واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: رخنه شیر هندی در بیشه لبنیات!
شير خشک هندی بازار ایران را قبضه کرده است/ در شرايط نبود تقاضا براي لبنيات و شير خام، سازمان حمايت با افزايش ۶ درصدي قيمت لبنيات پرمصرف و ۱۰۰ توماني شير خام موافقت و بدين ترتيب دستور گراني شير و فرآوردههاي لبني را صادرواعلام كرد، گران فروشان سال گذشته، اجازه افزايش قيمت ندارند.
نویسنده : بهناز قاسمی
در شرايط نبود تقاضا براي لبنيات و شير خام، سازمان حمايت با افزايش ۶ درصدي قيمت لبنيات پرمصرف و ۱۰۰ توماني شير خام موافقت و بدين ترتيب دستور گراني شير و فرآوردههاي لبني را صادرواعلام كرد، گران فروشان سال گذشته، اجازه افزايش قيمت ندارند.
لبنيات از گروه كالايي محسوب ميشود كه گراني اين كالا تأثير مستقيم بر التهاب بازار دارد وهرگونه تغيير قيمت براين كالا، ديگر بازارها را دچار نابساماني ميكند. اما روز گذشته درحالي موافقت سازمان حمايت با افزايش قيمت شير خام و لبنيات پرمصرف منتشر شد كه دامداران و كارخانجات لبني با اظهار بياطلاعي از اين تصميم بر نبود تقاضا اذعان داشته و مخالفت خودرا با اين تصميم اعلام كردند. به گفته فعالان بازار، سازمان حمايت صرفاً بنا به درخواست چند برند معروف اقدام به چنين كاري كرده و بدون مشورت با اتحاديههاي لبني و درنظرگرفتن كشش بازار و تقاضا چنين مصوبهاي را به تصويب رسانده است. اين درحالي است كه دامداران نه تنها از رشد ۱۰۰ توماني قيمت شير خام خوشحال نشدند بلكه در گفتوگو با «جوان» اعلام كردند كه ما حاضريم كارخانجات ۲۰۰تومان پايينتر از نرخ مصوب شيرخام را خريداري كنند، اما به دليل واردات بيرويه شير خشك از هند و ديگر كشورها علاقهاي به خريد شير طبيعي از دامداران ندارند.
برخي دامداران در اين خصوص اعلام ميدارند كه در دو سال گذشته بارها اين توافقات با توليدكنندگان لبنيات انجام شده ولي هميشه قسمت دوم كه همانا افزايش قيمت لبنيات بوده فقط اجرايي شده و خريد شيرخام از دامدار محقق نشده است در ضمن مادامي كه استفاده از شير خشكهاي كم كيفيت و ارزان وارداتي در دستور توليد صنايع لبني وجود داشته باشد، شير دامدار در بازار بلاتكليف است. آنها تأكيد دارند كه سازمان حمايت بايد بداند در حال حاضر مسئله مهم خريد شير دامدار است و نه افزايش قيمت. همچنين افزايش قيمت خريد شير با تصميم دولت توسط بخش خصوصي محقق نخواهد شدو سادهانگاري است كسي از بخش خصوصي بخواهد كه مواد اوليه خود را گرانتر بخرد(اصرار برخريد شير خام با نرخ جديد). همچنين به گفته اين فعالان، در اينچنين تصميماتي فقط فضاي تخلف و تقلب پرورش پيدا ميكند و معدود دامداران سرمايه دار كه با تقلب در توليد شير و همكاري با صنايع لبني اين تصميمات را هماهنگ ميكنند بدانند كه بايد پاسخگوي خداوند متعال باشند.
نابودي صنايع لبني كليد زده شد
محمدرضا اسماعيلي، مدير عامل اتحاديه تعاونيهاي توليدي لبنيات در خصوص بياطلاعي اتحاديه از تصميم سازمان حمايت و نارضايتي كارخانجات از تصميم سازمان حمايت گفت: در حال حاضر به دليل نبود مشتري و قدرت خريد پايين مردم، عمده توليدات مان در انبارها دپو شده و از بازار برگشت داده ميشود، در چنين شرايطي دليلي بر رشد قيمتها نميبينيم. وي افزود: با رشد قيمت لبنيات، بازار نتيجه معكوس خواهد داشت وكارخانجات زير مجموعه اتحاديه زير بار رشد قيمت نخواهند رفت.
وي از عدم تحقق مصرف شير و لبنيات طبق برنامه پنجم توسعه خبر داد و گفت: طبق برنامه مصرف بايد به ۱۵۰ ليتر ميرسيد، اما درحال حاضر با فاصله گرفتن از مصرف جهاني، حدود ۵۰ تا ۶۰ ليتر است. وي با انتقاد از تصميم غيركارشناسي سازمان حمايت افزود: اين سازمان جايي كه بايد از حقوق مصرفكننده دفاع كند، اين كار را نميكند و به درخواست چند برند حقوق مصرف كننده را تضييع كرده و حتي به زيان توليدكنندگان تصميمگيري ميكند.
وي با بيان اينكه افزايش قيمتها مشكلات اتحاديهها را درمان نميكند، گفت: با توجه به مشكلات اتحاديهها، اين راهكار درستي نيست. دولت بايد قدرت خريد مردم را تقويت و افزايش تقاضا ايجاد كند.
