واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: تنوع زیستی کشور نیازمند حساسیت و حفاضت است
کارشناس محیط زیست در امور طبیعی گفت: حفاظت از تنوع زیستی کشور به دلیل غفلت وضعیت مناسبی نداشته و چون اثرات آسیب به آنها آنی نیست از حساسیت لازم برخوردار نبوده است.
دلاور نجفی کارشناس محیط زیست در امور طبیعی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: در خصوص روز جهانی تنوع زیستی، اظهار داشت: تنوع زیستی سه لایه حفاظتی به نام زیستگاهها، حیات وحش و بانکهای ژنی دارد که لایه اول به شکلی ناقص، لایه دوم ضعیف و لایه آخر بدون هیچ حفاظتی در حال مدیریت است.
وی درخصوص لایه زیستگاه از تنوع زیستی، گفت: زیستگاههای کشور به شگلی نیم بند و ناقص حفاظت میشوند و تبدیل آنها به جزایر جدا از هم تنوع زیستی این مناطق را دچاره مخاطره و گدار و کوچ حیات وحش را با مشکل مواجه کرده است.
کارشناس محیط زیست با بیان اینکه تنها مناطق محدودی از کشور تحت عنوان مناطق چهارگانه حفاظتی زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست در حال مدیریت است، افزود: سایر مناطق با وسعتی بسیار از حوزه حفاظت خالی است و گاهاً در این مناطق شاهد حضور تنوع بالایی بودهایم که در محدوده چند هکتاری پلنگ دره قم 50 گونه گیاهی بومی شناسایی شده است.
نجفی ادامه داد: در همین مناطق تحت حفاظتی نیز شاخص های حفاظتی به خوبی رعایت نمیشود، چرا که نبود جمعیت محیط بانان متناسب با منطقه و عدم روش های مدیریت به روز و حفاظت از این مناطق به شکلی سنتی گویای صادق این ادعا است.
وی افزود: مطالعه مناطق و زون بندی زیستگاهها به شکلی ناقص انجام شده و با سازه های دست ساز بشر موجب کاهش کوچ حیات وحش شده و تنوع زیستی همچون قبل تنوع نداشته و با ادامه این روال احتمال از بین رفتن تنوع زیستی نیز وجود دارد، اما لایه حفاظت از زیستگاهها هرچند به شکل سنتی در حال مدیریت است و همچنان جای امید برای بهبود شرایط باقی است.
کارشناس محیط طبیعی درخصوص لایه حیات وحش بیان داشت: جمعیت گونه های بومی کاهش و تعداد گونههای در معرض خطر انقراض کشور افزایش یافته و حفاظت ما از این لایه نیز چندان قابل تعریف نیست.
نجفی با بیان اینکه برای حفاظت از حیات وحش برنامه جامعی وجود ندارد، افزود: برنامه های مدیریتی این بخش به شکل پراکنده از جانب استانها و سازمان مرکزی محیط زیست انجام می شود و هر از گاهی که با شوک تلفات حیات وحش همچون تلفات جاده ای یوزپلنگها در جاده تهران -مشهد مواجه میشویم شروع به صحبت درخصوص تدوین برنامه های مدیریتی و حفاظتی کرده اما بعد از مدتی که فضا آرام شد عملی کردن برنامه های حفاظتی به فراموشی سپرده می شود.
کارشناس محیط زیست با اشاره به اجرای برنامه های حفاظت از حیات وحش بر اساس علایق مدیران، تصریح کرد: دراین لایه ضعف جدی وجود دارد، چرا که برنامه های حفاظتی از حیات وحش براساس تعلق خاطر مدیران تغییر می کند.
نجفی در مورد لایه سوم تنوع زیستی اذعان داشت: در لایه سوم که حفاظت از ژن هاست بطور واضح دست بستهایم چرا که ژنهای حیات وحش و گیاهان شناسایی نشده و هیچ بانک ژنی تکمیلی در دست نداشته ایم.
وی با بیان اینکه در حفاظت از ژن های تنوع زیستی بدون برنامه هستیم، تأکید کرد: انسان به عنوان حلقه طلایی زنجیره حیات با آسیب و یا فراموش کردن دیگر حلقه های تنوع زیستی اتصالات زنجیره حیات را دچار اختلال کرده است.
کارشناس منابع طبیعی ادامه داد: اگر یکی از حلقه ها از بین برود و یا دچار آسیب شود نظام کل زنجیره بهم می ریزد. آسیب به هر یک از گونه های جانوری و گیاهی آسیب به حیات و تنوع زیستی زندگی محسوب میشود، ولی از آنجایی آثار آسیب به هر یک از موجودات تنوع زیستی دیرتر احساس می شود، متأسفانه از آن غافل شده و در بیان اهمیت و حساسیت موضوع از این مسئله در غفلت به سر می بریم.
نجفی با بیان اینکه اثرات آلودگی هوا آنی است و نسبت به بهبود وضعیت هوا اقدامات فوریتی بسیاری انجام داده ایم و حساسیت آن را بین مردم به اثبات رسانده ایم، تصریح کرد: متأسفانه از آنجایی که اثرات تخریب تنوع زیستی 20 تا 50 سال دیگر آشکار می شود نه تنها اهمیت آن را برای ساکنان ایران زمین نشان نداده ایم بلکه در این زمینه نیز حساسیت ایجاد نکرده ایم.
وی در پایان در خصوص راهکارهای بهبود تنوع زیستی گفت: لزوم برنامه ریزی طولانی مدت، عدم نفوذ سلایق و علایق مدیران در اجرای برنامه های حفاظتی، در نظر گرفتن بودجه و تأمین آن، نشان دادن حساسیت و اهمیت تنوع زیستی به مردم از جمله راهکارهایی است که میتواند در حفاظت و بهبود تنوع زیستی موثر باشد.
شایان ذکر است؛22 مه مصادف با 2 خرداد به عنوان روز جهانی تنوع زیستی نامگذاری شده و از آنجایی که هر ساله از سوی کنوانسیون تنوع زیستی شعاری برای این روز باتوجه به وضعیت آن سال انتخاب و اعلام می شود، شعار امسال روز جهانی تنوع زیستی"تأمین و جریان سازی تنوع زیستی، پایداری مردم و معیشت آنها" نامگذاری شده است.
۰۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]