واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ناله مرغداران از ارزانی مرغ
روزگذشته براي نخستين بار در چند ماه گذشته قيمت مرغ كاهش يافت و از ۷۵۰۰ تومان در اسفند و تعطيلات نوروز به ۴ هزار تومان رسيد، اين كاهش قيمت كه با نگراني مرغداران همراه است، باعث شده كه مرغداران طي نامهاي به پشتيباني امور دام، درخواست كنند كه اين سازمان ديگر مرغ خريداري نكند، چرا كه توزيع مرغ منجمد در مناسبتهاي مختلف، باعث زيان مرغداران ميشود.
نویسنده : بهناز قاسمی
روزگذشته براي نخستين بار در چند ماه گذشته قيمت مرغ كاهش يافت و از ۷۵۰۰ تومان در اسفند و تعطيلات نوروز به ۴ هزار تومان رسيد، اين كاهش قيمت كه با نگراني مرغداران همراه است، باعث شده كه مرغداران طي نامهاي به پشتيباني امور دام، درخواست كنند كه اين سازمان ديگر مرغ خريداري نكند، چرا كه توزيع مرغ منجمد در مناسبتهاي مختلف، باعث زيان مرغداران ميشود.
درحال حاضر حدود ۲۵ هزار واحد مرغداري در ايران فعال هستند و روزانه ۶۰۰ هزار تن مرغ آماده طبخ در سراسر كشور توليد ميشود. صنعت مرغداري تنها صنعتي است كه سرمايه مرغدار در كمتر از ۵۰ روز بازگشت دارد، چراكه در مدت ۴۵ روز پس از جوجهريزي مرغ آماده كشتار شده و به بازار عرضه ميشود، اما اين صنعت به دليل تعدد فراوان مرغداريها و صدور مجوز بيش از نياز كشور در سالهاي گذشته، موجب زيان توليدكنندگان ميشود. از اين رو با ارزان شدن قيمت مرغ، توليدكنندگان به ناله و فغان ميافتند و از زيانشان سخن ميگويند. از دو روز گذشته به دليل كاهش تقاضا در بازار قيمت مرغ از 7 هزار و 500 تومان به 3 هزار و 500 تومان رسيد و روز گذشته نيز قيمت آن به ۴ هزار تومان تغيير يافت. رئيس انجمن مرغ گوشتي معتقد است در ايران مرغداران به مصرفكنندگان يارانه ميدهند و اين امر باعث زيان توليدكنندگان ميشود. وي كاهش تقاضاي بازار و كاهش قدرت خريد مردم را در هفته پاياني فروردين دليل ارزاني قيمتها ميداند و در گفت و گو با «جوان» ميگويد: انجمن به مرغداران توصيه ميكند كه ۴۰ درصد ظرفيت جوجهريزيشان را كم كنند تا زيان نكنند، اما آنها به اميد بهبود بازار با صد در صد ظرفيتشان جوجهريزي ميكنند. وي ميافزايد: در اسفند ماه به اميد رونق بازار شب عيد و افزايش قيمت مرغ، جوجهريزي كردند، اما در هفته پاياني اسفند شركت پشتيباني امور دام با توزيع مرغهاي منجمدش در بازار، قيمتها را كاهش داد و مرغداران را نيز متضرر كرد. يوسفي تصريح ميكند: شركت پشتيباني امور دام بيش از ۱۰۰ هزار تن مرغ در سردخانههايش دپو كرده و چارهاي جز توزيع ندارد، زيرا تاريخ مصرف اين مرغها رو به اتمام است. از اين رو طي نامهاي اعضاي انجمن از شركت پشتيباني امور دام درخواست كرده كه خريد مرغ از مرغداران را در سال جاري متوقف كند، چراكه با اين كار نه تنها از مرغدار حمايت نميشود بلكه متضرر نيز ميشود. ظاهراً خريد مرغ از مرغداران توسط شركت پشتيباني امور دام نه تنها موجب زيان مرغداران ميشود، بلكه به بيتالمال نيز زيان ميرساند به طوري كه به گزارش مهر عدم رعايت مصوبات تنظيم بازار در خصوص قيمتهاي گوشت مرغ طي سال ۱۳۹۳ و فروش آن به كمتر از قيمتهاي تعيين شده در كارگروه تنظيم بازار منجر به تحميل ضرر و زيان شده است.
