واضح آرشیو وب فارسی:بیتوته:
شیر مادر و مكیدن همراه آن نخستین فعالیت لذتبخش برای نوزادان است از شیر گرفتن نوزاد معمولاً کار ساده ای نیست زیرا جدای از شیر خوردن، کودک وابستگی هایی به مادر و آغوش او پیدا کرده است که به راحتی از آن دل نمی کند. بعضی از بچه ها به راحتی شیر خوردن را ترک می کنند اما برخی دیگر در دوره ای طولانی و با سختی های بسیار، راضی به خوردن غذاهای دیگر می شوند. برخی از اصول روان شناختی می تواند برای از شیر گرفتن کودک از شیر مادر موثر باشد.
از شیر گرفتن کودک مهم ترین خداحافظی دنیا
جدا شدن از شیر مادر فقط دل كندن از یك غذا نیست بلكه كودك را برای نخستین بار با تجربه هایی مواجه می كند كه در آینده او هم مؤثر است. اگر بدانید كه شیرخوردن برای كودك شما با چه احساساتی همراه است می توانید حال كودك تان و بدقلقی های این دوران را بشناسید و برایش چاره اندیشی كنید:
* شیر مادر و مكیدن همراه آن نخستین فعالیت لذتبخش برای بچه هاست كه واسطه ارتباط بهتر با مادرشان است.
* اینكه مادر بالاخره تصمیم بگیرد كه شیر خوردن را از فرزندش بگیرد هم نخستین تجربه حس محرومیت برای بچه است كه مادر اقدام به ایجاد آن محرومیت می كند. این تجربه احساس محرومیت آن هم از طرف مادری كه همیشه مهربان است بچه ها را برای مدت كوتاهی دچار تضاد روحیه می كند تا جایی كه مادر با روش های دیگر به ابراز محبت روبیاورد.
* چالش خداحافظی با شیر مادر نخستین قدم برای كمك به مستقل شدن و اجتماعی شدن بچه ها هم هست. استفاده نكردن از شیر مادر همانطور كه یك قدم وجود بچه ها را از وجود مادر مستقل می كند روی دیگری هم دارد. مادرانی كه نخواهند به موقع فرزندشان را از شیر بگیرند و كودكشان بیش از 2 سال شیر بخورد احتمال شخصیت وابسته به دیگران بودن را در فرزندشان به شدت تقویت می كنند..
از همسرتان بخواهید وقت بیشتری را با فرزندتان بگذراند. در دورانی که قصد دارید کودک را از شیر بگیرید، از او بخواهید به کودک غذا بدهد یا وقت هایی که شیر می خواهد، او را در آغوش بگیرد و بیرون از خانه ببرد
تصمیم های غلط جهت از شیر گرفتن کودک
این باوركه هرچه سریع تر بچه ها از شیر گرفته شوند كارتان راحت تر است، فقط عامل ضعف روحی و جسمی فرزند خواهد شد. هیچ وقت از تربیت تدریجی در هیچ زمینه ای دور نشوید. سینه مادر منبع آمال و آرزوی یك كودك شیرخوار است. پس اینكه برای قطع وابستگی او، از روش تلخ كردن سینه و... استفاده شود ناامید كردن بچه از منبع امید است و راه درستی نیست.
یكباره کودکتان را از شیر نگیرید
بعضی مادرها از شیرگرفتن و كاستن از میل به مكیدن بچه ها را یكی می دانند و اگر قبلا بچه را وابسته به پستانك و شیشه شیر هم كرده اند، تصمیم به ترك یكباره آنها در مدت زمان كمی می گیرند كه این شیوه درستی نیست و هركدام مدت زمان خاص خود را برای قطع وابستگی می خواهد.
بعضی از مادران كه شوق دارند هرچه زودتر فرزندشان از آب و گل دربیاید و كمی از آنها مستقل تر شود، ممكن است بلافاصله بعداز به پایان بردن دوران شیردهی، به از پوشك گرفتن كودك اقدام كنند اما این فاصله كم بچه ها را به لجبازی و ناآرامی سوق می دهد و در درازمدت آسیب رسان است.
خداحافظی با شیر مادر نخستین قدم برای مستقل شدن و اجتماعی شدن کودک است صبر را تمرین کنید
از شرایط روحی بسیاری از كودكان در دوره قطع شیردهی می توان به بهانه گیری ها و لجبازی ها اشاره كرد. در این دوران تمرین صبر كنید و به جای استفاده از ابزارهای تنبیهی حواس بچه ها را پرت كنید و تفریحات او را بیشتر كنید.