اسماعيلي با ابراز اينكه واكنش و بازتاب هر افزايش قيمتي متوجه صنايع لبني ميشود، افزود: با توجه به شرايط اقتصادي جامعه هرگونه افزايش قيمتي در محصولات لبني منجر به خشكاندن اين صنعت از ريشه ميشود. دولت يكسري حمايتها از دامداريها و كشاورزان (هزينههاي آب و برق) در توليد محصولات دارد اما هيچگونه حمايتي از صنايع لبني و مصرفكنندگان اين محصولات ندارد. وي ادامه داد: در حالي كه هزينههاي مختلف و لاينفك توليد روز به روز در حال افزايش است، سود كارخانههاي لبني بسيار پايين و در بهترين شرايط 5 درصد است. برخي از كارخانههاي صنايع لبني بهعلت سود بسيار پايين و زيانده بودن در حال تعطيلي هستند.
گرانفروشان سال قبل اجازه افزايش قيمت ندارند
همچنين سازمان حمايت بدون توجه به نقد كارخانجات نسبت به رشد قيمت لبنيات اعلام كرد: دامداران از سال گذشته با توجه به افزايش هزينههاي جانبي براي توليد شير خام، خواستار افزايش قيمت بودند كه در نهايت طي جلسات مختلف قرار شد تا 100 تومان به قيمت فعلي شيرخام اضافه شود.
معاون نظارت بر كالاهاي مصرفي سازمان حمايت افزود: شيرخام كارخانجات چهار سطح كيفي دارد كه متوسط خريدشان حدود هزارو200 تومان است. معاون نظارت بر كالاهاي مصرفي سازمان حمايت با اشاره به اينكه افزايش قيمت شيرخام بر قيمت سه محصول نهايي از جمله شیر، ماست و پنير تأثير خواهد گذاشت، خاطرنشان كرد: بر همين مبنا قيمت اين محصولات نيز تا 6 درصد برمبناي قيمت پايه سال 93، افزايش خواهد يافت كه از اول ديماه قابل اجراست. محمديان شمالي به اين نكته هم اشاره كرد كه كارخانجاتي كه قيمت محصولات خود را در سال گذشته بيش از قيمت مصوب اعلام كردهاند، مشمول اين افزايش قیمت نخواهند شد. وي بر اين نكته تأكيد كرد كه بازرسان سازمان حمايت به دقت بر قيمتها نظارت خواهند داشت و در صورت مشاهده تخلف برخورد ميكنيم.
در ابلاغيه سازمان حمايت آمده است: «كليه كارخانجات لبني موظفند از تاريخ اول دي ماه ۹۴ نسبت به افزايش يك هزار ريال به قيمت خريد فعلي هركيلوگرم شيرخام از دامداران اقدام و متقابلاً قيمت فرآوردههاي لبني پرمصرف (شير، ماست و پنير) را با افزايش حداكثر 6درصد نسبت به قيمت مصوب سال ۱۳۹۳ اعمال نمايند.»
در ابلاغيه ميخوانيم: «بديهي است قيمت ساير محصولات لبني براساس مفاد بند (د) مصوبات هجدهمين جلسه ستاد هدفمندسازي يارانهها تابع شرايط عرضه و تقاضا بوده و با رعايت ضوابط قيمت گذاري هيئت تعيين و تثبيت قيمتها و درصدهاي سود مصوب، رأساً توسط واحدهاي توليدي، توزيعي و خدماتي صورت ميگيرد و در صورت دريافت شكايت و افزايش غيرمتعارف اين سازمان مسئول رسيدگي خواهد بود.»
اما رئيس هيئت مديره انجمن صنفي گاوداران در موضعگيري ديگري با حمايت از رشد قيمت نرخ شير خام با بيان اينكه سرانجام پس از ۱۸ماه دولت اقدامي انجام داد تا قيمت شيرخام به نرخ مصوب شده هزار و 440 تومان نزديك شود، گفت: اميدوار هستيم صنايع لبني اين دستور را اجرايي كنند. سيداحمد مقدسي با بيان اينكه صنعت دامپروري در ۱۸ ماه گذشته آسيبهاي زيادي ديده است، گفت: اميدوار هستيم صنايع لبني دستور جديد دولت را اجرايي كنند تا توليد شيرخام كه ۷۰ درصد ماده اوليه فرآوردههاي لبني را تشكيل ميدهد، بيش از اين به خطر نيفتد.
مقدسي با اشاره به اينكه ما حدود يك ماه قبل جلسهاي با صنايع لبني و سازمان حمايت درباره تعيين تكليف قيمت شيرخام داشتيم، افزود: در آن جلسه پيشنهاد شد دامداران براي اينكه مصوبه قيمت هزار و 440 توماني شيرخام اجرايي شود با دولت و كارخانجات همكاري كنند و اين افزايش نرخ پلكاني رخ دهد، ضمن اينكه قرار شد در گام نخست ۱۰۰ تومان به قيمت پايه شيرخام افزوده شود و در مقابل كارخانجات نيز اجازه افزايش قيمت سه فرآورده پرمصرف خود را تا ۶درصد داشته باشند و نهايتاً در مرحله دوم قيمت شيرخام به هزار و 440 تومان برسد.
وي با بيان اينكه در حال حاضر گام اول اين توافق اجرايي شده است، اظهاراميدواري كرد گام دوم نيز به زودي اجرايي و قيمت شيرخام هزار و 440 تومان شود تا صنعت دامپروري بيش از اين متضرر نشود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]