محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831338599
آیا نوزاد من سالم است؟ (3)
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: همه نکاتی که درباره تستهای غربالگری بعد از تولد باید بدانید
آیا نوزاد من سالم است؟ (3)
در ادامه مباحث قبلی به بررسی یکی از مهمترین اختلالاتی که طی این فرایند مورد غربالگری قرار میگیرد، یعنی اختلالات اسیدهای آمینه میپردازیم.
مجله سیب سبز - دکتر سارنگ یونسی*، دکتر محمدمهدی طاهریامین* و دکتر پوراندخت سعادتی**: در ادامه مباحث قبلی به بررسی یکی از مهمترین اختلالاتی که طی این فرایند مورد غربالگری قرار میگیرد، یعنی اختلالات اسیدهای آمینه میپردازیم.
مطالب مرتبط:
آیا نوزاد من سالم است؟ (1)
آیا نوزاد من سالم است؟ (2)
اختلالات اسیدهای آمینه
- اسيدهاي آمينه واحدهاي تشکیلدهنده ساختمان پروتئينها بوده و کارهای متنوعی را در بدن انجام میدهند. بهعلاوه بعد از اوره دومين جزء مهم تركيبات نيتروژندار غيرپروتئيني پلاسما محسوب میشوند.
- الگوی وراثتی این اختلالات، الگوی اتوزومال مغلوب است و در دختران و پسران به یک نسبت مشاهده میشود، بههمین دلیل شیوع این بیماریها در ازدواجهای فامیلی بیشتر است.
- اگرچه از نظر بيولوژيك بيش از 150نوع اسیدآمینه مختلف شناخته شدهاند ولي تنها 20نوع از آنها اجزای تشكيل دهنده مهم پروتئينها در بدن هستند.
- بهطور کلی وقتی پس از مصرف پروتئین، ابتدا این مواد تجزیه و به واحدهای ساختمانی خود (اسیدهای آمینه) تبدیل شده و سپس در متابولیسم بدن برای ساختن پروتئینهای موردنیاز بدن مورداستفاده قرار میگیرد، این مسئله در فرایند رشد نوزاد بسیار اهمیت دارد. همینطور بهعنوان منبع تولید انرژی هم میتواند مورد استفاه قرار گیرد.
- از نظر بیولوژیک، اسیدهای آمینه به دو گروه اسیدهای آمینه ضروری و غیرضروری تقسیم میشوند؛ اسیدهای آمینه ضروری آنهایی هستند که برخلاف گروه دیگر در بدن تولید نمیشوند و باید حتما از طریق غذا به بدن وارد شوند. این گروه شامل 9اسید آمینه بوده که عبارتند از: لوسین، ایزولوسین، والین، فنیل آلانین، ترئونین، متیونین، تریپتوفان و لیزین. علاوه بر اینها، اسید آمینههای هیستیدین برای نوزاد انسان و آرژنین برای نوزاد حیوانات ضروری محسوب میشوند.
- 11اسید آمینه هم از ابتدا توسط خود بدن ساخته میشود که به آنها اسیدهای آمینه غیرضروری میگویند و از ترکیبات واسطی که بهراحتی دردسترس هستند تولید میشوند. این اسیدهای آمینه شامل آلانین، آرژنین، آسپارتات، سیستئین، گلوتامات، گلوتامین، گلیسین، پرولین، سرین و تیروزین است.
- در حالت نرمال مقدار پروتئین دریافتی روزانه ما خیلی بیشتر از نیاز ما بوده و درنتیجه درصد خیلی کمی از آن برای ساخت پروتئینهای جدید مورداستفاده قرار میگیرد. بهطور مثال کمتر از 5درصد اسید آمینه فنیلآلانین دریافتی از رژیم غذایی برای ساخت پروتئینهای جدید و درنتیجه رشد بدن مورد استفاده قرار میگیرد و بقیه برای تولید اسیدهای آمینه دیگر ازجمله تیروزین و سایر اسیدهای آمینه دخیل در فعالیت مغزی مورداستفاده قرار میگیرد.
