واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نگاهی به موزه امام علی(ع)
موزهای با ۳ هزار اثر دینی در گنجینه/ خرید آثار نباید متوقف شود
شناسهٔ خبر: 3695525 - یکشنبه ۶ تیر ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۱
هنر > موسیقی و هنرهای تجسمی
.jwplayer{ display: inline-block; } موزه امام علی (ع) یکی از منحصر به فردترین مراکز هنری در ایران و منطقه است که باید با حمایت مالیِ کامل، فرصت تکمیل و بهروزرسانی گنجینه آن حفظ و همچنین تقویت شود. به گزارش خبرنگار مهر، موزه امام علی(ع) تنها موزه هنر دینی در خاورمیانه است که با رویکرد هنر معاصر در سال ۸۲ افتتاح شد. موزه ای با در اختیار داشتن سه هزار اثر گنجینه ای که ارزش ریالی بالایی هم دارند اما آنچه آثار این گنجینه را متمایز می کند ارزش ریالی آن نیست بلکه جمع آثاری است که بازتاب دهنده روح معنوی هنر است. آثار این گنجینه که بسیاری از آنها به موضوع شخص حضرت علی(ع) از موضوع غدیر تا سیره و شهادت ایشان می پردازد، توسط هنرمندان به نامی خلق شده اند. به عنوان نمونه در گنجینه موزه امام علی(ع) آثار قابل تاملی با مضامین مرتبط با نام و سیره و آموزه های حضرت علی (ع) در قالب نقاشی، نقاشی دیجیتال و نقاشی خط از هنرمندان معاصر ایران همچون حبیب الله صادقی، آیدین آغداشلو، مهدی حسینی، علی وزیریان، مصطفی گودرزی، رضا عابدینی، ابراهیم حقیقی، آنه محمد تاتاری وجود دارد. همچنین ۱۰۰ تابلو خط از حمید عجمی مبدع خط معلی در این گنجینه موجود است و بالای ۵۰ اثر نقاشی قهوه خانه ای.
ایده افتتاح موزه امام علی(ع) به سال ۷۹ باز می گردد؛ سالی که به نام «امیرالمومنین» نامگذاری شده بود و شهرداری تهران به فکر راه اندازی موزه هنرهای دینی امام علی (ع) افتاد و با توجه به نامگذاری موزه و نام سالی که موزه در آن افتتاح شد، اکثریت آثار با محوریت امام علی (ع) جمع آوری شد. ترکیبی از هنرهای خوشنویسی، نقاشی، نقاشی خط، تصویرگری، چاپ دستی، طراحی، حجم، عکس و نقاشی قهوه خانه ای که درمجموع حدود ۳ هزار اثر را در بر گرفت. هر چند بعد از این سال دیگر تعداد محدودی اثر به گنجینه افزوده شد. امسال همزمان با ماه مبارک رمضان پروژه «بهشت سامرا» در موزه امام علی (ع) به نمایش گذاشته شده است و به گفته محسن مسعودشاهی، کارشناس هنری موزه امام علی(ع) به همین دلیل و به خاطر اهمیت این پروژه در این ماه موزه نتوانست بخشی از گنجینه آثار مربوط به امام اول شیعیان را به نمایش بگذارد.
مسعودشاهی درباره آمار گنجینه موزه امام علی(ع) به خبرنگار مهر گفت: آمار گنجینه را دو جور می توان دید. ما هم آثار قدیمی و با قدمت بالای ۱۲۰ سال داریم که عموما آثار نقاشی قهوه خانه ای است و دسته دیگر آثاری از هنرمندان معاصر که کارهای دینی آفریدند و مفاهیم ارزشمندی را در آثارشان خلق کردند. در میان آثار هنرمندان جدید می توان آثاری از هنرمندان درجه یک دید و همچنین آثاری که به سبب خود اثر فاخر محسوب می شوند. وی با تاکید بر این نکته که این آثار در بهترین شرایط از نظر استاندارد نگهداری می شوند، بیان کرد: از همان سال ۸۰ که موزه در فاز اول به بهره برداری رسید چون موزه با بالاترین استانداردهای موزه ای تاسیس شده بود خیالمان از بابت نگهداری آثار راحت بود. هر چند امروز تکنولوزی های جدیدتری در امر موزه داری آمده است اما تجهیز موزه به این استانداردها مستلزم تامین زیرساخت های مادی است.
مسعودشاهی با اشاره به اینکه در این سالها آثار کمی به گنجینه اضافه شده است، عنوان کرد: به تازگی دو نمونه خط به گنجینه اضافه شده است اما به شکل گسترده نمی توانیم اثر برای موزه خریداری کنیم چون اعتبار کافی برای این منظور نداریم. پیش از این بودجه هنگفتی برای خرید آثار می گذاشتند. وی همچنین از شناسنامه دار بودن همه آثار این گنجینه خبر داد و گفت: ما وارد مرحله جدید شناسایی آثار شده و یک پالایشی را شروع کرده ایم. بعد از این مرحله می توانیم یک کتاب کلی درباره این گنجینه چاپ کنیم و در حتی موزه در اختیار پژوهشگران این عرصه قرار بگیرد. این کارشناس هنری در پایان با اشاره به اینکه در موزه امام علی(ع) به طور دائم نمایشگاه برپاست، توضیح داد: ما به تازگی نمایشگاه خطوط قرآنی را برپا کردیم و معمولا به مناسبت عید غدیر بخشی از گنجینه را به نمایش می گذاریم. درباره موزه امام علی(ع) با این تعداد اثر قابل تاملی که در گنجینه خود دارد و با توجه به سوژه معنوی در تمامی آثار می توان از مسئولان خواست به این موضوع بیندیشند که همواره طبقه ای از این موزه یا بخشی از آن به نمایش آثار گنجینه موزه اختصاص داشته باشد و همچنین با توجه به خلق مداوم آثار معنوی و دینی توسط هنرمندان، قطع حمایت این موزه از آثار این هنرمندان با توقف خرید آثار برای گنجینه می تواند مورد بازنگری قرار بگیرد. چه جایی بهتر از چنین موزه ای برای نگهداری و حفظ گنجینه کاملی از آثار دینی که در دوره های مختلف تاریخ خلق شده اند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]