محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829576393
سینمای دفاع مقدس با رکود دست و پنجه نرم می کند / چرا «خیانت »جای «ایثار» را گرفته است؟
واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
تاملی در تاریخ سینمای دفاع مقدس
سینمای دفاع مقدس با رکود دست و پنجه نرم می کند / چرا «خیانت »جای «ایثار» را گرفته است؟ بیشتر سینماگران ایرانی ترجیح میدهند به جای ساختن «مهاجر» و «دیده بان» و «سفر به چزابه»، فیلمهایی به تِم خیانت، عشقهای نافرجام و اعتیاد بسازند.
گروه فرهنگ و هنر فرهنگ نیوز: سید شهیدان اهل قلم، شهید سید مرتضی آوینی سالها پیش گفت:
«همه جنگها بد است، مگر جهاد فى سبيل اللّه و لذا چون دفاع مقدس ما مسلخ و مقتل عُشّاق و عرصه حضور دليران حق پرستى چون همت و خرازى و ديگران كه از مقام خليفة الهى بشر دفاع مىكردند، بوده است، سینمای دفاع مقدس ما با سینمای جنگ تفاوتهای آشکار و بارزی دارد و اگر اینچنین نبود وظيفه سينماگران نيز آن بود كه به جای «مهاجر» و «دیده بان» و «سفر به چزابه»، «غلاف تمام فلزى» بسازند و نظام نيهيليستى ارتشهاى دنيا را به استهزا بگيرند.»
این جمله معروف از شهید آوینی، یکی از عبارات نابی است که به نظر میرسد سالهاست در سینمای ایران به دست فراموشی سپرده شده است! سینمایی که در طی چند سال گذشته نسبت به یکی از مهمترین مقاطع تاریخی پس از پیروزی انقلاب اسلامی بیمیل و رغبت شده است. هشت سال سخت و طاقت فرسا که ما آن را با «هشت سال دفاع مقدس» به خاطر سپردهایم و این روزها به نظر میرسد دغدغه چندانی برای تولید آثاری در راستای حفظ آن برای نسلهای جدید وجود ندارد و بیشتر سینماگران ایرانی ترجیح میدهند به جای ساختن «مهاجر» و «دیده بان» و «سفر به چزابه»، فیلمهایی به تِم خیانت، عشقهای نافرجام و اعتیاد بسازند.
دهه شصت، سالهای درخشان سینمای دفاع مقدس
اما سینمای دفاع مقدس، از ابتدا تا این همه مهجور و بدون پشتوانه نبود. سینمایی که در همان سالهای ابتدایی آغاز جنگ تحمیلی، تبدیل به دغدغه اصلی بسیاری از فیلمسازان جوان آن روزهای سینمای ایران شد و اتفاقا بخشی از مهمترین و پرمخاطبترین آثار دفاع مقدس، در همان سالها تولید شد. جالب است که بدانید، دو فیلم «عقابها» به کارگردانی ساموئل خاچیکیان که محصول سال 1363 است و «کانی مانگا» به کارگردانی سیفالله داد که محصول سال ۱۳۶۶ است، طبق جدیدترین آمار منتشر شده، به ترتیب به عنوان اولین و دومین فیلم پرمخاطب تاریخ سینمای بعد از انقلاب اسلامی معرفی شدهاند. علاوه بر این، در آن سالها آثار متعددی همچون «پرواز در شب»، «افق»، «دیدهبان»، «مهاجر» و «بلمی به سوی ساحل» توسط چهرههای چون ابراهیم حاتمیکیا و رسول ملاقلیپور تولید شد که به سرعت در بین مردم به محبوبیت رسیدند.
دهه هفتاد، دوران بلوغ سینمای دفاع مقدس
در امتداد موفقیتهای سینمای دفاع مقدس در دهه شصت، این بخش از سینمای ایران در دهه هفتاد، به بلوغ رسید. دهه هفتاد، سالهایی که بهترین فیلمهای تولید شده در حوزه سینمای دفاع مقدس در آن اکران شد که فیلمهای ارزشمند و موفقی چون «هور در آتش» «عملیات کرکوک»، «از کرخه تا راین»، «سجاده آتش»، «حمله به اچ۳»، «سفر به چزابه» «بوی پیراهن یوسف»، «لیلی با من است»، «دکل»، «آژانس شیشهای» و «هیوا» تنها بخش از تولیدات سینمای دفاع مقدس در آن سالها بود.