- وقتی بدن یک نوزاد نتواند اسید آمینهای را بسوزاند، این امر چندین پیامد خواهد داشت؛ اولا اسیدهای آمینه قبل از این فرایند افزایش یافته و به ترکیبات دیگری که میتواند توکسیک (سمی) باشد تبدیل شود و ثانیا کمبود تولید بعضی ترکیبات (حاصل از اسیدهای آمینه) بهوجود میآید که بهخصوص بعضی از آنها برای عملکرد مغز بسیار مهم و حیاتی هستند.
- بسياري از اختلالات متابوليك ارثي ناشی از افزايش اسيدهای آمينه در خون هستند. معمولا اختلال ارثي يك اسيدآمينه، مستقيما به فقدان يك آنزيم دخيل در متابوليسم يك يا چند اسيدآمينه مربوط ميشود بهطوري كه پروسه تخریب آن دچار مشکل شده و درنتیجه غلظت پلاسمايي اين اسيدهاي آمينه و ميزان دفع ادراري آنها بسيار بالا ميرود.
- گاهی این اختلالات ناشی از ناتوانی بدن در انتقال این اسیدهای آمینه به داخل سلولها هستند.
- در اين موارد غلظت اسيدهاي آمينه بهطور مشخص سه، چهاربرابر حد طبيعي است اما ممكن است تا میزان 10برابر طبيعي نيز افزايش يابد.
- افزايش میزان اسیدهای آمینه در آمينواسيدوپاتيهاي خاص مثل فنيل كتونوري (PKU)، بيماري ادرار شربت افرا (MSUD) و آمينواسيدميهاي خاص مثل گلوتاريك اسيداوري ديده ميشود. كاهش میزان اسیدهای آمینه نيز در نفريت، سندرمهاي نفروتيك و بيماري Hartnup (اختلال در انتقال اسيد آمينه خنثي) ديده ميشود.
- بهطور مثال در بیماری فنیل کتونوری نقص در آنزیم تبدیلکننده فنیل آلانین به تیروزین (فنیل آلانین هیدروکسیلاز I و II) دیده میشود. فنیل آلانین بهصورت نرمال به مقدار کم در حضور یک آنزیم بهنام ترانس آمیناز به اسید فنیل پیروویک تبدیل میشود. مازاد فنیل آلانین در این پروسه تبدیل به تیروزین شده و بهراحتی از طریق کلیهها دفع میشود. اسید فنیل پیروویک هم در متابولیسم بدن به سایر اجسام کتونی تبدیل و از طریق ادرار دفع میشود. فقدان آنزیم فنیل آلانین هیدروکسیلاز I، موجب بروز بیماری فنیل کتونوری کلاسیک میشود.
در غیاب آنزیمهای فنیل آلانین هیدروکسیلاز، سطح فنیل آلانین و اسید فنیل پیروویک افزایش یافته و اثرات سمی و مخربی روی سلولهای عصبی برجا میگذارد. این نوزادان در بدو تولد علائم چندانی ندارند ولی بیشتر والدین از خوابآلودگی یا خوب شیر نخوردن آنها شکایت دارند. در صورت عدم تشخیص و عدم درمان بهموقع، این اختلال منجر به گرفتگی شدید عضلانی، اختلال رشد جسمی، کاهش ضریب هوشی، تشنج، تهوع، استفراغ، راشهای پوستی شبه اگزما، تبدیل بوی عرق و ادرار به بویی شبیه بوی موش، روشنتر شدن رنگ پوست و مو در مقایسه با سایر اعضای خانواده میشود. بهعلاوه اختلالات رفتاری، بیشفعالی و در بچههای بزرگتر ویرانگری نیز مشاهده میشود.
- 14بیماری در این گروه قرار گرفتهاند.
