واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: اردوغان تا کی میخواهد بماند؟!
"به نظر میرسد رئیسجمهور ترکیه هیچ محدودیتی در کارهایی که گمان میکند مجاز به انجام آنهاست، نمیبیند. او اکنون از دیپلماتهای غربی که در جلسه محاکمه خبرنگاران ترکیهای که به جاسوسی متهماند شرکت کردند، انتقاد و به آنها حمله میکند."
به گزارش نامه نیوز به نقل از ایندیپندنت، به هر حال همانطور که جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت، "این نهتنها اولین بار بلکه آخرین بار هم نخواهد بود که ما شاهد چنین روند قضایی خواهیم بود." سفیر آلمان در ترکیه نیز از حضور خود در دادگاه خبرنگاران ترکیهای دفاع کرد و وزارت خارجه ایتالیا نیز تاکید کرد، سرکنسول این کشور در ترکیه کاملا مطابق با کنوانسیون وین درباره روابط دیپلماتیک عمل کرده است.
جدای از توافق آنکارا و اتحادیه اروپا در مساله مهاجرت گسترده از آسیا به اروپا، نارضایتی گستردهای علیه ترکیه تحت دولت رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور این کشور شکل گرفته است؛ نارضایتی که با شور و شعف اوایل روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در آسمان سیاسی ترکیه تعارضی کاملا آشکار دارد.
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا طی سفر خود به ترکیه در سال 2009 ادعا کرد، ترکیه و آمریکا میتوانند "رابطهای شکل دهند که الگو و مدل سایر روابط" باشد، اما اوباما در تازهترین اظهارنظرات درباره این کشور در حالی که اردوغان را "یک شکست کامل و رهبری اقتدارگرا" توصیف میکرد اعتراف کرد که در این باره اشتباه میکرده است.
با این حال به دلیل نقش کلیدی ترکیه در خاورمیانه، رئیسجمهور آمریکا درصدد حفظ ظاهر برآمد و در حاشیه نشست امنیت هستهای در واشنگتن به منظور گفتوگو درباره مسائل امنیتی با اردوغان دیدار کرد. در همین حال اردوغان طی مصاحبه خود با شبکه خبری سیانان تاکید کرد که با رسانهها در جنگ نیست و انتقادپذیر است. با این حال زمانی که وی در حال سخنرانی در موسسه بروکینگز بود، محافظانش به دو خبرنگار ترکیهای منتقد حمله و سعی کردند مانع از ورود یکی از آنها به محل برگزاری سخنرانی اردوغان شوند. به هر حال اما پس از وقایعی که در سفر اردوغان به اکوادور رخ داد، چنین حوادثی دیگر تعجبآور نیست.
در ماه فوریه محافظان اردوغان به منظور بهبود روابط تجاری و دیپلماتیک به گروهی از زنان معترض در اکوادور حمله کردند؛ اقدامی که منجر به اعتراض دولت اکوادور به رفتار "غیرمسوولانه" آنها شد. در داخل ترکیه هم وضعیت به همین منوال است. پس از فاجعه معدن در سوما در ماه مه سال گذشته اردوغان مجدداً از این شهر بازدید کرد اما این بار پس از حمله معترضان مجبور شد در سوپرمارکتی پناه بگیرد؛ جایی که ادعا میشود اردوغان به یکی از مشتریان حمله کرده و علاوه بر این تصاویری از حمله نیروهای پلیس به معترضان منتشر شد.
با توجه به سوابق ترکیه در سرکوب ظالمانه اعتراضات صلحآمیز، بدونشک تصویب طرح اخیر کاستاریکا، سوییس و ترکیه کنایهآمیز به نظر میرسد. براساس طرح این سه کشور که به تصویب شورای حقوق بشر سازمان ملل رسید تمامی کشورها باید فضایی امن و ممکن برای افراد و گروهها جهت احقاق حقوق خود از طریق آزادی برگزاری تجمعات و بیان مهیا کنند.
در پروندهای دیگر، ترکیه که نخستوزیر سابقش اردوغان زمانی روابطی بسیار دوستانه با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه داشت، با سرنگون کردن جنگنده روسی در مرز ترکیه و سوریه، دورهای از روابط خصمانه را با روسیه تجربه میکند؛ اقدامی که سرگئی لاوروف آن را "اقدام تحریکآمیز برنامهریزی شده" توصیف کرد. علاوه بر لاوروف، پوتین، خسته از بزرگنماییهای اردوغان، هشدار داد که ترکیه بیش از اینها "از خنجری که از پشت" به روسیه زده پشیمان خواهد شد و اکنون تحریمهای روسیه آغاز راه همین پشیمانی است. سفر اخیر جان کری، وزیر خارجه آمریکا به مسکو نیز نشاندهنده افزایش منافع مشترک بین این دو ابرقدرت است. تا جایی که به سوریه مربوط میشود، روسیه این قدرت را دارد تا جنگندههای دولت ترکیه را به عقبنشینی وادارد اما چه کسی توانایی کنترل اردوغان را خواهد داشت؟
در طرف دیگر روابط ترکیه با اسرائیل که از زمان وقوع حادثه کشتی ماوی در دریای مرمره در سال 2010 به کمترین سطح کاهش یافت، پس از حمله تروریستی اخیر در استانبول و کشته شدن سه اسرائیلی در آن به نظر میرسد که یخ روابط در حال آب شدن است. با این حال وزیر جنگ اسرائیل نگرانی خود را نسبت به چشمانداز آشتی دو طرف با وجود حمایت آنکارا از حماس ابراز کرده است. معاون وزیر جنگ این رژیم نیز اعلام کرده است ترکیه مشکلدارترین کشور فعلی است و اسرائیل تا زمانی که اردوغان در قدرت است باید منتظر مشکلات بیشتری با ترکیه باشد.
منابع گسترده نفت و گاز در شرق مدیترانه از اهمیت استراتژیکی برخوردار است و سوال یک میلیارد دلاری اکنون این است که آیا یک خط لوله از اسرائیل به ترکیه برای انتقال گاز به این کشور کشیده میشود یا نه. باز هم پاسخ به این سوال به روابط قبرس و اسرائیل با ترکیه در آینده بازمیگردد.
حالا سوال دیگر این است که آیا اکنون واقعاً کودتایی علیه اردوغان در جریان است؟ این ادعا را رئیس دفتر اردوغان در وبسایتش مطرح و تاکید کرد که این ادعا، بیاساس اما ممکن است.
منبع: ایسنا
۱۷ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 8]