محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827564535
چرا خشونت در جامعه ایرانی زیاد است؟
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: چرا خشونت در جامعه ایرانی زیاد است؟
خشونت اجتماعی در جامعه ایرانی طی سال های اخیر مصادیق متعددی دارد. یقه یه یقه شدن مردم در خیابان، نزاع، خشونت های کلامی، خشونت علیه زنان و کودکان، قتل و... از مهم ترین این مصدایق هستند.
آفتابنیوز : نظریههای مختلف اجتماعی به این نکته تاکید دارد جوامع عموما در حال بازتولید آسیب های اجتماعی است و یکی از این آسیب های که در جامعه ایرانی این روزها تولید شده است، خشونت در فضای شبکههای اجتماعی است. با این حال مجید صفاری نیا دکترای روان شناسی و استاد دانشگاه علامه طباطبايي معتقد است بخشی از این مسایل با مفهوم «تاب آوري اجتماعي» قابل تحلیل است.
به گزارش آفتابنیوز، مجید صفاری نیا عضو و رییس «کمیسیون تخصصی روان شناسی اجتماعی» سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور است که به بسط وضعیت خشونت در جامعه ایرانی میپردازد.
آقاي دکتر اين روزها شاهد افزايش موارد خشونت اجتماعي هستيم. از خشونت سفيد و خشونت در فضاي مجازي گرفته که تا يک دهه پيش اصلا مفهومي نداشت، تا انواع خشونت عليه کودکان و حتي رواج خشونت عليه مردان در کنار خشونت عليه زنان. به نظر شما دلايل افزايش زمينههاي خشونت اجتماعي چيست؟
در روانشناسي مفهومي داريم با عنوان «تاب آوري اجتماعي». «تاب آوري» مفهوم جديدي است که ابزاري براي سنجش آن نيز وجود دارد. «تاب آوري اجتماعي» از مولفههاي سلامت اجتماعي است. جامعه ما به دلايل مختلف، تاب آوري اجتماعياش پايين آمده است. يکي از دلايل آن افزايش مهاجرت به شهرهاست. در دو دهه گذشته، مردم ما بيشتر روستا نشين بودند و 70 درصد جمعيت کشور مقيم روستاها بودند. اما بر اساس پژوهشي تا سال 1400 ، هفتاد درصد مردم کشور، شهرنشين و 30 درصد روستا نشين خواهند بود. اين در حالس است که روستا نشينان شهري، که به شهرها هجوم آوردهاند آموزش شهرنشيني نديدهاند. «مهاجرت» عاملي براي کاهش تاب آوري اجتماعي است.
يکي از دلايل پايين بودن استانداردهاي اجتماعي همچون کاهش استاندارد سلامت اجتماعي، آن است که خانواده، نقش آرامش بخشي خودش را نسبت به گذشته از دست داده است. خانواده قبلا مامن آرامش و تخليه هيجان بوده ولي به دليل افزايش نيازهاي اقتصادي، ضريب نفوذ اينترنت و ... خانواده نقش آرامش بخشياش را از دست داده و نميتواند نقش قبل را داشته باشد. به اين ترتيب افراد در شرايط عصبي، عصبيت خود را از خانه به جامعه و از جامعه به خانه منتقل ميکنند.
علاوه بر اينها، عامل «ازدحام»، زمينههاي مسائل اجتماعي را بيشتر ميکند. مثلا در ساعات پر تراکم در مترو، زمينه پرخاش بيشتر ميشود، ه چون اصطلاحا ذهن دچار «اضافه بار» ميشود و زمينه را «تهديد آميز» مي بيند. به همين دليل است که در اوقات پرتراکم مترو، مسافران فرصت خروج به يکديگر نميدهند و با پرخاش با يکديگر روبرو ميشوند. عامل "اضافه بار شناختي" به خاطر «ازدحام»، درزندگي در شهرهاي شلوغ نمود پيدا ميکند.
