واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر از خریدهای شب یلدا در قزوین؛
شب یلدا را با سفرهای ساده رنگین کنیم
شناسهٔ خبر: 3005813 - دوشنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۶
استانها > قزوین
قزوین- چند روزی است که جنب و جوش بازار، صف طولانی آجیل فروشی و میوه فروشیها و لبخند کمرنگی که روی لب مردم شهر نشسته، آمدن یلدا را نوید میدهد اما میتوان این سنت را ساده و بدون تشریفات هم برگزار کرد. خبرگزاری مهر- گروه استانها: بهرسم هرسال، مردم قزوین با آدابورسوم ویژه خود، میزبان یلدا شدهاند، تا زمستان خود را با شادی و دوستی آغاز کنند که در این میان بازار بیش از همه قدمهای یلدا را احساس کرده است. مردم برای تهیه میوه و آجیل شب یلدا، چند روزی است بازار را شلوغتر از قبل کردهاند و در این میان هم داغی عرصه رقابت احساس میشود، هندوانه گوی سبقت را از سایرین ربوده و با نرخ هر کیلو ۴ هزار تومان، قهر خود را از سفره یلدا اعلام کرده است، البته میوه و آجیل هم وضعیت مشابهی دارند و آجیل ویژه همچون گذشته، روزی اغنیاست که قیمت آنها بین ۳۰ تا ۸۰ هزار تومان تفاوت دارد. از آجیل مشکلگشا گرفته تا آجیل ۶ مغز اعلا، بساط میوهفروشیها نرخ ثابتی ندارد، انار گلگون شب یلدا، بسته به سرخیاش بین ۳ تا ۵ هزار تومان بالا و پایین میشود، احوال مرغ و گوشت و ماهی هم با قبل تفاوتی ندارد و هنوز هم بسیاری از مردم، این اقلام را مهمان پرادعا و نامهربان خود میدانند. گرانی زودتر از یلدا آمد فاطمه داوری شهروندی است که در بازار قزوین با ما همصحبت میشود: برای پیدا کردن مناسبترین جنس از صبح مشغول گشتوگذار هستم اما تفاوت قیمت چندانی وجود ندارد و نرخ کلی بالاست، هندوانه کیلویی ۴ هزار تومان است و برای من که خانواده پرجمعیتی دارم، خریدش صرفه ندارد. وی معتقد است بیش از نظارت بر قیمت، نوع قیمتگذاری مهم است و دراینباره هم توضیح میدهد: مسئله نظارت نیست چون بیشتر مغازهها برچسب قیمت دارند و قیمتشان تائید شده است، قیمت تائید شده اما با وضعیت درآمدی و کف حقوق جامعه انطباق ندارد و حتی خرید یکی از اقلام شب یلدا، هزینهبردار است.
نظارت بر بازار بااینحال، به گفته علیاکبر کبیری، معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان، طرح ویژه نظارت بر قیمت اقلام شب یلدا، با همکاری اداره کل تعزیرات و سایر دستگاهها آغازشده و در حال اجراست تا در صورت هرگونه تخلف اعم از گرانفروشی و کمفروشی، برخورد قاطع با متخلفین صورت گیرد. وی در رابطه با این طرح به خبرنگار مهر گفت: در این طرح بهصورت روزانه بازرسان سامان در مجامع صنفی حضور مییابند و کیفیت و قیمت کالاهای عرضهشده را مورد بازرسی قرار میدهند و بهطور هماهنگ با مشارکت دستگاهها و اتحادیههای مربوطه باهدف تنظیم و رصد بازار، بر نحوه عملکرد فروشگاههای عرضهکننده کالا و مواد غذایی از قبیل میوه، شیرینی، آجیل و خشکبار نظارت میکنند و در راستای اجرا این طرح نیز نصب برچسب قیمت بر روی اقلام ضروری اعلامشده است. یلدای کوچک «بیبی منیر» پیرزن ریزنقشی که روی یکی از سکوهای بازار نشسته توجه ما را به خود جلب میکند، با یک کدوی کوچک و چند دانه انار، از او در مورد خرید مختصرش میپرسیم، با لبخندی میگوید: شب چلِ ما با همینها صبح میشود.
