واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
تیره روزی این گونه جای خود را استوار می کند. ما در آغاز با انداختن تقصیر بر گردن خود اسیر تیره روزی می شویم و سپس با تلاش برای پوشاندن یا فرار کردن از ضمیر خود تیره روزی مان را شدیدتر می کنیم. این تلاش ها هرگز کارگر نمی شوند. روان درمانی فقط با تغییر روش ها کارساز می شود. روان درمانی نه منتقد درونی را ساکت می کند و نه مدافع درونی را تقویت در عوض به ما کمک می کند که خود را از این کشمکش رها سازیم. هنگامی که مشاهده می کنم شخص بیمار در حال محکوم و مجازات کردن خود است به او می گویم که خیلی به خودش سخت گرفته است و اگر ببینم این بیمار خلق و خوی دفاعی دارد او را به منظور روبه رو شدن با چیزی که از آن می ترسد یاری می دهم.
یکی از دوستان خوب من بعارت کنجکاوی مشفقانه Compassionate curiosity را برای طرز برخورد ارمانی یک درمانگر با بیمار به کار می برد. مسلما درمانگر کار خود را با شفقت و مهربانی و تفاهم بیشتری نسبت به بیمار و مشکلاتش آغاز می کند و با کنجکاوی توام با آرامش و بدون واهمه سعی می کند دریابد چگونه اوضاع آن چنان آشفته شده است و فرض می کند که با برخورد بدون ترس با واقعیت ها می تواند به بیمار در رهایی یافتن از پریشانی اش کمک کند.
جدال میان منتقد درونی و مدافع کمرو به میزان زیادی شبیه روش والدینی است که رفتاری ناپایدار با فرزندان خود در پیش می گیرند. هنگامی که مدافع حاکم است ما تمکین و خودمان را تشویق می کنیم و به این ترتیب خود را از یوغ وظیفه اخلاقی می رهانیم و به خود وعده هایی می دهیم که می دانیم به انجام نخواهیم رساند. در عین حال منتقد درونی مانند پدر یا مادری خشمگین در آنجا حاضر و منتظر است تا دفاع ما مانند همیشه مزتلزل شود و سپس محکوممان کند و به این نتیجه برسد که ما به هیچ وجه شایستگی لازم را نداریم. در این اوضاع ما میان تشویق یا مجازات کردن خود در تردید هستیم و مانند فرزندانی که در آن موقعیت پرورش یافته اند سرانجام با ترس و وحشت زدگی روبه رو می شویم به طوری که عاری از عزت نفس و به میزان زیادی از خودمان متنفر می شویم. اکنون مهربانی و شفقت می تواند همه این عوارض را با بردباری، ملایمت، عشق و علاقه، وقار، بخشندگی و توجه جایگزین کند. شفقت توصیه می کند که خودداوری را کنار بگذاریم و آن را با همدلی و تمایل به روبه رو شدن با حقایق و احساسات مرتبط با آن در غیاب ترس و با قدرت ناشی از اعتماد و اطمینان جایگزین کنیم. این مطلب توسط مجله پزشکی دکتر سلام تهیه شده است. استفاده از آن فقط با ذکر منبع دکتر سلام(hiDoctor.ir) مجاز می باشد
23 فروردین 1395
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]