عامل چهارم، «گم نامي» و «بي خانمان ها» هستند. آدمها در شهرهاي شلوغ، شناخته نميشوند و چون نظارت و کنترلي رويشان نيست، رفتارهاي ناهنجار و مغاير شهروندي انجام ميدهند. مسائلي مثل متلک گفتن، فحش دادن، پيچيدن ماشينها جلوي يکديگر در اتوبانها، رفتارهاي خشن، آسيب رساندن به اموال عمومي مثل اتوبوسها، خط انداختن روي اتومبيلهاي پارک شده در خيابان و ... از جمله نشانه هاي اين موضوع است.
عامل بعدي، عامل «رواني» است. عوامل شخصيتي و رواني در پرخاشگري اجتماعي نقش دارند. سبک فرزند پروري والدين به گونهاي شده که افراد خودشيفته در سطح جوامع بيشتر ديده مي شوند، افسردگي اين افراد پس از مواجهه با حقايق جامعه، منجر به پرخاشگري در فضاي اجتماعي مي شود. آدم افسرده به دليل زودرنجي حوصله ندارد، فردي که مواد مخدر و يا آمفتامين استفاده کرده، در فضاي اجتماعي ايجاد پرخاشگري مي کند. ميزان و سطح سازگاري در ميان مردم شهرها به دلايل مختلف اجتماعي فرهنگي پايين آمده است.
عامل بعدي «الگوهاي اجتماعي» است؛ الگوهايي نظير اينکه افراد اگر داد بزنند، حرفشان به کرسي مي نشيند! اين عوامل نيز موثر در ايجاد خشونت ميان افراد است.
از عوامل ديگر مي توان به عامل سلامت اجتماعي اشاره کرد. روانشناسان 60 مولفه همچون اعتياد، بحران اجتماعي، طلاق عاطفي، بحران شادي، آلودگي محيط زيست، بيکاري، کرامت پايين متخصصان، دعواها و نزاع هاي خياباني و... را به عنوان متغيرهاي سلامت اجتماعي برشمرده اند. هرچه استانداردها اجتماعي در جامعه کاهش يابد، ميزان عصبانيت اجتماعي بالا مي رود.
شما عوامل افزايش خشونت اجتماعي را برشمرديد، راههاي کنترل آنها را هم بفرماييد.
اصلاح اين موارد خيلي سخت و نيازمند تدابير کشوري است. به دليل بحرانهاي موجود، شوراي سلامت اجتماعي با حضور وزراي علوم، آموزش و پرورش، کشور، بهداشت و درمان، فرهنگ و ارشاد اسلامي و روساي سازمانهاي بهزيستي و نظام روانشناسي و ورزش و جوانان، مشغول بررسي اين فضا و برنامه ريزي براي ارتقاي سلامت اجتماعي هستند.
اين مساله آنقدر بزرگ است که سيستمي بايد اصلاح شود تا حال مردم خوب شود. حتي صداوسيما هم بايد وارد عرصه شود. حل اين مسائل، يک موضوع حاکميتي است.
در حال حاضر تک تک اين دستگاهها متولي امر هستند و در شرح وظايفشان آمده است، اما چقدر موفق بودهاند؟
با جزيره اي عمل کردن هر يک از دستگاهها، راه به جايي نمي بريم و آنها نتوانستهاند به تنهايي به جايي برسند.
سازمان نظام روانشناسي هم يکي از سازمانهاي عضو شوراي سلامت اجتماعي است، اين سازمان چقدر در امر کاهش خشونتهاي اجتماعي موفق بوده است؟
سازمان نظام، مسئوليت متولي گري ندارد و صرفا يک نظام صنفي است. متولي اين امر، وزارت بهداشت؛ وزارت کشور و سازمان بهزيستي است و سازمان نظام روانشناسي فقط در حوزه پژوهش ها و آموزش ها و حضور در شوراهاي سياست گذاري نقش آفرين است. اساسا سازوکار اقتصادي لازم براي اينکه متولي اين کار باشد را هم ندارد. سازمان نظام روانشناسي فقط مي تواند يک عضو سياست گذار باشد. با مطالعه و پژوهش و کميسيون هايش مي تواند نظر دهد و نسبت به اجراي آن نظارت داشته باشد.