شاخصه اغلب آثار تولید شده در این دهه، تمرکز تولیدات این عرصه بر دنیای شخصی رزمندگان و مسائل خانوادگی آنها بود و البته این نگاه در آن دهه مورد توجه اهالی سینما و مخاطبان قرار گرفت تا آنجا که «آژانس شیشهای» ابراهیم حاتمیکیا که در شانزدهمین جشنواره فیلم فجر حضور پیدا کرده بود، توانست همزمان جایزه بهترین فیلم و بهترین اثر از نگاه تماشاگران به دست آورد و بعد از آن در زمان اکران نیز با استقبال خیره کنندهای روبرو شد.
دهه هشتاد، آغاز رکود در سینمای دفاع مقدس
دهه 80، آغاز افول سینمای دفاع مقدس بود. اتفاقی که تا سالها بعد ادامه پیدا کرد و دیگر هیچگاه به روزهای سابق بازنگشت. میتوان گفت که در این دهه تنها چند فیلم موثر و پرمخاطب در حوزه دفاع مقدس تولید شد که «اخراجیها 1 و 2» مسعود دهنمکی دو مورد از آنها محسوب میشد. این در شرایطی بود که احساس میشد دیگر فیلمهای دفاع مقدس توان جذب مخاطب را ندارد و تماشاچی از این نوع سینما روی برگرداننده است اما «اخراجیها» ده نمکی این معادلات را به هم ریخت.
هر چند که در کنار این دو اثر دهنمکی، آثار درخشانی چون «دوئل» ساخته احمدرضا درویش و «روز سوم» ساخته محمدحسین لطیفی تولید شد و نظر بسیاری از منتقدین و مخاطبان را به خود جلب کرد، اما مسیر اشتباهی که از سالهای ابتدایی این دهه در سینمای دفاع مقدس جای پیدا کرد، تولید آثاری بود که در اصطلاح با نام «ضدجنگ» شناخته میشوند. تولید فیلمهایی چون «طبل بزرگ زیر پای چپ» و «پاداش سکوت» نمونههایی از این دست هستند که حاصل خمودگی و افول سینمای دفاع مقدس در این دهه محسوب میشوند.
دهه نود و ادامه بیتوجهیها به سینمای مهجور دفاع مقدس
اوج افول سینمای دفاع مقدس را میتوان در دهه 90 دید. دههای که تقریبا کمترین موضوعی که سینماگران ایرانی به عنوان یک دغدغه به آن میپردازند، ساخت آثاری در ارتباط با جنگ هشت ساله ایران و عراق است. این در حالی است که تعداد تولیدات سینمای ایران از دهه 60 که دوران طلایی سینمای دفاع مقدس بود تا به امروز چندین برابر شده است. ولی این سیر در ارتباط با تولیدات دفاع مقدسی سینما در جهت عکس حرکت کرده است و تعداد تولیدات این سینما روز به روز کاهش مییابد و به جای آن سوژههای به ظاهر اجتماعی همچون خیانت، اعتیاد و خودکشی تبدیل به دغدغه اول سینماگران ایرانی شده است.
شاهد مثال این حرف را میتوان با مقایسه آثار حاضر در دو دوره اخیر جشنواره فیلم فجر که در واقع ویترین سینمای ایران محسوب میشود، یافت. در سیوسومین دوره این جشنواره که در سال 93 برگزار شد، چهار فیلم «تا آمدن احمد»، «تگرگ و آفتاب»، «حکایت عاشقی» و «بدون مرز» از سینمای دفاع مقدس حضور داشتند ولی در سیوچهارمین دوره آن که در بهمن ماه امسال برگزار شد تنها دو فیلم «ایستاده در غبار» و «دلبری» به نمایندگی از سینمای دفاع مقدس حضور داشتند که این میزان بیتوجهی به این حوزه در طول سالهای گذشته بیسابقه بوده است.