عدم رعايت مصوبه 8/۳/۱۳۹۳ كارگروه تنظيم بازار در خصوص فروش گوشت مرغ به قيمت 55 هزار ريال طي سال ۱۳۹۳ در ماههاي خرداد، تير، مرداد، شهريور، مهر، آبان و آذر، مبلغ 142236000000 ريال و مبادرت شركت به فروش گوشت مرغ به قيمت 45 هزار ريال در ماههاي مهر، آبان، آذر، دي و بهمن سال ۱۳۹۳ به دليل عدم برنامهريزي صحيح جهت ذخيرهسازي مرغ و انقضاي تاريخ مصرف گوشت مرغ ذخيره شده بدون اخذ مصوبه كارگروه تنظيم بازار نيز مبلغ343312000000ريال به بيتالمال ضرر رسانده است.
همچنين شركت پشتيباني امور دام، مبادرت به عرضه گوشت مرغ به مراكز عمده مصرف به قيمت 49000ريال در ماههاي آبان، آذر، دي و بهمن براساس مصوبه هيئت مديره و بدون رعايت مصوبه كارگروه تنظيم بازار نموده است كه مجموع ضرر و زيان وارده به شركت به مبلغ 494164000000 ريال از بابت كاهش قيمت مرغ ميباشد كه موضوع از مصاديق عدم رعايت بند (ح) و (ك) ماده (۲۲۴) قانون برنامه پنجم توسعه ميباشد.
صادرات محدود مرغ به روسيه
يوسفي از صادرات ۵تا ۶ هزار تن مرغ در ماههاي اخير به كشور عراق خبر داده و ميگويد: به دليل بالا بودن قيمت تمام شده مرغ در ايران امكان رقابت با برزيل، تركيه، تايلند و... را در بازار روسيه نداريم. به گفته وي اين كشورها توليدشان را با قيمت بسيار ارزان صادر ميكنند و به دو برابر قيمت صادراتي در داخل كشورشان به مصرفكنندگان ميفروشند؛ علاوه بر اين به دليل بهرههاي بانكي ۴ تا ۵ درصدي و دريافت جوايز صادراتي توليد و صادرات برايشان اقتصادي است، اما درايران هم بهرههاي بانكي بالاست و هم اينكه از جوايز صادراتي و... خبري نيست، مضاف براينكه قيمت مصرفكننده به شدت تحت كنترل است و به محض رشد قيمت داخلي صادرات متوقف ميشود.
اميدمان به ماه رمضان است
اين فعال بازار با تأكيد بر اينكه مرغداران به اميد رشد تقاضا در ماه مبارك رمضان (نيمه دوم خرداد) مجدداً جوجهريزي كردهاند ميگويد: اگر شركت پشتيباني امور دام مرغهاي منجمدش را توزيع نكند، توليد مرغ به اندازه كافي صورت گرفته و توليدكنندگان ميتوانند زيان شب عيد را جبران كنند.
نبود برنامه براي تجميع مرغداران
يوسفي ميگويد: در تمام كشورها مرغداران كوچك تحت پوشش چند كمپاني بزرگ هستند و به اين ترتيب تجميع شدند، هم توليدشان به ميزان تقاضا است و هم اينكه صادرات به ساير كشورها دارند، اما در ايران در يك مقطع زماني مجوز توليد به وفور صادر شد؛ به طوري كه اكنون توليد بر تقاضا پيشي گرفته و مرغداران متضرر ميشوند. وي در پاسخ به اين سؤال كه آيا تجميع مرغداريها در ايران ممكن است يا خير؟ ميگويد: نخست اينكه اين موضوع نياز به فرهنگسازي دارد و بايد چند شركت بزرگ و سرمايهدار وارد برندسازي و تجميع شوند و دوم اينكه وزارت جهاد كشاورزي كه متولي توليد است برنامهاي در اين خصوص ندارد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۱:۵۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]