واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تماشاي قد كشيدن يك قهرمان
از ديروز اكران فيلم سينمايي «ايستاده در غبار» در سينماها آغاز شد. اين فيلم در نوع خود يكي از استثناهاي سينماي ايران است.
نویسنده : محمدصادق عابديني
از ديروز اكران فيلم سينمايي «ايستاده در غبار» در سينماها آغاز شد. اين فيلم در نوع خود يكي از استثناهاي سينماي ايران است. به چند دليل ديدن اين فيلم ميتواند براي تماشاگرش جذاب باشد. «جوان» مرور كوتاهي بر اين دلايل دارد.
بهترين فيلم جشنواره فيلم فجر
بگذاريد دلايل را از آخر مرور كنيم؛ يعني نتيجه كار فيلم «ايستاده در غبار» در سي و چهارمين جشنواره فيلم فجر، جايي كه اولين فيلم سينمايي محمد حسين مهدويان موفق شد سيمرغ بلورين بهترين فيلم جشنواره را از آن خود كند. اين فيلم همچنين سيمرغ بهترين طراحي صحنه و لباس را نيز كسب كرد. يك كارگردان جوان توانست بهترين فيلم سينماي ايران را در سال 94 بسازد. اينكه چرا يك فيلم اولي توانست به اين جايگاه برسد به خودي خود جاذبهاي براي ديده شدن به شمار ميآيد. دانستن اينكه فيلم چه قابليتهايي داشته كه هيئت داوران جشنواره را مجاب كرده است به آن سيمرغ بدهند و تماشاي فيلمي كه شايد سالهاي بعد بيشتر درباره قهرمانش، فيلم و كارگردانش بشنويم هم يكي از جاذبههاي ديگر تماشاي «ايستاده در غبار» خواهد بود.
داستان يك سردار
دومين دليل تماشاي فيلم «ايستاده در غبار» ميتواند قهرمان فيلم باشد. براي آنهايي كه هنوز از ماجراي فيلم خبر ندارند، بايد گفت اين فيلم در ژانر بيوگرافيك ساخته شده است و روايت زندگي سردار جاويدالاثر احمد متوسليان است. سينماي ما در زمينه ژانر سينمايي بيوگرافي بسيار كم كار است و از همين رو ديدن فيلمي در اين ژانر فرصت خوبي براي محك زدن قدرت سينما در پرداخت به زندگي افراد شناخته شده در ايران را دارد.
سردار جاويدالاثر احمد متوسليان كه اين روزها خبر زنده بودن وي و ياران اسيرش در فلسطين اشغالي منتشر شده است، از فرماندهان دوران دفاع مقدس است كه بعد از اعزام به مأموريتي در لبنان توسط شبه نظاميان حامي اسرائيل ربوده شده و اكنون بيش از سه دهه است كه از سرنوشت وي اطلاع دقيقي در دست نيست.
اينكه چرا احمد متوسليان به لبنان رفت و بعد از حضور وي چه اتفاقي افتاد نيز از مسائلي است كه در «ايستاده در غبار» به آن اشاره شده است. اما مهمتر از اين مسئله اين است كه تماشاگر در فيلم «ايستاده در غبار» شاهد بلوغ يك اسطوره است. فيلمساز قدم به قدم از كودكي و نوجواني احمد متوسليان پسر كوچك يك قناد در يكي از مناطق پايينشهر تهران با وي همراه ميشود، دوران پر شور جواني وي را به تصوير ميكشد، نحوه علاقهمندي وي به انقلاب و حضورش در سپاه را به نمايش ميگذارد و پله پله رشد معنوي او را ترسيم ميكند. اين سير تحول را ميتوان در «ايستاده در غبار » ديد.
فيلمسازي متفاوت
محمد حسين مهدويان پيش از آنكه در قامت يك فيلمساز بخواهد «ايستاده در غبار» را كارگرداني كند، مجموعه مستندي به نام «آخرين روزهاي زمستان» را براي تلويزيون ساخت. مستندي درباره زندگي شهيد حسن باقري، نابغه جنگ تحميلي از تولد تا شهادت كه با شيوه خاصي بازسازي شده بود. مهدويان توانست با استفاده از نزديكترين چهرهها به چهره اشخاص، بيننده را غافلگير كند. اين كار با كمك هنرمندان تئاتر ميسر شد. تجربه موفق «آخرين روزهاي زمستان» در «ايستاده در غبار» تكرار شد. اين بار كار حتي حرفهايتر و بهتر از قبل از آب در آمد. همانطور كه «آخرين روزهاي زمستان» در تلويزيون منحصر به فرد است، «ايستاده در غبار» نيز در سينماي ايران منحصر به فرد است.
«ايستاده در غبار» نشان ميدهد كه قهرمانان دفاع مقدس افرادي فرازميني نيستند، اما توانستهاند مراحل خودسازي و تذهيب نفس را پشت سر بگذارند تا به حد اعلايي از انسانيت برسند. تماشاي اين فيلم ميتواند از اين نظر حائز اهميت باشد كه در دوران حكمفرمايي فيلمهاي ضد قهرمان و بدون قهرمان، مهدويان و فيلمش يك قهرمان واقعي را به تصوير كشيدهاند. اكران اين فيلم از ديروز آغاز شده است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]