مدیرانی که به سینمای دفاع مقدس نگاه رفع تکلیفی دارند!
شاید مهمترین دلیل این اتفاق را بتوان در نگاه نادرست مدیران و برنامهریزان سینمای دفاع مقدس جستجو کرد. مدیرانی که به این سینما، نگاه رفع تکلیفی دارند. نگاهی که همین تعداد محدود سینماگران دغدغهمند در این عرصه را برای تولید آثار جدید دلسرد میکند. حبیبالله کاسهساز تهیهکننده دو فیلم پرفروش «اخراجیها 1و2» چندی پیش در رابطه با همین موضوع گفت: «آنچه این روزها به نظر میرسد مظلومیت سینمای دفاع مقدس نگاه رفع تکلیفی مسئولان است. تلاش سینماگران هم در عرصه تولید تا وقتی نگاه مدیران و مسئولان درست نشود، بیثمر است.»
همچنین قاسم زارع بازیگر شناخته سینما که در بیشتر آثار شاخص سینمای دفاع مقدس حضور داشته است، در رابطه با دلایل تضعیف سینمای دفاع مقدس میگوید:
«بسیاری از این ضعفها و کمبودها ناشی از سیاستگذاریها و نگاه مسئولانی است که در جایگاه مدیریتی قرار دارند. متاسفانه در این سالها مسئولان با شعار دادن و حرفهای بیعمل فقط در پی گذراندن زمان تصدی گری پست مدیریت خود هستند.»
البته در کنار بیتوجهی مسئولین، به نظر میرسد تغییر برخی ارزشها و به حاشیه رانده شدن مفاهیمی چون دفاع از وطن و مبارزه برای عقاید و باورها در میان غالب طیف گستردهای از سینماگران، باعث کاهش تولیدات این عرصه شده است. چرا که نه تنها سینمای دفاع مقدس بلکه به طور کلی سینمای انقلابی و ارزشی در طی این سالها نادیده گرفته شده است و بسیاری از موضوعات استراتژیک و مهم روز که باید بیش از پیش نسبت به آن توجه شود، در سایه بیتوجهی اهالی سینما و همچنین مسئولین، از اولویتهای سینمای ایران خارج شده است.
اما بهتر است یک بار دیگر این نکته مهم را به مدیران فرهنگی و اهالی سینما که این روزها از کاهش شدید مخاطبان سینما ناراضی هستند، گوشزد کرد که آثار سینمای دفاع مقدس اگر مورد حمایت قرار گیرند، بدون شک هم میتوانند انتقال دهنده ارزشهای مهم و اساسی مورد تاکید در نظام باشند و هم میتوانند باعث آشتی دوباره مردم با سینماها شوند. اگر به این موضوع ایمان ندارید، نگاهی به لیست پرمخاطبترین آثار سینمای بعد از انقلاب بندازید تا در میان 10 فیلم برتر آن، نام فیلمهایی چون «عقابها»، «کانی مانگا»، «اخراجیها۲» و «گذرگاه» ببینید که همه از تولیدات سینمای دفاع مقدس هستند.