از همين ظرفيت هاي پژوهشي و مشورتي سازمان نظام روانشناسي چقدر استفاده مي شود؟
هيچ استفاده اي نمي شود! گاهي حتي از اعضاي اين سازمان به عنوان کارشناس هم در جلسات دعوت نمي شود. نه در ساختار تصميم گيري و نه در ساختار سياست گذاري، هيچ استفاده اي از ظرفيت هاي سازمان نظام روانشناسي نمي شود. در حاليکه ابعاد روانشناختي بسياري از تصميمات محرز است. اما هويت سازمان نظام روانشناسي توسط سازمانها به رسميت شناخته نمي شود.
انتخابات سازمان نظام روانشناسي در پيش است، به نظرتان در دور جديد چه کساني با چه ويژگي هايي بايد در راس اين سازمان قرار بگيرند تا بتوانند ظرفيت هاي آن را بالفعل کنند؟
به نظرم انتخاب دوباره چهره هاي پيش کسوت که در گذشته از اساتيد ما بوده، کتاب نوشتهاند و الان در مقام بازنشستگي هستند ديگرانتخاب مناسبي نيست. چون اين افراد عموما قدرت لابي گري و کارايي اجرايي شان را از دست داده اند. از اين افرادپيشکسوت مي توان در کميسيون هاي مشورتي بهره برد. به نظرم بايد متخصصين در حوزه خودشان که توانايي لازم و شخصيت جامعه پسندي دارند، دلسوز فازغ التصيلان باشند و به حضور غير باليني کارشناسان معتقد باشند و پيگير امور با سازمانها باشند، نه مجادله با آنها و همچنين توان پيشبرد اهداف علمي و پژوهشي را دارند، در راس سازمان نظام روانشناسي حضور يابند.
چه نقدي به وضعيت موجود سازمان نظام روانشاسي داريد؟
به نظرم در شرايط مطلوبي نيست. سازمان هم از نظر قانوني مشکلاتي دارد مثلا بودجه و امکاناتي ندارد که بتواند به معاون و اعضاي شوراي مرکزي حقوق بدهد و از سوي ديگر توان لابي گري مناسب با ديگر ارگانها و نهادها را ندارد و متاسفانه برخي اعضاي آن به دنبال بهره برداري شخصي از موقعيت سازمان و ايجاد رانت شخصي هستند.
منبع: خبرآنلاین
تاریخ انتشار: ۱۷ تير ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]
صفحات پیشنهادی
چرایی افزایش خشونت در جامعه ایرانی
واکاوی مسئله ای اجتماعی چرایی افزایش خشونت در جامعه ایرانی شکل زندگی مدرن زمینه ساز بروز خشونت در جامعه میشود و برای کم شدن خشونت باید فشارهای ناشی از زندگی مدرن را به هر نحوی که میتوان کم کرد گروه اجتماعی فرهنگ نیوز این روزها کمتر کسی است که وقتی از خانه خود خارج می شوچرا ایرانی ها با لئوناردو دی کاپریو دشمن شده اند؟ - پایگاه اطلاع رسانی بلاغ مازندران
موضوعی که بیشترین اعتراض ها را به همراه داشته است بازی دی کاپریو در نقش رومی مولانا است مردم برای رساندن صدای اعتراض و ناراحتی خود توییتر را انتخاب کرده و با هشتگ RumiWasntWhite مطالب خود را می نویسند به گزارش بلاغ پایگاه تحلیلی المانیتور در جدیدترین گزارش خود در بخش ایراضرورت نهادینه شدن فرهنگ مصرف کالای ایرانی در جامعه - اتاق نیوز
دبیر کمیسیون برنامه ریزی هماهنگی و نظارت بر مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان یزد گفت قاچاق کالا و استفاده از کالای خارجی افزایش هزینه های تولید را به دنبال دارد و ضروری است فرهنگ مصرف کالای ایرانی در جامعه نهادینه شود اتاق خبر - به گزارش روز دوشنبه اداره کل روابط عمومی استانداعیدی مضاعف رهبری به جامعه پزشکی/ ارائه خدمات پزشکان جهادی گسترش خواهد یافت - خبرگزاری سلامت ایرانیان
رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی گفت توجه ویژه مقام معظم رهبری در روز عید فطر به خدمات رایگان جامعه پزشکی در کشور ما را در ادامه این راه مصمم تر می کند به گزارش خبرگزاری سینا محمد رئیس زاده رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس ضمن اشاره به فرمایشات مقچرا خودروسازان ایرانی، چینیزاسیون شدهاند؟
تراز در شرایطی که گمان میرفت پس از توافق هستهای و اجرایی شدن برجام فعالیت خودروسازان چینی در ایران محدود شود ظاهرا نه چینیها قصد عزیمت از جاده مخصوص دارند به گزارش تراز در شرایطی که گمان میرفت پس از توافق هستهای و اجرایی شدن برجام فعالیت خودروسازان چینی دجامعه ایرانی مدیون مفاهیم قرآنی است
جامعه ایرانی مدیون مفاهیم قرآنی است مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان گفت جامعه ما مدیون مفاهیم قرآنی است و هرچه داریم در پرتو نور هدایت این کتاب است ۱۳۹۵ دوشنبه ۳۱ خرداد ساعت 09 49 به گزارش پانا از همدان فاضل عبادی در آیین تجلیل از فعالان قرآنی استان همدان با بیان اینکهچرا دانشگاه تخصصی هنرهای اصیل ایرانی تأسیس نمیشود استاد فرشچیان: ادعای حمایت از هنر و هنرمند دروغ است/ صنایع
چرا دانشگاه تخصصی هنرهای اصیل ایرانی تأسیس نمیشوداستاد فرشچیان ادعای حمایت از هنر و هنرمند دروغ است صنایعدستی خودمان از چین میآید استاد برجسته نقاشی ایران با گلایه از واردات صنایعدستی از چین گفت خیلیها میگویند از هنر و هنرمند حمایت میکنند اما این ادعا دروغ است به گزارنشست «تجربه ایرانی مواجهه با علوم انسانی مدرن»/3 گله رئیس فرهنگستان علوم از جامعهشناسان ایرانی/ فیل
نشست تجربه ایرانی مواجهه با علوم انسانی مدرن 3گله رئیس فرهنگستان علوم از جامعهشناسان ایرانی فیلسوف داعیه اصلاح جهان را ندارد رئیس فرهنگستان علوم ایران گفت علم دارای قدرت است علمی که قدرت نداشته باشد مطلوبیت ندارد فیلسوفان داعیه نداشتند که جهان را اصلاح میکنند آنها کار خود رالمانیتور: چرا حماس به آغوش ایران بازگشت؟ - پایگاه خبری تحلیلی جامعه حقوقی کشور
وکیل ملت به ادعای المانیتور برقراری رابطه مجدد با تهران تنها راه پیش روی حماس برای تأمین نیازهای مالی و نظامی این گروه بود پایگاه اینترنتی المانیتور در گزارشی نوشت حماس تصمیم گرفته است به روابطش با ایران پس از سال ها سردی به دلیل بحران سوریه ادامه دهد نشانه های تمایل به نزدیککواکبیان: چرا جامعه ما باید شاهد دستبرد عدهای به بیتالمال باشد؟ /ضعف تشکیلاتی داریم
کواکبیان چرا جامعه ما باید شاهد دستبرد عدهای به بیتالمال باشد ضعف تشکیلاتی داریم نماینده مردم تهران گفت هنوز فاصله زیادی با عدالت علوی داریم اما چرا جامعه ما باید شاهد دستبرد عدهای به بیتالمال باشد روز نو نماینده مردم تهران گفت هنوز فاصله زیادی با عدالت علوی داریم ا-
گوناگون
پربازدیدترینها