واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: پاکستان بودجه 200 میلیون دلاری برای طرح خط لوله گاز "تاپی" تصویب کرد کمیته هماهنگی اقتصاد پاکستان در اولین گام از تامین بودجه مورد نیاز برای اجرای طرح خط لوله گاز تاپی (خط لوله انتقال گاز از ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و هند)، 200 میلیون دلار به عنوان سهم اولیه خود در تامین بخشی از بودجه لازم برای طرح یاد شده، تصویب کرد.
۱۳۹۴ شنبه ۲۸ آذر ساعت 10:46
به گزارش خبرگزاری پانا رادیو دولتی پاکستان اعلام کرد تصمیم به اختصاص بودجه یاد شده در جلسه روز گذشته کمیته هماهنگی اقتصاد پاکستان به ریاست "اسحاق دار" وزیر امور اقتصادی و دارایی این کشور اتخاذ شد.
کل بودجه لازم برای اجرای کامل طرح خط لوله تاپی، 10 میلیارد دلار برآورد شده است و ترکمنستان به عنوان طرف صادر کننده گاز در قالب این طرح به افغانستان، پاکستان و هند، توافق کرده است که 85 درصد از این مبلغ را تامین کند.
هفته گذشته، کلنگ آغاز عملیات احداث خط لوله تاپی در ترکمنستان به زمین زده شد و چهار کشور تلاش دارند تا این طرح را پیش از پایان سال 2018 تکمیل کنند.
براساس آنچه اکنون روی کاغذ به عنوان پیش نویس های قرارداد تاپی وجود دارد، این خط لوله به طول یک هزار و ٨٠٠ کیلومتر ظرفیت انتقال 30 میلیارد مترمکعب گاز را در سال دارد. این خط از شمال شرق ترکمنستان و به طول 147 کیلومتر در خاک این کشور کشیده می شود و وارد افغانستان می شود و با عبور از مسیرهای ناامن این کشور و عبور از ولایت های هرات، فراه، قندهار و هلمند وارد پاکستان و بعد هند می شود.
قرارداد اولیه این خط لوله در سال 2008 میان سه کشور افغانستان، پاکستان و هند به عنوان ذی نفعان طرح تاپی و خریداران گاز ترکمنستان امضا شد و قرارداد اولیه این سه کشور با ترکمنستان در سال 2010 به امضا رسید.
در صورت اجرای این طرح، روزانه 500 میلیون فوت مکعب گاز ترکمنستان با خط لوله تاپی در اختیار افغانستان قرار گیرد و سهم هر یک از کشورهای هند و پاکستان از گاز ترانزیتی با این خط لوله نیز روزانه یک میلیارد و 325 میلیون فوت مکعب خواهد بود.
اجرای طرح تاپی با چالش ها و مشکلاتی مواجه است. مشکلاتی که به طور قطع باعث خواهد شد چهار کشور عضو تاپی نتوانند چندان به واقعی بودن ضرب الاجل تکمیل این خط لوله تا پایان سال 2018 امیدوار باشند.
اگرچه گفته شده است این طرح باید تا سال 2018 تکمیل شود، اما پیشرفت و تحقق آن بستگی به چند عامل مهم از جمله برقراری امنیت در افغانستان و کاسته شدن از تنش ها میان هند و پاکستان دارد ، ضمن اینکه توافق نهایی میان چهار کشور برای اجرای یک طرح اقتصادی، به گونه ای که همه آنها را راضی نگه دارد، چندان کار ساده ای نیست.
اجرای این طرح نیازمند سرمایه گذاران بزرگ خارجی است. هیچ یک از این کشورها توان سرمایه گذاری 10 میلیارد دلاری در این طرح ندارند. گرچه برخی اخبار در زمینه اعلام آمادگی شرکت توتال فرانسه یا برخی شرکت های ژاپنی و کره جنوبی برای سرمایه گذاری و مشارکت در احداث این طرح منتشر شده، اما تا به امروز، هنوز هیچ گونه قرارداد رسمی در این زمینه امضا نشده است.
طرح تاپی برای ترکمنستان که اقتصاد آن به شدت به تجارت انرژی وابسته است، یک طرح حیاتی است و این کشور سخت تلاش می کند به رغم وجود چالش های فراوان در مسیر عملی شدن آن، افغانستان، پاکستان و هند را به عنوان کشورهای تشنه انرژی، نسبت به اجرای تاپی علاقمند سازد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]