واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: مدت هاست که اقتصاد ایران به تحریمها گره خورده و اولویت اول دولت مردان در سال ۹۴، به سرانجام رساندن ماجرای هستهای بود که با آن وعده بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم هم داده میشد.
به گزارش تراز ،مدت هاست که اقتصاد ایران به تحریمها گره خورده و اولویت اول دولت مردان در سال ۹۴، به سرانجام رساندن ماجرای هستهای بود که با آن وعده بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم هم داده میشد. در واقع میتوان گفت، اجرایی شدن برجام و تاثیرات آن بر اقتصاد کشور از ماهها پیش علاوه بر دولتیها، مدنظر متولیان بازار بوده و این گروه معتقدند که با اجرایی شدن آن، بازار سرمایه شرایطی را تجربه خواهد کرد که میتواند آن را از شرایط رکودی به سمت صعود پیش ببرد. در روزهای انتهایی سال ۹۴ اما با وجود اجرایی شدن برجام، اتفاق خاصی در بازار سرمایه رخ نداد و رکود در بازارهای اقتصادی فراگیر بود. البته علیزاده آرانی، به عنوان کارشناس بازار سرمایه، معتقد است در صورت بر داشته شدن واقعی تحریمها، اتفاقات مثبت در بازار سرمایه در سال جدید دور از ذهن نیست.
مشروح گفتوگوی مجید محمد علیزاده آرانی، کارشناس ارشد بازار سرمایه با خبرنگار فردا به شرح زیر است:
فردا: بازار سرمایه در سال گذشته با چه چالشهایی روبه رو بوده است؟
موضوع برجام یکی از مهمترین چالشهای پیش روی شرکتهای پذیرفته شده در بورس طی سنوات گذشته بوده است.
تمام شرکتهای بورسی تحت تاثیر نتیجه برجام بودند به طوری که این شرکتها در انتظار مشاهده این امر بودند که با اجرایی نشدن یا به فرجام رسیدن برجام روند فعالیت آنها به چه شکل خواهد شد.
وضعیت غیر مشخص برجام بر روند فعالیت شرکتهای بورسی بسیار تاثیر گذاشته بود به طوری که هم اکنون با اجرایی شدن برجام، شرکتهای خودرویی در ارتباط با قراردادهایی که درحال انعقاد با شرکتهای خارجی هستند و مراودات مالی که بین این شرکتها اتفاق میافتد وضعیت آنها را از وضعیت بحران یا وضعیت رکودی که در سال ۹۴ قرار داشت در حال خارج کردن است.
بنابراین عمدهترین چالش پیش روی شرکتهای بورسی، موضوع برجام بود به طوری که تحریمهای بانکی ایران، باعث قطع مراودات مالی و بانکی شرکتها با دنیای خارج از ایران شد، لذا در دوران تحریم وقتی فعالیت شرکتها کاهش پیدا میکرد و سودآوری آبشنهای شرکتها کم بود باعث فروش پایین شرکتها و درنتیجه کاهش سودآوری آنها میشد.
فردا:بازگشایی سوئیفت چه تاثیری بر بازار سرمایه در دوران پساتحریم میگذارد؟
عدم بازگشایی سوئیفت یکی از مهمترین مشکلات شرکتهای پذیرفته شده در بورس بود. پیش از برجام و در زمان تحریمهای بانکی ایران، تجار و سرمایهگذاران باید برای مراودات مالی خود هزینههای بسیاری را توسط صرافیها متحمل میشدند که این امر هزینههای جانبی شرکتها را بالا میبرد، اما با بازگشایی سوئیفت و با تسهیل روابط مالی در عرصه بینالمللی هزینه جانبی شرکتها کاهش و سودآوری آنها افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین از آثار مستقیم لغو تحریمها و بازگشایی سوئیفت بر بازار سرمایه میتوان به افزایش سودآوری بانکهایی که سهام آنها در بازار سرمایه داد و ستد میشوند، اشاره کرد که بازگشایی سوئیفت باعث افزایش درآمد و سود سهام بانکها خواهد شد. البته هنوز سوئیفت برقرار نشده و بانکها برای برقراری سوئیفت مشکل دارند و اگر این مشکل در سال جدید حل شود اتفاقات خوبی رخ خواهد داد.
فردا:مهمترین چالش بازار بورس در سالی که گذشت چه بود؟
از نظر من، مهمترین چالش دیگری که پیش روی شرکتهای پذیرفته شده در بورس بحث پیش بینی سودآوری شرکتها بوده است به طوری که عوامل خارجی، ریسکهای غیرمترقبه و ریسکهایی که در اختیار یا توان شرکتها برای کنترل و پوشش نبوده باعث کاهش پیش بینی سود شرکتها شد، لذا کاهش پیش بینی سودآوری شرکتها باعث شد که برای شرکتهای بورسی چالش جدی ایجاد شود و این شرکتها در رکود و وضعیت بحرانی قرار داشته باشند. هر چند هم اکنون هیجان بازار سرمایه منطقی هست و میتواند برای مدتی هم پایدار باشد اما این امر هم به گزارشها و پیش بینیهای جدید شرکتها بستگی دارد و همچنین تعداد قراردادهایی که در طول ا چند ماه اخر سال این شرکتها منعقد میکنند.
مهمترین عامل برای سال آینده ارائه گزارشهای سه ماهه شرکتهای بورسی است که با اجرا شدن برجام به طورحتم پیش بینیها به واقعیت نزدیکتر خواهد بود و قدرت تصمیم گیری شرکتها در طول چند ماه آینده برای مدیران آن شرکتها بیشتر خواهد شد البته اگر باز هم اتفاق غیر قابل پیشبینی رخ ندهد و تحریمها به راستی لغو شوند نه در حرف.
فردا:کاهش نرخ سود بانکی چه تاثیری بر بازار سرمایه میگذارد؟
به طور حتم مردم با کاهش نرخ سود بانکی به دنبال سرمایه گذاری در یک بازار مناسب هستند که سودآوری بیشتری نسبت به سود بانکی داشته باشد. لذا فکر میکنم که بورس میتواند از این اقبال برخوردار باشد کما اینکه بازارهای دیگر مثل بازار ارز و سکه آنچنان نوسانات و تلاطم خاصی را نداشته باشند.
فردا:به طور کلی وضعیت بازار سرمایه را در سال آینده چطور ارزیابی میکنید؟
چنانچه مسایل سیاسی در سال آینده رخ دهد وضعیت بازار سرمایه و بورس را مثبت ارزیابی میکنم ومعتقدم سال ۹۵ سال خوبی برای بازار سرمایه خواهد بود
زمانبندی انتشار: 12 فروردين 1395 - 15:44
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]