صحبتهایش را با نگاهی به کیسههایی که در دست دارد، ادامه میدهد: ۵ پسردارم و ۲ دختر، بهجز یک دخترم بقیهشان تهران زندگی میکنند، شب یلدای من و حاجآقا و دختر تهتغاریام، با همین خرید جزئی میگذرد، اصل این است که کنار هم باشیم. کل خرید من ۱۰ هزار تومان شده قبلاً هم اسراف نمیکردم، وقتی خانه ما شلوغتر بود کدوی بزرگی میخریدیم و با هندوانهای که از پاییز نگهداشته بودیم، از اهل خانه پذیرایی میکردیم، بادام و گردو و کشمش باغی هم باقیمانده دستچین تابستان بود که به بساط پذیرایی اضافه میشد. بیبی منیر در مورد قیمتها و توان مالی مردم هم میگوید: قدیم، دخلوخرج مردم باهم جور درمیآمد اینقدرها گرانی نبود اما مردم هم قانع بودند، الآن اگر سر سفره یلدایشان، انار و هندوانه و چند رقم آجیل و شیرینی و غذا نباشد، یلدا را نمیفهمند اما یلدای ما با شاهنامه خالی حاجآقایمان، حافظ خوانی پسرم و شبچرههای باغی خودمان صبح میشد، هیچ خبری هم از اسراف و خودنمایی نبود. قناعت، سرآغاز آئین یلدا یک پژوهشگر قزوین شناس در گفتوگو با خبرنگار مهر، از آیین و رسوم تحریفشده مراسم یلدا در خانوادهها قزوینی ابراز نگرانی کرده و دراینباره میگوید: چشم و همچشمی، اسراف و سفرههای رنگین، نهتنها با آئین شب یلدا، بلکه با ویژگیهای فرهنگی قزوینیها هم تناسبی ندارد؛ مردمی که همه آنها را با قناعت و سادگی میشناسند، این روزها در تدارک مراسمی پرهزینه هستند، مراسمی که از هدف خود دور شده است. فاطمه ترابی در خصوص آئین سنتی این شب در استان به خبرنگار مهر میگوید: قزوینیها اعتقاد داشتند این شب طولانی را باید به سرخوشی بگذرانند و این آئین در نقاط مختلف استان به اشکال مختلفی برگزار میشد.
وی افزود: قزوینیهای اصیل اغلب در خانه پدر و مادرهای خود جمع میشوند و با سفرهای ساده، برنامههایی چون خواندن قصههای شاهنامه و متل خوانی (قصههای محلی) را برگزار میکردند، در برخی نقاط استان مانند طارم همه موسیقی محلی چاشنی برنامه میشد و با خواندن سرودهای محلی این شادی را بیشتر میکردند. اگر در خانهای دختر عقد کردهای بود، خانواده داماد، طبقی را با هندوانه، آجیل و یک هدیه مانند طلا یا پارچه تزئین میکردند و میهمانخانه عروس میشدند. سالهاست قزوینیها آئین یلدا را تکرار میکنند، غافل از آنکه یلدای هرسال، سرمشق زندگی یک سال است، سالی که باید دقیقههایش غنیمت شمرده شوند و حتی از ثانیهای برای بیشتر باهم بودن، عبور نکرد. یلدا را با صلهرحم و یاد کردی از نیازمندان، زندانیان، بیماران سپری کنیم و به فرزندانمان بیاموزیم که در کنار شادیهای منطقی و سنتی میتوان اخلاقمداری و سنتهای حسنه و احترام و صلهرحم را زنده کرد و آیینهای ماندگار را همچنان ماندگار کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]