تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 15 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):عاقل‏ترين مردم كسى است كه در امور زندگيش بهتر برنامه‏ريزى كند و در اصلاح آخرتش بيشتر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1838009563




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دیه‌ 300 میلیونی وسوسه‌ ای برای شکایت!


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
دیه‌ 300 میلیونی وسوسه‌ ای برای شکایت!




صفرهایی که امسال جلوی مبلغ دیه، ردیف شد، پزشکان را نگران کرد. نگرانی آنها از شکایت‌هایی است که بیماران با دیدن همین اعداد و ارقام وسوسه‌انگیز، علیه پزشکان اعلام می‌کنند. همه اینها درحالی است که تنها ٥روز از زمانی که مبلغ دیه به ٢٥٣‌میلیون تومان رسید، می‌گذرد. عددی که حالا براساس اعلام انجمن جراحان عمومی ایران، میزان شکایت‌های غیرواقعی از جامعه پزشکی را بالا می‌برد.





روزنامه شهروند:  صفرهایی که امسال جلوی مبلغ دیه، ردیف شد، پزشکان را نگران کرد. نگرانی آنها از شکایت‌هایی است که بیماران با دیدن همین اعداد و ارقام وسوسه‌انگیز، علیه پزشکان اعلام می‌کنند. همه اینها درحالی است که تنها ٥روز از زمانی که مبلغ دیه به ٢٥٣‌میلیون تومان رسید، می‌گذرد.

عددی که حالا براساس اعلام انجمن جراحان عمومی ایران، میزان شکایت‌های غیرواقعی از جامعه پزشکی را بالا می‌برد: «دربرخی از پرونده‌های قصور پزشکی که عدد دیه به ٣٠٠‌میلیون تومان می‌رسد، شکایت‌های غیرواقعی ایجاد و منجر شده تا درمیان انبوه این شکایت‌ها، شاكیان واقعی به دلیل بالابودن ترافیك شدید پرونده‌ها اعاده حقشان با كندی صورت گیرد.» این موضوعی است که ازسوی بهزاد رحمانی، رئیس انجمن جراحان عمومی مطرح می‌شود.

به گفته او، همین بالابودن دیه‌ها و بدون هزینه بودن شکایت‌ها، منجر به افزایش شکایت از پزشکان شده است. «این شکایت‌ها غیرواقعی و به ضرر جامعه پزشکی است.» او در توضیح بیشتر می‌گوید: «عوارض جراحی‌ها معمولا از خودِ عمل جراحی مشکلات بیشتری برای بیمار ایجاد می‌کند، چراکه جراحی‌ها قابل پیش‌بینی هستند اما عوارض آنها این‌طور نیستند. بنابراین بیمار ناچار است در بخش‌های گران‌قیمت هزینه‌های بیشتری بپردازد.» با این‌که اطلاع بیمار از عوارض جراحی یا مصرف دارو، جزو حقوق‌اش است، اما به گفته رئیس انجمن جراحان، بسیاری از بیماران به محض مطلع‌شدن از عوارض آن و به دلیل هزینه‌های بالایی که دارد، بخش خصوصی را رها کرده و به بیمارستان‌های دولتی می‌روند: «پوشاندن عوارض جراحی از بیمار کار اشتباهی است.»

عوارض جانبی انجام جراحی تیرویید و آسیب رسیدن به صدای بیمار، مثالی است که ازسوی رئیس انجمن جراحان عنوان می‌شود: «به‌عنوان مثال ٤‌درصد عوارض جراحی تیرویید، مربوط به آسیب رسیدن به صدای بیمار می‌شود. همه اینها درحالی است که پزشک در برابر نتیجه عمل جراحی، وظیفه‌ای ندارد، اما اگر عارضه‌ای پیش بیاید، باید درمقابل کمیسیون‌های تخصصی مربوطه پاسخگو باشد. در این کمیسیون‌ها مشخص می‌شود عارضه ناشی از خطای پزشکی بوده یا به دلیل ماهیت بیماری رخ داده است.» به گفته رحمانی، خطاهای پزشکی درکشور، به دلیل مهارت‌ بالای پزشکان ایرانی، از میانگین جهانی کمتر است اما به دلیل عوارض فنی شکایات بیشتری را شاهد هستیم.»

