واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: وزارت بهداشت با تغيير نام حق فني داروخانهها رأي ديوان عدالت را دور زد
سرانجام بعد از چند سال مناقشه ميان ديوان عدالت اداري و وزارت بهداشت بر سر حق يا ناحق بودن حق فني داروخانهها با حكم نهايي اين سازمان، سازمان غذا و دارو هم ناگزير شد زير بار ناحق بودن حق فني داروخانهها برود...
نویسنده : زهرا چيذري
سرانجام بعد از چند سال مناقشه ميان ديوان عدالت اداري و وزارت بهداشت بر سر حق يا ناحق بودن حق فني داروخانهها با حكم نهايي اين سازمان، سازمان غذا و دارو هم ناگزير شد زير بار ناحق بودن حق فني داروخانهها برود، هرچند هنوز حق فني باطل نشده وزارت بهداشت گزينه جديدي را روي ميز داروسازان و داروخانهها قرار داده تا درآمد آنها تضمين شود. اين گزينه چيزي نيست مگر تعرفه خدمات دارويي كه همزمان با گام سوم طرح تحول سلامت به كتاب ارزشگذاري نسبي تعرفهها راه يافت. به عبارت درستتر وزارت بهداشت با تغيير نام حق فني داروخانهها به تعرفه خدمات دارويي رأي ديوان عدالت اداري را دور زد.
حق فني تا به حال چندين بار از سوي ديوان عدالت باطل شده اما باز زور داروسازان و وزارت بهداشت بر اين رأي چربيده و همچنان به ازاي هر نسخهاي كه پيچيده ميشود يا هر دارويي كه شما از داروخانه ميگيريد حتي اگر جزو داروهاي OTC يا بدون نسخه باشد، از شما گرفته ميشود. اين مبلغ بابت توضيحاتي كه داروساز يا مسئول فني داروخانه در رابطه با داروها به شما ارائه ميكند، به وي تعلق ميگيرد. تعرفه حق فني داروخانهها هم مانند هزينه تاكسي در شب و روز و تعطيل و غيرتعطيل با هم فرق ميكند اما از وقتي بنا شد طبق رأي ديوان عدالت اين حق حذف شود، تعرفه خدمات دارويي ابلاغ شده است.
رسول ديناروند در اينباره ميگويد: بر اساس كتاب ارزشگذاري نسبي كه به تأييد هيئت وزيران رسيده است و براي سال ۹۴ ابلاغ شده، ضرايبي به عنوان هزينه خدمات دارويي داروخانهها پيشبيني شده است كه اين عدد براي بخش خصوصي يك دهم ضريب K يعني مبلغي حدود ۲ هزار تومان لحاظ ميشود و بخش دولتي هم مجاز است «تعرفه خدمات دارويي» يا اگر بخواهيم با عنوان قديمش بگوييم تعرفه حق فني را حدود ۸۸۰ تومان دريافت نمايد. به گفته رسول ديناروند سازمان غذا و دارو حتي براي تفاوت تعرفه در ساعات شب و روز هم فكرهايي دارد.
همنوايي پزشكان با رأي ديوان عدالت
هرچند گاهي برخي از پزشكان داروساز در داروخانهها حتي از ارائه مشاورههاي دارويي به افرادي كه بيمار آنها نيستند دريغ نميكنند اما كم نيستند داروخانههايي كه وظيفه نسخهپيچي را داروساز و مسئول فني داروخانه انجام نميدهد بلكه يكي از كارمندان داروخانه اين كار را انجام ميدهد و با عنايت به خط نه چندان خواناي اغلب پزشكان كم نبوده مواردي كه داروي اشتباه به بيمار داده شده است، چه رسد به اينكه توضيحي درباره تداخلات دارويي يا شيوه مصرف دارو به بيمار ارائه شود. به همين خاطر هم بسياري از پزشكان به بيماران خود توصيه ميكنند نسخه پيچيده شده را پيش از مصرف براي كنترل درست بودن داروهاي ارائه شده، ببينند؛ امري كه وقت بيشتري از پزشكان معالج ميگيرد به همين خاطر هم حتي برخي از پزشكان معتقدند حق فني، حق نيست. با وجود اين اما حالا هم وزارت بهداشت در برابر حكم ديوان عدالت به باطل كردن حق فني تسليم شده و با تعرفه خدمات دارويي اين حكم را دور زده است، آن هم در شرايطي كه سال گذشته و با طرح دوباره ماجراي ابطال حق فني داروخانهها و اظهارات رسول ديناروند، رئيس سازمان غذا و دارو درباره اينكه ديوان عدالت نميتواند حق فني را باطل كند، حجتالاسلام والمسلمين «محمدجعفر منتظري» رئيس ديوان عدالت گفت: دولت نبايد حق فني داروخانهها را به روشهاي ديگر و با گنجاندن در مصوبههاي ديگر تأمين كند. حالا وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو دقيقاً همين كار را انجام دادهاند. سابقه دريافت حق فني به سال ١٣٦٥ باز ميگردد. ركود اقتصادي ناشي از جنگ و تحريم، به بخش سلامت هم رسوخ كرده بود و دولت وقت براي كمك به برونرفت داروخانهها از ورشكستگي مقرر كرد كه بابت رؤيت هر نسخه، تحويل دارو، ارائه مشاوره و توضيح درباره نحوه صحيح مصرف دارو (حتي داروهاي بدون نسخه) رقمي به داروخانهها تعلق گيرد.
اشتباهاتي به قيمت زندگي بيمار
مطابق گزارش سال ٩٣ مركز پژوهشهاي مجلس داروخانههاي كشور سالانه ٢١٧ ميليارد تومان از محل دريافت حق فني از بيماران درآمد دارند. سال 92 اما سازمان پزشكي قانوني كشور وقتي آمار شكايت از گروههاي پزشكي را ارائه ميداد، به نكته جالبي اشاره داشت. به گفته غلامحسين نيكنژاد، معاون وقت سازمان نظام پزشكي كشور شكايت از داروساز در رتبههاي آخر است اما بزرگترين مشكل و شكايت از داروسازان، مربوط به داروسازاني است كه بايد در داروخانهها به عنوان مسئول فني حضور داشته باشند اما غايبند! همين مسئله موجب ميشود اشتباهاتي در نحوه تحويل دارو صورت پذيرد و به جاي يك دارو، يك داروي ديگري را به اشتباه به بيمار دهند كه باعث عوارض و شكايت بيماري ميشود كه به وي داروي اشتباه ارائه شده است. ارائه داروي اشتباه آنقدر شايع است كه شايد براي شما هم اتفاق افتاده باشد؛اشتباهي كه با مرگ و زندگي بيماران سر و كار دارد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]