واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
ضربه به سر اطفال چه مشکلاتی برای آن ها در پی دارد و باعث بروز چه مشکلاتی برای آن ها می شود چه توصیه هایی پس از وارد شدن ضربه به سر کودک باید در نظر بگیریم محقق پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درخصوص ضربه به پشت سر کودکان هشدار داد.
ستاره مختاری روز شنبه در مراسم هفته آگاهی از مغز (8 تا 14 اسفند) گفت: برخی افراد به شوخی پشت سر کودکان ضربه می زنند و به عنوان مثال می گویند؛ «سلام کن» که این شوخی ها و همچنین برخی روش های تنبیهی والدین به سلامت مغز کودکان آسیب وارد می کند.
وی جلوگیری از ضربه و صدمات را یکی از راه های مراقبت از مغز عنوان کرد و افزود: یکی از بزرگ ترین آسیب هایی که به مغز افراد وارد می شود ناشی از تصادف های جاده ای است.
**بیشترین آسیب پذیری مغز در 6 سال اول زندگی است
این متخصص روانشناسی شناختی گفت: در 6 سال اول زندگی، آسیب پذیری مغز نسبت به تجربه های ناخوشایند و ضربه های فیزیکی از هر دوره دیگری بیشتر است.
مختاری افزود: مغز ارگانی انعطاف پذیر است و توانایی دارد که با یادگیری تغییر کند؛ انعطاف پذیری مغز در 6 سال اول زندگی اهمیت خاصی دارد و به بیشترین میزان خود است و نکته مثبت آن این است که میزان یادگیری در این سن خیلی زیاد است اما ابعاد منفی آن این است که در این سن، کودکانی که در محیط های بدون امکانات و بدون تجربه از محیط بزرگ می شوند، هوش کمتری نسبت به کودکان دیگر دارند.
** بهم ریختن ساعت خواب نسل جدید، تهدیدی برای سلامت مغز
این محقق پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، خواب مناسب را یکی دیگر از روش های مراقبت مغز برشمرد و گفت: پژوهش های جدید نشان می دهد که خواب، یکی از مولفه های مهم سبک زندگی سالم است و6 تا هشت ساعت خواب عمیق در سلامت مغز نقش موثری دارد.
مختاری خاطرنشان کرد: خواب باید عمیق باشد و خوابی که طی آن ، شخص چند بار از خواب بیدار شود، مناسب نیست. وی تصریح کرد: البته در این بین، ساعت خواب نیز مهم است زیرا عملکرد مغز کودکانی که ساعت 10 شب می خوابند با کودکانی که ساعت یک شب می خوابند -هرچند خواب آنان عمیق بوده و هشت ساعت هم باشد- ، بهتر است.
مختاری گفت: متاسفانه ساعت خواب نسل جدید به دلایل مختلف از جمله اینترنت به هم ریخته است و سلامت مغز آنان را تهدید می کند.
**نقش رژیم غذایی سالم در مغز
این پژوهشگر علوم شناختی و مغز، رژیم غذایی سالم را یکی از راه های مراقبت از مغز دانست و در ادامه گفت: مغز به طور دائم نیازمند اکسیژن و گلوکز (قند) است و توقف کوتاه در رسیدن این دو به مغز، صدمات بزرگی به مغز وارد می کند ؛ در سکته ها فقط در مدت کوتاهی، مواد قندی یا اکسیژن به مغز نمی رسد.
مختاری افزود: متاسفانه نسل جدید به طور فزاینده ای فست فود(غذای آماده) و غذاهای چرب و شور می خورند در حالی که باید میوه و سبزی و پروتئین به میزان کافی مصرف کنند و همچنین به اندازه کافی آب بنوشند. وی بر کم مصرف کردن نمک نیز تاکید کرد و گفت: نمک روی دستگاه قلب و عروق تاثیر می گذارد و اگر لخته در این دستگاه ها ایجاد کند، ممکن است لخته خونی به سمت مغز حرکت کند.
**ورزش راهی برای سلامت مغز
محقق پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، ورزش و فعالیت بدنی در کنار رژیم غذایی سالم را برای مراقبت از مغز ضروری عنوان کرد.
مختاری افزود: تحقیقات نشان می دهد که افرادی که پنج روز به مدت 20 دقیقه ورزش هوازی انجام می دهند عملکرد حافظه آنان بهتر است؛ برای مبارزه با آلزایمرهم پیشنهاد می شود روزی 30 دقیقه ورزش هوازی مانند پیاده روی در برنامه های روزانه افراد، گنجانده شود.
وی یادآور شد: استرس و فشار روانی هم می تواند سلامت مغز را تحت تاثیر قرار دهد.
**مغز را بشناسیم
این پژوهشگر علوم شناختی و مغز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: هفته آگاهی از مغز در 52 کشور جهان برگزار می شود اما امسال برای نخستین بار است که در ایران برگزار شده است و یکی از اهداف مهم آن آموزش به کودکان زیر 6 سال درباره اهمیت مغز است زیرا این سنی ، دوران مهمی برای رشد توانایی های مغز محسوب می شود. مختاری اظهارکرد: دستگاه عصبی مرکزی شامل مغز و نخاع بوده و عملکرد تمام دستگاه های دیگر بدن را به صورت خودکار تنظیم می کند.
وی خاطرنشان کرد: مغز علاوه بر داشتن فعالیت های خودکار، مرکز انجام فعالیت های اعلای انسانی مانند تفکر نیز هست؛ مغز از دو نیمکره اصلی و چهار بخش پیشانی ، آهیانه، گیجگاهی و پس سری تشکیل شده است. این پژوهشگر علوم شناختی و مغز دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: قسمت پیشانی مغز مربوط به انگیزه های ثابت است که اگر صدمه ببیند فرد گرسنه غذای جلوی خود را حتی در صورت از دست دادن جان خود بر نمی دارد؛ همچنین اهمیت این بخش در توانمندی قضاوت است بطور مثال اگر سالمندان در جمع ، لطیفه ای را تعریف می کنند که بجا و مناسب نیست به خاطر این است که قسمتی از توانمندی قضاوت خود را از دست داده اند. مختاری افزود: زبان بیانی نیز در قسمت پیشانی وجود دارد و اگر شخصی سکته مغزی کند به خاطر آسیب دیدن این بخش دچار مشکل تکلم می شود.
وی ادامه داد: در بخش آهیانه مغز نیز تفکر فضایی انجام می شود بطور مثال هنگام پیدا کردن کلید در جیب لباس خود از این تفکر استفاده می کنیم؛ توانمندی تجسم، حس های پوستی و لمسی نیز در بخش آهیانه مغز وجود دارند که اگر این بخش دچار آسیب شود، فرد بخشی از آگاهی خود نسبت به بدن را از دست می دهد. مختاری یادآور شد: بخش پس سری نیز مرکز اصلی تفسیر اطلاعات بینایی است و تفسیر اطلاعات شنوایی بر عهده بخش گیجگاهی مغز است به همین علت گفته می شود که به گوش کودکان ضربه نزنید زیرا آسیب های جدی به سلامت مغزی آنان وارد می کند.
مراسم هفته آگاهی از مغز (8 تا 14 اسفند ) در مجتمع آموزشی راه رشد برگزار شد. ایرنا،
8 اسفند 1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]