كی و كجا بچه را از شیر بگیریم؟
ترك عادت شیر خوردن برای بچه ها شرایط نگران كننده و پراسترسی است. پس برنامه ریزی كنید تا موضوع آزار دهنده دیگری مثل سفر چند روزه پدر، اسباب كشی منزل، تولد یك نوزاد در نزدیكی كودك شما و... با این تصمیم شما همزمان نباشد. محل اقدام به حذف وعده های شیر خوردن را از مكان های مانوس و آشنا شروع كنید.
قبل از شیر گرفتن کودک ، میل غذایی را در او تقویت كنید
قبل از شروع سعی كنید میل غذایی كودك را تقویت كنید تا به خوردن انواع غذاها، شیر پاستوریزه، استفاده از نی و... بیشتر انس بگیرد و بتوانید نیاز غذایی او را رفع كنید. اغلب باید 5وعده غذایی قبل از شروع به از شیر گرفتن برای بچه ها وجود داشته باشد اما تشخیص خاص پزشك كودك تان را هم جویا شوید.
زمان های خوش خلقی کودک را بشناسید
اولین مرحله حذف را از زمان های غیراصرار بچه شروع كنید. اغلب، صبح ها یا ظهرها بچه ها كمتر برای خوردن شیرمادر اصرار می كنند.شما باید وعده خاص فرزندتان را بشناسید تا شروع كم حساسیتی برای قطع وابستگی داشته باشید. اگر اغلب در زمان و مكان خاصی به كودكتان شیر داده اید، در این دوران نظم گذشته تان را به هم بزنید.برنامه ریزی قطع دوران شیردهی را در مرحله اول به روزها موكول كنید و در آخر به شب ها برسانید.
کودک را در آغوش بگیرید
بچه ها در این اوقات اگرچه از شیر شما باید دور شوند اما آغوش شما جبران نیاز عاطفی او است و نگرانی های او را كم می كند. نگران نباشید فیلش یاد هندوستان نمی کند. اما هرچه می توانید كودك تان را از دیدن صحنه شیر خوردن دیگر بچه ها یا تعویض لباستان دور نگه دارید.
چالش خداحافظی با شیر مادر نخستین قدم برای كمك به مستقل شدن و اجتماعی شدن بچه ها هم هست. استفاده نكردن از شیر مادر همانطور كه یك قدم وجود بچه ها را از وجود مادر مستقل می كند روی دیگری هم دارد
جهت از شیر گرفتن کودک، از همسرتان کمک بگیرید
از همسرتان بخواهید وقت بیشتری را با فرزندتان بگذراند. در دورانی که قصد دارید کودک را از شیر بگیرید، از او بخواهید به کودک غذا بدهد یا وقت هایی که شیر می خواهد، او را در آغوش بگیرد و بیرون از خانه ببرد. پدر می تواند شب ها فرزندتان را بخواباند و در کنار او باشد زیرا بسیاری از بچه ها عادت دارند با مکیدن سینه مادر خود به خواب بروند.
یادمان باشد
عشق و علاقه بی ریای کودک به مادر برای رفع نیازهای عاطفی و روانی و رسیدن به آرامش وجود دارد اما به طور ناگهانی و با رفتار ضربتی و غلط این ارتباط قطع می شود و کودک را دچار شکست عاطفی تلخی می کند. این شکست عاطفی در فرآیند زندگی کودک تأثیر منفی می گذارد و در ازدواج و مسائل زناشویی وی در آینده مشکلات عدیده ای به وجود می آورد.
رفتار غلط مادر در ارتباط با این موضوع و نحوه از شیر گرفتن کودک ممکن است در ظاهر نتیجه بخش باشد و کودک دیگر شیر مصرف نکند اما باعث برهم خوردن حوزه روانی وی می شود و اختلالاتی چون وسواس، پرخاشگری، گاز گرفتن و... در رفتار وی ایجاد می شود. این فرآیند باید به طور تدریجی انجام شود و در یک دوره یک ماه تا ٤٥ روزه، به کودک فرصت دهیم تا بتواند با این موضوع کنار بیاید.
منابع:
همشهری دو جام جم
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بیتوته]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]