براساس اعلام رئیس انجمن جراحان، در‌سال ٩٣، تنها ٢٨‌درصد شکایت از پزشکان به نتیجه رسیده و ٦٢‌درصد با تبرئه پزشکان پایان یافته است: «پزشكان و جراحان درصورت تبرئه‌‌شدن حق اعاده حیثیت از بیمار و خانواده او را ندارند كه همین مسأله سبب شده تعداد شكایت‌ها از جامعه پزشكی افزایش یابد.» او این اتفاق را برای جامعه پزشکی یک آسیب می‌داند: «بسیاری از جراحان به دلیل نبود امنیت شغلی زیر بار انجام جراحی پرریسك نمی‌روند و همین مسأله سبب سردرگمی بیمارانی كه نیازمند اعمال جراحی ریسك‌پذیر هستند، شده است.»

 ٦٠‌درصد شکایت از پزشکان غیرواقعی است

محسن خلیلی، قائم‌مقام انتظامی سازمان نظام‌پزشکی توضیحات بیشتری درباره ماجرای تأثیر عدد دیه‌ها بر افزایش شکایت‌ها می‌دهد: «معمولا در بررسی پرونده‌ها در کمیسیون‌های پزشکی، رأی به نفع بیمار داده می‌شود و بیمار هم مبلغ دیه را می‌گیرد، در پزشکی قانونی نمی‌خواهند که بیمار متضرر شود، به همین خاطر همیشه به نفع او رأی داده می‌شود.» او ادامه می‌دهد: «درمیان شکایت‌هایی که علیه پزشکان به خاطر قصور پزشکی می‌شود، برخی واقعی نیستند. آمارهای ما نشان می‌دهد که تنها ٤٠‌درصد شکایت‌ها واقعی است و مابقی شکایت‌ها، غیرواقعی اعلام می‌شود.»

 به گفته او در این شکایت‌ها، معمولا بیمار، دچار عوارض طبیعی پس از مصرف دارو یا جراحی شده است: «عوارض طبیعی ممکن است برای هر یک از بیماران درحین عمل جراحی ایجاد شود، این موضوع هم در کتاب‌های پزشکی عنوان شده. پرونده قصور پزشکی، زمانی روند رسیدگی پیدا می‌کند که پزشک در کار خودش، دچار قصور شده باشد و عوارضی که ناشی از ذات بیماری یا جراحی ممکن است گریبان بیمار را بگیرد، جزو قصور پزشکی به شمار نمی‌رود.»

این مسئول در سازمان نظام‌پزشکی تأکید می‌کند که جراح در هرشرایط، باید عوارض طبیعی جراحی یا مصرف دارویی را به بیمار اعلام کند و تمام اقدامات با رضایت آگاهانه بیمار صورت گیرد: «در برخی پرونده‌ها، به دلیل قصور پزشک، حتی پرداخت دیه کافی نیست و مجازات‌های دیگری برای پزشک مقصر درنظر گرفته می‌شود.» او در ادامه به شرایط متفاوت اورژانس اشاره می‌کند: «در بخش اورژانس، اگر پزشک بخواهد منتظر رضایت بیمار بماند، ممکن است به دلیل اورژانسی بودن، بیمار جانش را از دست بدهد، یعنی نمی‌تواند به دلیل نگرفتن رضایت، بیمار را جراحی نکند.

در این شرایط اگر پزشک به موقع به درمان ورود پیدا نکند، مقصر است.» او یکی از دلایلی که تعداد شکایت‌های پزشکی بالا می رود را وضع اقتصادی مردم می‌داند: «افزایش اطلاع‌رسانی، آشنایی با حقوق بیمار، سطح درآمد افراد، بالارفتن مبلغ دیه، دسترسی به شبکه‌های اجتماعی و... منجر می‌شود تا مردم از جامعه پزشکی شکایت بیشتری داشته باشند.» با همه این توضیحات خلیلی، میزان قصور پزشکی درکشور را یک دهم‌درصد عنوان می‌کند: «در آمریکا میزان قصور پزشکی سه‌درصد است، درحالی ‌که ما عدد یک‌دهم‌درصدی را در این ارتباط داریم.»







تاریخ انتشار: ۲۶ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۷:۵۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن