واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تلويزيون بايد به سمت سريالهاي بلند فصلي برود
بخواهيم يا نخواهيم تلويزيون بخش زيادي از اوقات مردم را به خود اختصاص ميدهد؛ بيشتر از هر رسانه ديگر. مردم در خانه و محل كار با تلويزيون همراه هستند و حالا به مدد اينترنت و گوشيهاي هوشمند، اين همراهي در هر جاي ديگر هم ميتواند باشد.
نویسنده : مسعود دانش منش
بخواهيم يا نخواهيم تلويزيون بخش زيادي از اوقات مردم را به خود اختصاص ميدهد؛ بيشتر از هر رسانه ديگر. مردم در خانه و محل كار با تلويزيون همراه هستند و حالا به مدد اينترنت و گوشيهاي هوشمند، اين همراهي در هر جاي ديگر هم ميتواند باشد.
و باز بخواهيم يا نخواهيم شبكههاي ماهوارهاي قسمت قابل توجهي از اين وقت را در اختيار دارند. آنقدر كه توانستهاند بر سليقه مردم در انتخاب برنامه اثر بگذارند. وقت آن رسيده كه تغيير در سبك برنامهسازي در شبكههاي تلويزيون ما هم اتفاق بيفتد. نوسازي شروع شده و در برنامههاي تركيبي اين تغيير ديده ميشود. جلب نظر مخاطبان در ايام نوروز نشانه موفقيت اين تغيير و حركت رو به جلو در برنامههاي تركيبي رسانه ملي بود. جايي كه سريالهاي نوروزي بر خلاف سالهاي قبل موفق نبودند. اما آيا موفقيت چشمگير برنامههاي تركيبي باعث شد سريالها كمتر ديده شوند يا ناكامي سريالها علت ديگري دارد؟ به نظر ميرسد تغيير روشي كه از آن صحبت كرديم، در ساخت مجموعههاي نمايشي تلويزيون اعمال نشده است و معاونت سيما بر همان شيوه سنتي يعني ساخت سريالهاي مناسبتي اصرار دارد.
تجربههاي موفق تكرار نشد
افزايش شبكههاي سيما و موفقيت برنامههاي تركيبي آن، انتظارات را از تلويزيون بالاتر برده است. رسانه ملي بايد به توقع مردم در زمينه آثار نمايشي هم پاسخ دهد و تحرك تازهاي در اين بخش ايجاد كند. شبكههاي تلويزيوني پرمخاطب در نقاط مختلف دنيا، به سريالهاي بلند و فصلي اهميت زيادي ميدهند. حلقه مفقوده در بخش نمايشي تلويزيون ما هم كمبود اين نوع سريالهاست.
با وجود اينكه شبكههاي ما تجربههاي موفقي در سالهاي دور و نزديك در مورد سريالهاي بلند دارند، اما هنوز هم در فصل «فراواني» سريالهاي مناسبتي و كوتاه، سريالهاي بلند فصلي «نوبر» هستند و كمياب.
سريالهايي مثل «كيميا» و «ستايش» در كنار آثاري چون «در چشم باد»، «شهريار» و سريالهاي فاخر و تاريخي، مانند ضمانتنامهاي معتبر، استقبال از توليد مجموعههاي بلند را حتمي ميكنند، اما سؤال بيپاسخ اين است كه چه چيزي دست مسئولان سيما را در ادامه روند تجربههاي موفق ميبندد و آنان را به پركردن جدول پخش با سريالهاي مناسبتي راضي ميكند؟ واقعاً منطق توليد سريالهاي كوتاه چيست؟
فرصت شكلگيري قصه در آثار بلند
سريالهاي بلند و فصلي مزيتهاي آشكاري نسبت به آثار كوتاه و مناسبتي دارند. اين مزيتها را ميتوان در ابعاد هنري، رسانهاي، مديريتي، اقتصادي و غيره جستوجو كرد. سريال بلند اين فرصت را به صاحب اثر ميدهد كه درام مد نظر خود را پرورش دهد و قصه را آن طور كه شايسته است با ساختن موقعيتهاي دلخواه پيش ببرد. سريال بلند مخاطب را با خود همراه و درگير موضوع ميكند؛ مزيتي كه در سريالهاي كوتاه بسيار سخت به دست ميآيد و اگر انبوه سريالهاي تلويزيون را مرور كنيم، تعداد انگشت شماري از آنها در اين امر موفق بوده و بقيه به سرعت به فراموشي سپرده شدهاند. در پي درگير كردن مخاطب، ميتوان به نمادسازي پرداخت و موضوعات اساسي اجتماعي، تاريخي و ... را مطرح كرد. مسائلي همچون نمايش سبك زندگي فقط در قالب سريالهاي بلند اثرگذار است.
امكان پرورش شخصيتها و الگوسازي
شخصيتپردازي و الگوسازي يكي ديگر از مزيتهاي آثار نمايشي است كه ميتواند در سريالهاي بلند رخ دهد. در سريالهايي كه در كمتر از يك ماه يا طي دو هفته پخش ميشوند طبعاً فرصتي براي پرداخت شخصيتي نيست و در نتيجه به جز يك شناخت كلي از آدمهاي داستان به اضافه معرفي چند تيپ كليشهاي كاري نميتوان كرد.
مناسبتيها قرباني شتابزدگي
سريالهاي مناسبتي غالباً با شتابزدگي ساخته ميشوند، اما در آثار بلند اين فرصت براي سازندگان وجود دارد كه با تحقيق و مطالعه و تفكر، محتواي پرمعنا و مستحكمي را فراهم كنند. ضمناً خلاقيت به معناي واقعي در چنين فضايي كه در آن آرامش و آگاهي باشد به منصه ظهور ميرسد. اگر سازمان صدا و سيما به ساختن سريالهاي بلند عادت كند، مسلماً از نظر سازماندهي، كادرسازي و مديريتي شرايط بهتري را تجربه خواهد كرد. از آزمون و خطا و سرمايهسوزي جلوگيري ميشود. ضمن اينكه از نظر اقتصادي هم توليد سريالهاي بلند توجيهپذيرتر خواهد شد. همانگونه كه توليد هر محصولي اگر به سطح صنعتي و انبوه برسد ناگزير از هزينههاي اضافي كم خواهد شد. با توليد سريالهاي بلند مدت فصلي، سيما جدول پخش خود را بهتر مديريت خواهد كرد و از پخش برنامههاي تكراري يا توليد برنامههاي آبكي آنتن پركن بينياز ميشود. سيما براي سامان دادن مجموعههاي نمايشي خود، چارهاي جز حركت به سمت سريالهاي بلند فصلي ندارد. بخواهيم يا نخواهيم شبكههاي ماهوارهاي ذائقه مردم را تغيير دادهاند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]