واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: نوآوري فرهنگي سيما در معرفي كتاب
مدتي است در تلويزيون ميان تبليغات و آگهيهاي رايج، كتاب هم معرفي ميشود؛ كتابهايي كه بيشتر براي رده سني كودكان و نوجوانان از انتشارات گوناگون ارائه ميگردند.
نویسنده : معصومه طاهري
مدتي است در تلويزيون ميان تبليغات و آگهيهاي رايج، كتاب هم معرفي ميشود؛ كتابهايي كه بيشتر براي رده سني كودكان و نوجوانان از انتشارات گوناگون ارائه ميگردند. به نظر ميرسد فارغ از بحث اينكه صداوسيما ماهيت تبليغات و آگهيهاي بازرگاني را براي تأمين مالي و رفع مشكلات اقتصادي خود ميداند اما در امر مهم تبليغ كتاب با ديدگاهي متفاوت ورود كرده است كه اگر اينچنين باشد جاي تشكر و تقدير دارد. هرچند كه اين روزها فضاي مجازي بيشتر اوقات زندگيها را پر كرده است و به نوعي اين كارها نوشداري بعد از مرگ سهراب محسوب ميشود اما با نگاهي منصفانه بايد گفت جاي شكرش باقي و جاي تشكرش خالي است زيرا در هر حال يك حركت فرهنگي مثبت و تأثيرگذار تلقي ميشود.
بدون شك اين كتاب است كه در تربيت و پرورش كودكان و نوجوانان نقش مهمي را بازي ميكند نه فضاي مجازي كه آموزشهاي سطحي و گذرا دارد و اين كتاب است كه در عرصه فرهنگي باعث توليد و نشر فرهنگ مكتوب ميگردد به طوري كه در زمينههاي ديگر هم تأثيرگذار است نه فضاي مجازي و نرم افزارهاي تلفن همراه. بنابراين تبليغ و معرفي كتاب آن هم در ميان آگهيهاي بازرگاني در تلويزيون كاري ارزشمند و ستودني است زيرا همان اندازه كه تبليغ خوراك، پوشاك و كالاهاي مختلف براي خانوادهها اهميت دارد، تبليغ و معرفي كتابهاي خوب و مناسب هم از سوي رسانه ملي مهم است كه نه تنها بايد تداوم داشته باشد، بلكه مستحكمتر و گستردهتر هم بايد صورت بگيرد و كتابهاي خوب را به اشكال مختلف از قاب تلويزيون تبليغ كرد. جاي تبليغ كتاب در بخشهاي مختلف خبري خالي است، جاي تبليغ كتاب در سريالهاي شبانه سيما كه مخاطبان زيادي هم دارد خالي است. جاي تبليغ كتاب در برنامههاي كودك و نوجوان و ميان خالهها و عموهايي كه از هم تقليد ميكنند و كارهايي تكراري دارند، خالي است.
شايد فارغ از برنامههاي مختلف تلويزيوني كه براي كتاب ساخته و توليد ميشود و البته مخاطبان خاص خودش را هم دارد بايد براي مخاطبان عام نيز چارهانديشي كرد و بهتر است كتاب را در برنامههاي مختلف ديگر هم كشاند. برنامههايي مانند «نود» ميتوانند براي مردم عادي در زمينههاي مختلف كتاب معرفي كنند؛ كاري كه رامبد جوان در «خندوانه» اجرايي كرد و موفق هم شد. راستي چرا در برنامه «نود» كه توانسته مخاطبان زيادي را جذب كند از اين ظرفيت استفاده نميشود و كتابهاي مهمي از حوزه اخلاق در ورزش و پهلواني گرفته تا مباني تكميلي و تخصصي و تاريخي را معرفي نميكند؟! چرا از بين اين همه مسابقات جورواجور پيامكي در تلويزيون كه به بهانههاي مختلف مطرح ميگردد كتاب جايگاهي ندارد؟! اگر هم بوده بسيار گذري و موقتي است كه تأثيرش به جا نمانده. چرا اين همه كه به آشپزي و خوانندگي در تلويزيون بها داده ميشود براي كتاب جايي نيست؟! همه اين چراها هميشه سؤال و دغدغه دلسوزان فرهنگي بوده است.
و حالا مدتي است كه در ميان تبليغات و آگهيهاي بازرگاني كتاب تبليغ ميشود. اين مسئله نشان ميدهد تلويزيون با مديريت جديد با وجود كمبود شديد بودجه كه ناچار به ادغام شبكههايش هم شده و با وجود نبود ياري دولتمردان، رسالت فرهنگي خود را نيز فراموش نكرده و سعي در تأثيرگذاري مثبت و بهجتزا در عرصه فرهنگي دارد كه اين حركت را به فال نيك ميگيريم اما مطمئناً اين كار با همه ارزشي كه دارد كافي نيست و بايد با جديت و گستردگي بيشتري صورت بگيرد تا تبليغ كتاب هم مانند ساير آگهيها كه در ذهن مخاطب القا ميكند در فروشگاه فلان جنس را بخرند با ديدن كتابفروشي يا كتابخانهها به ياد فلان كتاب معرفي شده تلويزيوني بيفتند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]