واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
متاسفانه به مرور زمان الگوی تغذیه جامعه ما تغییر یافته و بتدریج به سمت غذاهای پر کالری، پرچرب، مواد قندی فراوان و Fast Food های حاوی سوسیس و کالباس که حاوی مواد خطرناکی بعنوان نگهدارنده
می باشند سوق پیدا کرده است. از مهمترین عوارض این نوع غذاها چاقی و بیماریهای همراه آن و سرطانهای مختلف می باشد.
امروزه در کشور ما چاقی بعنوان یک معضل بزرگ در آمده بطوریکه حدود بیش از یک سوم جامعه ما دارای اضافه وزن یا چاق می باشند.
چیپس و پفک نیز متاسفانه بصورت غذاهای رایج کودکان در آمده و با تبلیغات وسیع تلویزیونی مصرف آن چندین برابر گردیده است. مصرف اینگونه تنقلات می تواند برای کودکان بسیار مضر و خطرناک باشد. معمولا روغنی که در تولید چیپس استفاده می شود بدلیل حرارت زیاد و بدلیل اینکه چندین بار برای سرخ کردن سیب زمینی مورد استفاده قرار می گیرد حاوی پراکسید بالایی است که می تواند ایجاد سرطان نماید. و این تنها یکی از ترکیبات مضر آن می باشد. ترکیبات آکرولامید از مواد مضر دیگری است که در اثر حرارت زیاد غذاهای حاوی کربوهیدارت مثل سیب زمینی ایجاد می شود.
پفک حاوی مواد مضر فراوانی از جمله رنگهای مصنوعی می باشد که می تواند بسیار خطرناک باشد. علاوه بر آن روغن مصرفی آن نیز مطلوب نیست. کودکان معمولا با استفاده از چنین تنقلاتی دچار کوری اشتها شده و از مصرف غذاهای مفید مانند میوه یا غذا در وعده های اصلی باز می مانند و اینجا است که می تواند نقطه شروع سوء تغذیه در کودکان باشد. نوشابه های گازدار از دیگر مواد مضری است که متاسفانه مصرف آن در بین مردم رایج است. مصرف اینگونه نوشیدنیها بدلیل داشتن اسید بنزوئیک و اسید فسفریک می تواند مضر و حتی خطرناک باشد. همانطور که قبلا ذکر گردید فسفر زیاد می تواند از جذب کلسیم جلوگیری کرده و موجبات پوکی استخوان را فراهم نماید. همچنین مصرف زیاد اسید بنزوئیک نیز می تواند سرطان زا باشد.
به جای مصرف اینگونه نوشیدنیها بهتر است از دوغ یا آبمیوه طبیعی استفاده شود. استفاده از شربتهای میوه که به طور صنعتی تولید و به عنوان آبمیوه به فروش می رسد نیز به دلیل استفاده زیاد از شکر و نداشتن خواص آبمیوه طبیعی به خصوص جهت کودکان و افراد دارای اضافه وزن توصیه نمی گردد.
با استفاده از این مواد نه تنها مواد مغذی مفید و مورد نیاز کودک به اندازه کافی تامین نگردیده که مواد مضر و خطرناک زیادی هم به بدن کودک وارد گردیده است. بنابراین شایسته است که هر چه سریعتر جلوی تولید یا حداقل جلوی تبلیغات وسیع آنها گرفته شود.
فرآورده های گوشتی حاوی نگهدارنده مانند سوسیس و کالباس نیز بدلیل داشت نیتریت و نیترات می توانند سرطان زا باشند بنابراین می بایست در مصرف آنها نیز کاملا محتاط بود. این مواد در بدن به ترکیباتی بنام نیتروز آمین تبدیل می شوند که می توانند بسیار سمی و خطرناک باشند.
مصرف کم فیبرهای غذایی یکی دیگر از مشکلات تغذیه ای رایج است. فیبرها الیاف گیاهی غیر قابل هضم و جذب هستند که بر حرکات روده کمک می کنند و اعمال مهمی را در بدن بر عهده دارند. اگر به غذاهای سنتی و غذاهایی که پیشینیان استفاده می نمودند توجه نمائیم متوجه می شویم که مصرف فیبرهای غذایی نسبت به گذشته کاهش یافته است. امروزه به دلیل تصفیه نمودن بیشتر غلات (مانند گرفتن سبوس گندم) و مصرف بالای برنج نسبت به نان (نسبت به گذشته) و استفاده از غذاهای امروزی مانند پیتزا و انواع ساندویچها که معمولا نان آنها بدون سبوس است فیبر کمتری دریافت می شود. فیبرها در روده باعث افزایش حرکات روده می شوند و می توانند از یبوست و ایجاد سرطانهایی مانند سرطان کولون جلوگیری نمایند. همچنین باعث تکثیر و رشد باکتریهای مفید در روده می شوند و می توانند میزان کلسترول خون را نیز کاهش دهند.
بنابراین با توجه به فواید گسترده آنها مصرف روزانه 25-20 گرم فیبر توصیه می شود فیبر معمولا در منابع گیاهی مانند غلات (گندم، جو و جوی دوسر) حبوبات (لوبیا، عدس و ماش) میوه و سبزجات یافت می شوند.
غذاهایی مانند هویج، کرفس، عدس، لوبیا توت فرنگی و سیب حاوی فیبر بالایی می باشند. این مطلب اختصاصی سایت دکتر سلام می باشد استفاده از آن فقط با ذکر منبع مجاز می باشد
17 بهمن 1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]