علائم بالینی
بهطور کلی سن شروع علائم و نوع علائم بسته به نوع بیماری بسیار متغیر است. اکثر این نوزادان در بدو تولد سالم بوده و هیچ علامتی ندارند. بعضی بچهها در صورت عدم درمان، به عقبماندگی جسمی و ناتوانی ذهنی دچار میشوند. بعضی هم علائمی نظیر خوابآلودگی، نق زدن، خوب شیر نخوردن، استفراغ و تحریکپذیری دارند. در صورت عدم درمان مشکلات شدیدتری نظیر مشکلات تنفسی، تشنج، ورم مغزی، کما و مرگ نیز رخ میدهد.
اکثر اختلالات اسیدهای آمینه با یکسری تغییرات پاتولوژیک (مرضی) در غشاء میلین سیستم عصبی مرکزی همراه هستند که به آن Spongy Myelinopathy = SM میگویند. بر مبنای نوع اسید آمینه که افزایش مییابد اختلالات مختص هر بیماری بروز میکند. بوی موش در بیماری PKU، بوی کارامل سوخته یا بوی شربت افرا در بیماری MSUD و بوی کلم در بیماری تیروزینمی تیپ I از نشانههای کلینیکی اختصاصی اختلالات اسیدهای آمینه است. در بیماری هموسیستئینوری اختلالات قلبی-عروقی، انفارکتوس مغزی، اختلالات چشمی و مشکلات یادگیری دیده میشود.
تشخیص:
انجام تست پروفایل اسیدهای آمینه پلاسما به روش HPLC: بهصورت افزایش یا کاهش اسیدهای آمینه متیونین، گلیسین، لوسین، ایزولوسین، والین، فنیل آلانین و تیروزین نمودار میشود.
- انجام تست پروفایل اسیدهای آمینه ادرار: بهصورت افزایش دفع ادراری اسیدهای آمینه فوق مشخص میشود.
- افزایش سطح کتون بادیها در ادرار
- انجام پروفایل اسیدهای ارگانیک در ادرار
- اندازهگیری میزان بیوپترین ادرار
- اندازهگیری سطح آنزیمها در فیبروبلاستها
- در موارد مشکوک به هایپرگلایسمی غیرکتوتیک اندازهگیری نسبت گلایسین CSF به گلایسین پلاسما
انجام تستهای ژنتیکی: امروزه تستهای ژنتیکی خاصی وجود دارند (DNA tests) که با کمک آنها میتوان در بافت جنین یا خون فرد موردنظر مشخص کرد که آیا حامل ژن معیوبی هستند یا خیر.
درمان
هدف اصلی درمان در این بیماریها موارد ذیل است:
- سعی در جلوگیری از تجمع متابولیت سمی و نیز جبران ماده متابولیکی که دچار کمبود شده است.
- خروج ماده سمی انباشته شده در بدن با روشهایی مانند تجویز مایعات (برای جبران کمبود شیر خوردن، افزایش جریان گردش مایعات و اطمینان از دفع موثر متابولیتهای توکسیک)
- درمان با ویتامینها (بهعنوان کوفاکتورهای درمانی در موارد نقص و کمبود گروههای مرتبط و افزایش متابولیسم)
- برای این اختلالات درمان صددرصد وجود ندارد و فقط باید سعی کرد با استفاده از رژیمهای غذایی مخصوص، از ایجاد عوارض این بیماریها تا حد ممکن پیشگیری شود.
- هدف اصلی درمان در اختلالات اسیدهای آمینه رسیدن مقدار کافی اسیدهای آمینه یا پروتئین برای حفظ فرایند رشد است ولی نباید از آن حد فراتر رود که موجب آسیب به بدن بر اثر افزایش اسیدهای آمینه شود.
- رژیمهای غذایی در هر یک از این اختلالات بهنحوی طراحی میشود که حاوی مقدار موردنیاز از آن اسید آمینه خاصی است که در آن بیماری افزایش مییابد و درنتیجه از رسیدن مقدار زیاد اسید آمینه سمی به بدن جلوگیری میشود، بههمین دلیل در اکثر این اختلالات از شیرخشکهای مخصوصی استفاده میشود.
- بهدلیل اینکه این شیرخشکهای مخصوص درمان کاملی محسوب نمیشوند، باید سطح این اسیدهای آمینه، طی پروسه درمان بهشدت تحتکنترل باشد. همینطور باید علائم عصبی ناشی از کمبود یا افزایش مواد توکسیک نیز بهطور دائم پایش شود.
