واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بیش از 9 میلیون سند ملکی در اصفهان هنوز دفترچه ای است
در حال حاضر، از مجموع 10 میلیون هکتار اراضی استان اصفهان، بالغ بر 9 میلیون و 400 هزار هکتار، دارای سند و از نوع دفترچهای است که باید به تک برگی یا کاداستری تبدیل شوند.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان اصفهان با اعلام این خبر در نشست خبری با خبرنگاران و با بیان اینکه در مجموع، 12 میلیون برگ از پروندههای ثبتی شهر اصفهان به صورت الکترونیکی آرشیو شدهاند، گفت: این آرشیوها، مراحل مختلفی از جمله مرتبسازی پرونده، ترمیم اوراق مندرس، اسکن اوراق پروندهها و خلاصهنویسی از آیتمهای اصلی پرونده را شامل میشود.
علی بهبهانی با بیان اینکه پروژه آرشیو الکترونیکی در استان اصفهان به دلیل حجم و اهمیت زیاد پروندههای این استان، پس از تهران، بالاترین رقم اعتباری را به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: در حال حاضر، این پروژه در واحدهای ثبت جنوب و غرب اصفهان و بهارستان به اتمام رسیده و در واحدهای مرکزی، شرق و شمال در حال تکمیل است که امیدواریم تا 2 ماه آینده در این واحدها نیز به اتمام برسد.
وی با بیان اینکه پروژه آرشیو الکترونیکی، تاکنون، برای استان اصفهان، حدود 3 میلیارد تومان هزینه در برداشته است، گفت: در استان اصفهان، دیتا سنتری با قابلیتهای فراوان ساختهایم که در کشور، نمونه است و امیدواریم تا خرداد ماه سال جاری به بهرهبرداری برسد.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان اصفهان با اشاره به اینکه اجرای این طرح، کاهش 2 میلیون و 500 هزار مراجعه به واحدهای ثبتی را در پی داشته است، خاطرنشان کرد: قبل از اجرای این طرح، ماهانه 14 هزار سند مالکیت در استان اصفهان صادر میشد که این عدد، پس از اجرای طرح، به حدود 21 الی 22 هزار سند افزایش یافته است. وی ادامه داد: به دنبال اجرای طرح آرشیو الکترونیکی، اقدامات مفیدی از جمله خرید و راهاندازی تجهیزات آرشیو الکترونیکی و تکمیل سامانه گردش کار و پرونده با قابلیت کار با پُست در طرح پُستی و نظام مهندسی در طرح تفکیک آپارتمانها انجام شده است.
بهبهانی تصریح کرد: در طرح پُستی، تقاضای صدور سند مالکیت از طریق دفاتر اسناد رسمی بدون نیاز به حضور متقاضیان در واحدهای ثبتی صورت میگیرد و تاکنون بالغ بر 500 سند مالکیت را از طریق این طرح در سالهای 93 و 94 به دست مردم رساندیم.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان اصفهان تاکید کرد: این سازمان ، یک دستگاه حاکمیتی است که رسالت تثبیت حقوق مالکانه اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه اموال منقول و غیر منقول را بر عهده دارد و خروجی آن، تحویل سند مالکیت به مردم است.
وی افزود: ثبت انواع شرکتها و مؤسسات غیرتجاری، تعاونیها، انحلال و تغییرات این شرکتها، نظارت بر دفاتر اسناد رسمی از حیث صحت تنظیم و ثبت معاملات و نظارت بر دفاتر ازدواج و طلاق با هدف صحت شرایط شکلی تنظیم اسناد ازدواج و طلاق در این دفاتر از دیگر وظایف سازمان ثبت اسناد و املاک است.
بهبهانی با بیان اینکه امروز، ثبت اسناد با جهشی سریع از یک سازمان قدیمی و فرتوت به یک سازمان پیشرو تبدیل شده است، تصریح کرد: خوشبختانه در حال حاضر، 85 درصد از مجموع خدمات و فعالیتهای ثبت اسناد به صورت الکترونیکی انجام میشود.
وی خاطرنشان کرد: امروز، بایگانی واحدهای ثبتی ما از حالت سنتی خارج شده و تمامی بایگانیها به صورت آرشیو الکترونیکی پروندهها در حال انجام است.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان اصفهان با اشاره به اجرای طرح ثبت برخط معاملات در سال 94، گفت: از سال گذشته، تمامی اسناد معاملات به صورت آنلاین و سریع در دفاتر به ثبت میرسد که این اقدام، مزایای زیادی را به دنبال دارد.
بهبهانی ادامه داد: یکپارچگی و تمرکز اطلاعات ورودی سازمان و دفاتر اسناد رسمی، ارتباط برخط با پایگاه اطلاعات سردفتران به منظور استفاده از اطلاعات بهروز سردفتران و بررسی وضعیت صلاحیت و تایید آنها، ارتباط برخط با پایگاه اطلاعات هویتی اشخاص حقیقی برای کنترل صحت اطلاعات اشخاص، محاسبه اتوماتیک هزینههای سند براساس تعرفههای مصوب و مطابق قانون، انجام کنترلهای سیستمی لازم در فرآیند تنظیم اسناد، امکان نظارت برخط بر صدور اسناد، پشتیبانی فنی متمرکز از سامانه، امکان اصالتسنجی اسناد صادره به صورت برخط و حذف اوراق بهادار از جمله مزایای ثبت برخط معاملات است.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان اصفهان خاطرنشان کرد: در سال 94، سهم مصوبِ درآمد ثبت اسناد استان اصفهان، 28 میلیارد و 580 میلیون تومان بود که از این مقدار، با 350 درصد افزایش، بالغ بر 110 میلیارد تومان وصولِ درآمد داشتیم و همه آن، به خزانه کشور واریز شد.
وی افزود: از مجموع درآمدهای وصول شده ما، 8 درصد سهم شهرداری، 42 درصد سهم هلال احمر و 50 درصد سهم دولت است.
بهبهانی با اشاره به صدور 250 هزار سند مالکیت در سال 94، اظهار کرد: ثبت اسناد استان اصفهان در سال 93 بالغ بر 146 میلیارد تومان و در سال 94 بالغ بر 280 میلیارد تومان از معوقات بانکی خود را وصول کرد.
وی به اجرای قانون تعیین تکلیف اراضی و املاک فاقد سند از سه سال پیش اشاره کرد و گفت: در این سه سال، 202 هزار پرونده در اصفهان تشکیل شد که از مجموع این پروندهها، برای 70 هزار پرونده رأی صادر شده است.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان اصفهان با تاکید بر اینکه قانون تعیین تکلیف، ایراداتی دارد که باید اصلاح شوند، تصریح کرد: با اجرای این قانون، تکالیفی فراتر از توان مردم را بر دوش آنها گذاشتهایم بنابراین پیشنهاد میشود، این بند از قانون تعیین تکلیف که "احداث اعیانی" را شرطی برای صدور سند دانسته است، اصلاح شود؛ چراکه نتیجه این قانون، چرخش املاک قولنامهای و بدون شناسنامه در دست مردم است که آسیبهایی را نیز در پی دارد.
منبع : جوان آنلاين
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]