادهاي ميتوان دريافت در عمل مواردي همچون نقص فني خودرو و فاصله جادههاي كشورمان با استانداردهاي لازم هم موضوعاتي هستند كه به عامل انساني باز ميگردند، چراكه هم خودروها و هم جادهها ساخته دست بشرند و همانگونه كه در برخي از نقاط دنيا خودروهايي با بالاترين استاندارد توليد و جادههاي ايمن طراحي ميشود، در كشور ما هم ميتوان با تحقيق و توسعه و عزم عامل انساني بر توليد خودروي باكيفيتتر و جادههاي ايمنتر از ميزان تصادفات جادهاي كاست.
از سوي ديگر با پذيرش اختلالاتي كه در برخي جادهها و همينطور برخي خودروها به ويژه خودروهاي توليد داخل وجود دارد بسياري از افراد با رعايت قوانين و اصول ايمني بدون مشكل جدي از گردنگاههاي حادثهخيز عبور كردهاند. اين به معناي كتمان نواقص جادهها و خودروهاي توليدي نيست اما نواقص جادهاي و نقص فني خودرو نشانهاي از نقص سازندگان آنهاست و سازندگان جادهها و خودروها هم انسانها هستند كه با كمي دقت، مطالعه و تحقيق ميتوانند اين نواقص را برطرف كنند. در كنار اين اگر رانندگان خودروها هم پيش از سفر ماشين خود را به لحاظ سلامت فني بررسي كنند و در حين سفر به مسائل ايمني و قوانين راهنمايي و رانندگي توجه كنند، ميزان تصادفات جادهاي به حداقل ممكن خود خواهد رسيد.
حالا با پايان ماه مبارك رمضان سفرهاي تابستاني رسماً آغاز ميشود؛ سفرهايي كه خيلي وقتها به جاي آنكه مفرح باشد و خانوادههايي را كه راهي سفر شدهاند، سبك كند با حوادثي تلخ همراه است و خيلي وقتها مسير زندگي افراد را تغيير داده و موجب از هم پاشيدگي برخي خانوادهها شده است. چرايي وقوع اين حجم از تصادفات جادهاي و كشتههايي فراتر از تعداد كشتهشدگان در هشت سال جنگ تحميلي ايران و عراق خود موضوعي است كه بررسي دقيقتر آن ميتواند در برنامهريزيهاي واقع بينانهتر براي كاستن از ميزان تصادفات جادهاي و هزينههايي كه اين تصادفات براي كشور و مردم در پي دارد، مؤثر واقع شود. در چنين شرايطي ما با داشتن يك درصد جمعيت جهان، يك و نيم درصد فوتي طي تصادفات جادهاي را داريم. طبق آمار سال گذشته حدود 17 هزار نفر در جادههاي كشورمان كشته شدهاند و آنطور كه سازمانهاي مسئول در اين حوزه خبر ميدهند 10 تا 15 برابر اين تعداد مجروح ناشي از تصادفات جادهاي داريم كه همگي هم در گروه سني جوان و فعال جامعه يعني 15 تا 29 ساله هستند اما براي مقابله با اين حوادث كافي است نقش صددرصدي عامل انساني را در بروز تصادفات بپذيريم و سه ضلع مثلث حادثه را اصلاح كنيم.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۸ تير ۱۳۹۵ - ۱۹:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]