- بهطور مثال در درمان PKU با حذف غذاهای حاوی فنیل آلانین میتوان بیماری را مدیریت کرد. در این بیماران باید از مصرف ترکیبات شیرینکننده مصنوعی مثل آسپارات (L-aspartylphenylalanine) که در بسیاری از درمانهای اطفال بهعنوان جانشین سوکروز استفاده میشود، خودداری شود.
- تجویز دوز بالایی از ویتامین 6B، فولات و سایر ویتامینها به بیماران مبتلا به هموسیستینوریا، سبب کاهش سطح هموسیستئین میشود.
غربالگری نوزادان:
- طی غربالگری بیماریهای متابولیک در نوزادان 2 تا 7 روزه با استفاده از تست MS/MS مارکرهای مربوط به اسیدهای آمینه اندازهگیری میشود.
- ازجمله مارکرهایی که طی این غربالگری اندازهگیری میشوند میتوان از اسیدهای آمینه متیونین، گلیسین، لوسین، ایزولوسین، والین، فنیل آلانین و تیروزین نام برد که بهعنوان مارکرهای اولیه غربالگری اختلالات اسیدهای آمینه محسوب میشوند. در صورتی که در غربالگری نتیجه تستهای فوق بالاتر از حد نرمال باشد، باید تست MS/MS یک الی دو روز بعد با خونگیری مجدد، تکرار شود. بدیهی است درصورت وجود مشکل آنزیمی میزان این مارکرها در نمونه دوم افزایش بیشتری پیدا خواهند کرد.
- مارکرهای ثانویه: بعد از تایید افزایش مارکرهای اولیه طی دو مرحله نمونهگیری فوق، تغییرات مارکرهای ثانویه طی دو مرحله نمونهگیری نیز محاسبه میشود.
مارکرهای ثانویه عبارتند از:
- نسبت فنیل آلانین/تیروزین (بهطور نرمال کمتر از 9/1) در بیماری PKU،
- نسبت لوسین/فنیل آلانین (بهطور نرمال کمتر از 7/4) نسبت لوسین/آلانین (بهطور نرمال کمتر از 5/1) نسبت والین/فنیل آلانین (بهطور نرمال کمتر از 2/5) در بیماری MSUD
- نسبت متیونین/فنیل آلانین (بهطور نرمال بین 17/0 تا 2/1) در بیماری هموسیستینوری و هایپرمتیونمیا
- نسبت تیروزین/سیترولین در تیروزینمیا
- نسبت گلیسین/آلانین در هایپرگلایسینمیا غیرکتوتیک
در صورت مشاهده این تغییرات در مارکرهای ثانویه، جواب فرد بهعنوان یک جواب «خارج از محدوده نرمال» تلقی و بهعنوان یک تست «مشکوک» از نظر اختلالات اسیدهای آمینه گزارش و انجام تستهای تاییدی یا تشخیصی برای تایید تشخیص بیماری توصیه میشود.
