واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: لشکر 4.5 میلیونی بیکاران تحصیلکرده در راه است/آموزش دوگانه شانس کار دانشجويان را بیشتر میکند؟
با إجرائي شدن طرح آموزش هاي دوگانه دانشجویان از همان ترم ورودی بايد آموزشهای مهارتی را بگذارنند چنین طرحی تدوین شده است تا از طریق اجرای آن دانشجویان شغل آینده خود را پیشبینی کنند.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعي باشگاه خبرنگاران جوان بحران بیکاری در تمام کشورها یک چالش اساسی به حساب مي آيد، چالشي كه بسياري از دولتها تلاش مي كنند تا به بهترين شكل ممكن و بدون اينكه صدمه اي به بدنه ي كشور وارد شود آن را رفع رجوع كنند.
بيكاري در ايران و در ميان جوانان را مي توان در روزنامه ها و آگهي هاي تبليغاتي در دست آن ها مشاهده كرد،جوانانی که با آگهي هاي روزنامه ها و يك خودكار و در پاركها به دنبال يافتن شغل مورد نظر و متناسب با مدرك تحصيلي خود هستند و روزها و ماه ها براي يافتن آن زمان مي گذارند .
طبق آمارهای رسمی و غیررسمی منتشر شده میزان بیکاری در ايران بِه اندازه اي رسيده است که مي توان به طور قطع بيان كرد از میانگین جهانی بالا تر است.
دامنه بیکاری همه اقشار اجتماعی را دربرمی گیرد، اما متاسفانه بیکاری فارغ التحصیلان در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و تا حدودی در مقطع دکترا برای بعضی رشته های تحصیلی یکی از مسائل تاسف برانگيز در جامعه امروز برشمرده مي شود كه اگر اين ميزان بيكاري به همين روند كنوني ادامه داشته باشد به طور قطع می توان دریافت که در 10 سال آینده نرخ بیکاری در کشور به بیش از حال خواهد رسید.
**نرخ بيكاري در دوران پس از جنگ تحميلي
یکی از دلایل افزایش بیکاری رشد جمعیت در اوایل انقلاب و قطع برنامه های کنترل جمعیت و از سويي ديگر جنگ تحمیلی بود.بعد از گذشت دو دهه از عمر انقلاب پیامدهای افزایش جمعیت و عدم رشد صنایع در کشور خود به وضوح ديده شد.
اكنون متولدین بین سال های 65 و 55، جوانان 40 تا 30 را تشکیل می دهند که تمام آنها به بازار کار و دانشگاه وارد شده اند و بسياري از آن ها نیز از تحصیلات لا زم برخوردار هستند و نیازمند برنامه ای برای برآورده کردن نیازهای خود هستند.
هرچند در اين ميان نبايد حضور متقاضیان آماده به کار بر اثر مهاجرت خیل عظیمی از روستاییان به شهرها را به دلیل عدم وجود فرصت های شغلی مناسب و درآمد یکسان میان شهر و روستا ناديده گرفت.روند مهاجرت و فشار آن بر بازار کار در شهرها باعث شده است يافتن شغل در شهر ها بدون داشتن بند پ خصوصا در پايتخت به يك آرزو بدل شود.
نرخ بیکاری در تابستان سال 85 به میزان 2.10 درصد بوده که در تابستان 86 به 9.9 درصد کاهش یافته است.
شاخص تغییرات نرخ بیکاری در این سال ها نشان می دهد که نرخ های بیکاری تا سال 65 به طور مداوم در حال افزایش بوده است، بیشترین افزایش نرخ بیکاری در سال های مورد بررسی مربوط به سال های 65 و 55 است، به طوري که از 2.10 درصد در سال 55 به 2.14 درصد در سال65 افزایش یافته است و دلیل آن افزایش رشد جمعیت در این دهه و بعد از انقلاب نیز عمدتا جنگ و رکود اقتصادی بوده است، بعد از این دهه در سال 75 یک بهبود نسبی حاصل شده به طوری که از 2.14درصد در سال 65 به 1.9 درصد در سال 75 رسیده است و سپس در سال های 80 و 85 دوباره روند رو به افزایش را طی کرده است.
**اجراي طرح بومي سازي آموزش هاي معاوني در نقاط مختلف كشور
اكنون كه در دوران پسا تحريم قرار داريم و برخي مشكلاتي كه در پس وجود تحريم ها در كشور به وجود آمده بود بسياري از كارشناسان معتقدند نرخ رشد بيكاري تغيير مي كند و رفته رفته كاهش مي يابد.
حمید حاج اسماعیلی کارشناس بازار کار درباره ي رونق بازار اشتغال پس از برجام میگوید: دولت بر این باور است که با اجرایی شدن برجام و لغو تحریمها، فضا برای حضور سرمایهگذاران خارجی باز خواهد شد و زمانی که سرمایههای خارجی جذب بازار کار کشور شود اهداف و برنامههای دولت برای اشتغالزایی نیز محقق خواهد شد اما این اتفاق زودتر از پایان نیمه اول سال رخ نمیدهد و آن زمان اگر پیشبینیها درست پیش برود می توانیم اثرات برداشتن تحریمها را در بازار کار ببینیم.
هرچند برداشته شدن تحريم ها شايد تا حدودي بر كاهش نرخ بيكاري تاثير گذار باشد اما فن آموزي و عدم كسب مهارت دانشجويان كه تنها به ميل كسب مدرك تحصيلي به دانشگاه رفته و بدون اندازه اي كسب مهارت فارغ التحصيل مَي شوند را بايد چه كرد؟سوالي كه علي ربيعي وزير كار تعاون و رفاه اجتماعي اينگونه پاسخ مي دهد:
وزير كار تعاون و رفاه اجتماعي میگوید: به دلیل تاکید رییس جمهوری که دانشجویان از همان ترم ورودی آموزشهای مهارتی را بگذارنند طرحی را در شورای عالی اشتغال به تصویب رسانده ایم که بر اساس آن دانشجویان ضمن تحصیل در دانشگاه، دورههای آموزش مهارتی هم می بینند. این طرح که آموزشهای دوگانه نام دارد در چند دانشگاه اجرا شده است ،تا از طریق اجرای آن دانشجویان شغل آینده خود را پیشبینی کنند و بتوانند در کنار دروس تئوری، مهارتهای عملی لازم برای ورود به بازار کار را فرا بگیرند تا بر اساس آموزشهایی که فرا می گیرند به نیازهای شغلی آنها در آینده پاسخ گفته شود.
وي افزود:طرح دیگری که وزارت کار در دست دارد، بومی سازی آموزشهای مهارتی در نقاط محروم و کمتر توسعه یافته است به نحوی که با اجرای آن در مناطق مختلف متناسب با امکانات و ظرفیتهای موجود برای افراد بومی آن مناطق شغل ایجاد شود که البته سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور در این زمینه وارد عمل شده و در قالب آموزشهای سیار به آموزش مهارتی روستاییان ساکن در مناطق محروم پرداخته است
كارشناسان معتقدند وجود 4.5 میلیون دانشجوی آماده ورود به بازار کار و همین میزان تحصیلکرده بیکار در کشور زنگ هشداری برای مسئولان است تا بیش از هر چیز وجود یک سیاستگذاری مشخص و مدوّن در این بخش را در دستور کار قرار دهند كه اميدواريم اين امر هرچه سريع تر در كشور محقق شود تا صف هاي عريض و طويل يافتن شغل دلخواه براي جوانان طويل تر از قبل نشود.
۲۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۶:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]