واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: بررسی جایگاه فرامتنی ترانه عبدالجبار کاکایی ترانه سرای مطرح کشور و حمیدرضا شکارسری شاعر و منتقد در ششمین جلسه نقد کتاب ترانه در فرهنگسرای نیاوران به بررسی کتاب ˝روزنامه نگار˝ نوشته مهدی ایوبی پرداختند.
۱۳۹۴ يکشنبه ۲۰ دي ساعت 14:14
به گزارش سرویس فرهنگی پانا؛ در این نشست که با حضور عبدالجبار کاکایی ،حمیدرضا شکارسری،سید عباس سجادی مدیر عامل بنیاد آفرینش های هنری نیاوران و علاقمندان به حوزه ادبیات برگزار شد، کتاب روزنامه نگار آخرین اثر مهدی ایوبی با حضور نویسنده این اثر از جهت ارزش های متنی و فرامتنی مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
شکارسری درنقد این اثر بیان داشت:هرسطر هنری دونوع ارزش دارد ،یکی ارزش متنی و دیگری ارزش فرامتنی که هر کدام از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
این کارشناس ادبی درادامه افزود:"ارزش متنی به مشخصات تاریخ و مقطع زمان سرایش شعر برمی گردد و ارزش فرامتنی اثر به مقتضیات تاریخی ،فرهنگی ،اجتماعی ،اقتصادی و سیاسی وچیزهای دیگر که این طبیعی است زیرا بدون این ارزش های فرامتنی ،قضاوت صحیح نخواهد بود. بطور مثال اگر شعرنیما را بخوانیم بدون اینکه بدانیم درچه روزگاری به لحاظ اجتماعی ،سیاسی و فرهنگی سروده شده یا چه آرمانی داشته درحقیقت تاریخی ادب فارسی، در انتقال شعر سنتی به شعر نو بدون بررسی این مسائل، یک قضاوت درست نخواهیم داشت .
وی گفت:در بهترین وضعیت به تعبیر من ترانه یا آنچه که تحت عنوان ترانه امروز منتشر می شود در مقایسه با هر اثر هنری دیگر دارای ارزش متنی و فرامتنی است ،ارزش فرامتنی به آنچه که ازمتن جداست برمی گردد.
شکارسری درادامه افزود:مهم ترین مسئله این است که این ترانه درچه مجموعه ای مورد استفاده قرار می گیرد ،ملودی آن چیست و تنظیم این ترانه چگونه انجام شده است و خواننده آن کیست .چگونه و کجا و درچه موقعیتی اجرا خواهد شد ،مثلا فرض بفرمایید "همه چی آرومه" در چه زمانی اجرا می شود،آن فرامتن چقدر کمکش می کند و اینکه آن مجموعه پکیج موفقی باشد .بنابر این بخشی ازترانه مربوط به خود ترانه نیست بلکه ارزش های فرامتنی دارد که باعث می شود آن ترانه موفق خوانده شود.
عبدالجبار کاکایی ترانه سرای مطرح کشور نیز در ادامه این نشست ضمن بیان اینکه اسم روزنامه نگار برای این کتاب اسم خوبی بوده است گفت:مهدی ایوبی دراشعار این کتاب توانسته ساده حرف بزند و به لایه های درونی خیلی زود برسد. همچنین دراین اشعار صراحت زیادی دیده می شود.
وی درادامه افزود:بعضی از این اشعار در سطحی است که عامه جامعه از آن می توانند استفاده کنند که البته این مسئله مانند تیغ دو دم است که گاهی کار را به مرز ابتذال نزدیک می کند .
کاکائی درادامه بیان داشت:در مجموعه آثار این کتاب ، با فقر عنصر خیال روبروهستیم و در شعرهای عاشقانه آن با تخیل خودکار روبرو می شویم .
این ترانه سرا درادامه افزود:درتاریخ ادبیات ایران مضامین و تعبیرها قابل جستجو است. دراین اثر گاهی اوقات شاعر تصمیم می گیرد به بیان روزمره خیلی نزدیک شود که این موضوع البته خیلی ضعیف دیده شده است.
قابل ذکر است ، جلسات نقد کتاب ترانه اولین چهارشنبه هرماه ساعت 17 در سالن کتابخانه فرهنگسرای نیاوران باحضور کارشناسان و منتقدان ترانه و علاقمندان به حوزه ادبیات، برگزار شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]