* دکترای حرفهای علوم آزمایشگاهی
** متخصص آسیبشناسی بالینی و تشریحی
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 140]
صفحات پیشنهادی
آیا نوزاد من سالم است؟ (2)
همه نکاتی که درباره تستهای غربالگری بعد از تولد باید بدانید آیا نوزاد من سالم است 2 در این مطلب به بررسی یکی از مهمترین اختلالاتی که طی این فرایند مورد غربالگری قرار میگیرد اختلالات چرخه تولید اوره می پردازیم مجله سیب سبز - دکتر سارنگ یونسی دکتر محمدمهدی طاهریامین و دآیا نوزاد من سالم است؟ (1)
همه چیز درباره تستهای غربالگری بعد از تولد آیا نوزاد من سالم است 1 غربالگري نوزادان در سال1960 و با ابداع تست گاتری آغاز شد اساس این تست رشد یک باکتری خاص در محیطهای کشت معمولی در حضور مقادیر بالای فنیل آلانین در نمونه خون نوزاد است مجله سیب سبز - دکتر سارنگ یونسی دکتر محماجرای سوختگی نوزاد صومعه سرایی
سخنگوی وزارت بهداشت واکنش نشان داد ماجرای سوختگی نوزاد صومعه سرایی شناسهٔ خبر 3569269 - دوشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۲ ۴۵ سلامت > بهداشت سخنگوی وزارت بهداشت مرگ نوزاد صومعه سرایی در بیمارستان را تکذیب کرد و گفت این نوزاد هم اکنون در بیمارستان تحت درمان قرار دارد به گزارش خبرنگاکلیه سالم داشتن با این ترفند ها
اگر می خواهید کلیه هایی همیشه سالم داشته باشید توصیه می کنیم از این روش های موثر کمک بگیرید و سعی کنید از آن ها محافظت کنید کلیه نقش بسزایی در بدن ایفا میکند پس اهمیت دادن به سلامتی آن ها اهمیت زیادی دارد کلیه ها اندام های حیاتی برای تصفیه سموم و حفظ تعادل شیمیایی بدن و فشار خمرگ یک نوزاد ۴۵روزه به دلیل اشتباه کادر درمانی در بیمارستان مفید/ توضیح دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی
مرگ یک نوزاد ۴۵روزه به دلیل اشتباه کادر درمانی در بیمارستان مفید توضیح دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی جامعه > سلامت - روز گذشته نوزاد دختر ۴۵ روزه ای در بیمارستان مفید تهران به دلیل اشتباه در اتصال کپسول اکسیژن خفه شد و در گذشت به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین نوزاد دخرابطه جنسی با حضور نوزاد
وقتی بچه دار می شوید دچار مشکلات فراوانی برای برقراری رابطه جنسی خواهید شد و از ترس حضور فرزند در کنارتان این امر با سردی و بی میلی همراه خواهد شد توصیه هایی در این زمینه به والدین داریم رابطه جنسی پدر و مادرهایی که بچه هایشان را کنار خودشان می خوابانند معمولا دچار اختلال میارتباط بین حس ناسالم بودن و مرگ زودهنگام
محققان می گویند ارتباط بین حس ناسالم بودن و مرگ زودهنگام شناسهٔ خبر 3569806 - سهشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۵ ۲۳ سلامت > بهداشت به گفته محققان داشتن حس ناسالم بودن می تواند پیش بینی کننده احتمال بروز مرگ زودهنگام باشد به گزارش خبرنگار مهر طبق یافته محققان دانشگاه ژنو سوئیس نهتبعات تاخیر در ارجاع نوزادان نارس برای معاینات چشمی
در آستانه برپایی همایش رتینوپاتی در نوزادان نارس عنوان شد تبعات تاخیر در ارجاع نوزادان نارس برای معاینات چشمی شناسهٔ خبر 3564069 - سهشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳ ۵۳ سلامت > درمان دبیر اجرایی دومین همایش کشوری رتینوپاتی در نوزادان نارس مهم ترین چالش کنونی در ارتباط با بیماری شبکیتغذیه ناسالم برای سلامت مغز مضر است
محقق پژوهشکده علوم شناختی و مغز تغذیه ناسالم برای سلامت مغز مضر است شناسهٔ خبر 3569807 - سهشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۵ ۴۶ سلامت > بهداشت محقق پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی گفت تغذیه ناسالم به دلیل اینکه از رسیدن اکسیژن و گلوکز به مغز جلوگیری کند برای سلامت مغداشتن حس ناسالم بودن احتمال مرگ زودهنگام را افزایش می دهد
محققان می گویند داشتن حس ناسالم بودن احتمال مرگ زودهنگام را افزایش می دهد شناسهٔ خبر 3569806 - سهشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۵ ۲۳ سلامت > بهداشت به گفته محققان داشتن حس ناسالم بودن می تواند پیش بینی کننده احتمال بروز مرگ زودهنگام باشد به گزارش خبرنگار مهر طبق یافته محققان دانش-
پزشکی و سلامت
پربازدیدترینها