94/12/24 - 15:37 - 2016-3-14 14:37:38
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]
صفحات پیشنهادی
بازدید بیش از سه میلیون و 500 نفر از مناطق عملیاتی دفاع مقدس
پنجشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۱ ۴۱ مسئول سازمان اردویی راهیان نور و گردشگری بسیج گفت بیش از سه میلیون و500 هزار زائر راهیان نور طی اردیبهشت 94 تا امروز از مناطق عملیاتی دفاع مقدس بازدید کردهاند به گزارش ایسنا سرداریعقوب سلیمانی دبیرقرارگاه مرکزی راهیان نور سپاه و بسیج در گفتوگویکار مذاکره کنندگان هسته ای اگر به نتیجه مناسب هم می رسید، قابل مقایسه با کار رزمندگان دفاع مقدس نبود / هیچ کس
مازندمجلس معاون ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به ارزش والای کار رزمندگان و شهدای دفاع مقدس گفت نباید کار مذاکره کنندگان هسته ای را با کار بزرگ شهیدان مقایسه کرد مازندمجلس معاون ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به ارزش والای کار رزمندگان و شهدای دفاع مقدس گفت نباید کار مذاکرهالگوپذیری مقاومت کشورهای مسلمان از دفاع مقدس
دوشنبه ۲ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۱ ۰۲ مسئول اردویی گردشگری سپاه انصارالرضا ع خراسان جنوبی به تاثیرات اردوهای راهیان نور اشاره کرد و گفت هر فردی که به این مناطق عملیاتی اعزام میشود به رشادتها جانفشانیها و ایثارگریهای رزمندگان آگاهی مییابد و این آشنایی و آگاهی با دفاع مقدس و شهدا بوقتی رکود چرخ اشتغال را قفل می کند/بیکاران بازار دست فروشان را رونق دادند
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان در روزهای پایانی سال و شروع سال جدید پدیده شغل های کاذب همچون دستفروشی بیش از پیش به چشم می خورد دستفروشی یکی از نمونه های بیکاری محسوب می شود که جوانان نوجوانان و گاهی افراد میانسال و سالمند نیز به آن مبادرت می ورزند بدون شک کپناهیان:هدایت آن قدر پیچیده است که فقط باید گفت: خدا هر کسی را بخواهد هدایت می کند/ تاریخ می گوید: هر خیانتی د
به گزارش عصر دنا مهم ترین دعای قرآن در تنها سورۀ واجب در نماز یعنی سوره حمد تمنای هدایت است اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ ما نیاز به هدایت داریم و این هدایت فقط از جانب پروردگار اتفاق می افتد صوت را بشنوید بارها پروردگار عالم در قرآن کریم هدایت را یک امر اختصاصی بهبازدید روزانه 100 هزار نفر از مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس
بازدید روزانه 100 هزار نفر از مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس فرهنگ > دفاع مقدس - روزانه حدود 100 هزار نفر از زائران کاروانهای راهیان نور از مناطق عملیاتی دفاع مقدس در خوزستان دیدن میکنند به گزارش دبیرخانه ستاد اجرایی خدمات سفر خوزستان مديرکل حفظ آثار و نشر ارزش&zwصومعهسرا میزبان یادواره جانبازان دفاع مقدس گیلان
سهشنبه ۱۰ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۰ ۱۲ یادواره جانبازان دفاع مقدس گیلان با محوریت جانباز شهید غلامرضا سجادپور و شهید محمدصادق رحمتیراد در 18 فروردین ماه در صومعهسرا برگزار میشود به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه گیلان حسین اسماعیلپور فرماندار صومعهسرا دربازدید 15 هزار گیلانی از مناطق عملیاتی دفاع مقدس
چهارشنبه ۴ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۹ ۳۷ رئیس ستاد راهیان نور گیلان از اعزام 15هزار گیلانی در ایام نوروز به مناطق عملیاتی جنوب کشور خبر داد و گفت زائرین گیلانی از 15 اسفند تا 15 فروردین به راهیان نور اعزام می شوند سرهنگ عباس بایرامی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسناحضور آیتالله مقتدایی در یادمانهای دفاع مقدس
چهارشنبه ۴ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۹ ۵۱ رئیس شورای حوزههای علمیه کشور گفت هر چه در زیارت معرفت بیشتر داشته باشیم پاداش بالاتری به ما میدهند و زیارت یادمانهای شهدا هم به همین صورت است به گزارش ایسنا آیتالله مرتضی مقتدایی با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی ایران انقلابی ممتاز بینظیرآیا رئیس سازمان سینمایی از جشنواره «عمار» حمایت میکند؟
آیا رئیس سازمان سینمایی از جشنواره عمار حمایت میکند سال گذشته ایوبی به بهانه عدم تخصیص بودجه از حمایت جشنواره عمار خودداری کرد و وقت و هزینه خود را برای جشنوارههای کم اثر در احیاء گفتمان انقلاب صرف کرد حال باید دید در سال جاری رئیس سازمان سینمایی توانایی انجام فرمایشات رهبر-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها