واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
بلومبرگ:
نفت همین حالا 20 دلار است
پایگاه خبری بلومبرگ در گزارشی با اشاره به کاهش شدید قیمتهای جهانی نفت نوشت: برخی تولیدکنندگان نفت با قیمتهایی بسیار پایینتر از 35 دلار تولید میکنند و در این سطح قیمتها بیش از یک سوم نفت تولیدی در جهان صرفه اقتصادی ندارد.
به گزارش سرویس اقتصادی "جام نیـوز"، پایگاه خبری بلومبرگ در گزارشی با اشاره به کاهش شدید قیمتهای جهانی نفت نوشت: برخی تولیدکنندگان نفت با قیمتهایی بسیار پایینتر از 35 دلار تولید میکنند و در این سطح قیمتها بیش از یک سوم نفت تولیدی در جهان صرفه اقتصادی ندارد.
به گزارش بلومبرگ، ترکیبی از نفت مکزیک در حال حاضر کمتر از 28 دلار (پایینترین قیمت 11 سال گذشته) داد و ستد میشود، عراق نیز سنگینترین نفت خود را حدود 25 دلار در هر بشکه به خریداران آسیایی میفروشد و در غرب کانادا برخی تولیدکنندگان نفت تولیدی را کمتر از 22 دلار در هر بشکه معامله میکنند.
در همین رابطه احسانالحق مشاور ارشد موسسه فناوریهای پیشرفته کیبیسی گفت: در این سطح قیمتها بیش از یک سوم نفت تولیدی در جهان صرفه اقتصادی ندارد تا جایی که تولیدکنندگان نفت کانادا در تامین هزینههای خود دچار مشکل هستند.
بهای نفت به دلیل اشباع عرضه جهانی به سطوحی سقوط کرده که آخرین بار در زمان بحران مالی جهانی در سال 2009 مشاهده شد. اگرچه قیمت نفت سبک آمریکا و نفت برنت در کانال 30 دلاری قرار دارد، اما این نوع نفتها در دسته سبک و کم سولفور قرار میگیرند که به دلیل سادهتر بودن پالایش آنها ارزش بالاتری نسبت به سایر نفتها دارند. برخی تولیدکنندگان نفتهای سنگینتر، سیاهتر و دارای سولفور بیشتر ضررهای سنگینتری را متحمل شده و در حال حاضر با قیمت نفت در کانال 20 دلاری سر میکنند.
براساس آمار بلومبرگ نفت خام ترکیبی مکزیک با 73 درصد کاهش در 18 ماه گذشته 11 دسامبر 27 دلار و 74 سنت در هر بشکه داد و ستد شد که پایینترین قیمت از سال 2004 تاکنون است. ونزوئلا نیز همین شرایط را تجربه میکند. نفت منتخب غرب کانادا که سنگین و با سولفور بالا است با 75 درصد کاهش بشکهای 21 دلار و 37 سنت معامله میشود که پایینترین قیمت هشت سال گذشته است. دیگر نفتهای موجود در کانال20 دلاری شامل اورینت اکوادور، نفت سنگین عربی عربستان و نفت سنگین بصره عراق هستند که همگی زیر 30 دلار قیمت دارند.
توربجورن کجوس تحلیلگر موسسه دیانبیآسا در اسلو گفت: بیشتر مناطق جهان و بخش عمده تولیدکنندگان نفت، نفت خود را به قیمت نفت برنت و نفت سبک آمریکا نمیفروشند. این یک وضعیت نگرانکننده است که واقعا نمیتواند برای یک مدت طولانی برای بسیاری از تولیدکنندگان نفت ادامه پیدا کند.
بهای نفت برنت در معاملات روز گذشته با پنج سنت کاهش به 37 دلار و 87 سنت در هر بشکه رسید و نفت سبک آمریکا بدون تغییر 36 دلار و 31 سنت در هر بشکه ماند.
حتی نفت اوپک که حدود 40 درصد نفت جهان را تامین میکند کمتر از بهای برنت و نفت آمریکا معامله میشود. قیمت روزانه سبد نفتی این سازمان روز گذشته 33 دلار و 76 سنت بود که پایینترین سطح هفت سال اخیر است.
قیمتها باز هم کم میشود
وضعیت کنونی حاکم بر بازار این ماده سیاه آینده را هم پیش روی تولیدکنندگان تیره کرده است و جالب اینجاست آن کشورهایی که نفت خود را به پایینترین قیمت میفروشند انگیزه بیشتری برای تولید دارند که احتمالا اشباع بازار را که روی قیمتها فشار میآورد، بیشتر میکند.
آبهیشک دسپاند تحلیلگر نفتی در موسسه ناتیکسیس گفت: بیشتر تولیدکنندگان خواهان فروش نفت در قیمتهای کنونی هستند چرا که سطح قیمتها ممکن است در هفتههای آینده پایینتر بیاید.
موسسه رتبهبندی مودیز هم با توجه به سطح بالای عرضه که میتواند با لغو تحریمهای ایران افزایش یابد، پیشبینی خود از قیمت نفت برای سال 2016 میلادی را 10 دلار کاهش داد.
به گزارش گاردین، این موسسه رتبهبندی برآورد خود از قیمت نفت برنت را از 53 دلار به 43 دلار کاهش داد. همچنین پیشبینی مودیز برای نفت خام آمریکای شمالی، وست تگزاس اینترمدیت نیز از 48 دلار به 40 دلار کاهش یافته است.
مودیز پیشبینی کرد که تقاضای جهانی برای نفت در سال آینده حدود 1/3 میلیون بشکه در روز افزایش یابد که این رقم از برآورد پیشین این موسسه بیشتر است. ارزیابی مودیز از مصرف نفت در آمریکا، چین و روسیه نیز افزایشی است.
در گزارش مودیز آمده است، رشد تولید اوپک اثر افزایش تقاضا را خنثی کرده است و به افزایش سریع ذخایر نفت منجر میشود و این روند با افزایش محدود قیمتها در سال آینده نیز ادامه خواهد داشت. همچنین لغو تحریمهای ایران بر مازاد عرضه خواهد افزود.
توهم تیم نفتی دولت یازدهم
چنانکه گزارشهای جهانی نشان میدهد قیمت کنونی نفت سطح بسیار پایینی را تجربه میکند تا جایی که برای بسیاری از کشورها تولید نفت در شرایط فعلی صرفه اقتصادی ندارد. جالبتر آنکه بر اساس پیشبینی اخیر بانک جهانی، با رفع کامل تحریمها پس از برجام و بازگشت کامل ایران به بازار جهانی در نهایت روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت به بازار تزریق خواهد کرد و قیمت هر بشکه نفت را در سال آینده میلادی 10 دلار کاهش خواهد داد.
با این وضعیت مبهم حاکم بر بازار جهانی انرژی، تیم نفتی دولت یازدهم همچنان بر طبل افزایش سطح تولید میکوبند. در این زمینه امیرحسین زمانینیا معاون امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت ایران گفت: مطلقا هیچ شانسی وجود ندارد که ایران برنامه افزایش صادرات نفت خود را حتی اگر قیمتها به کاهش خود ادامه دهد به تاخیر بیندازد.
زمانینیا در مصاحبه با بلومبرگ در تهران خاطرنشان کرد: فرض کلی ما وجود یک بازار با قیمتهای پایین است بنابراین قیمت میتواند تا جای ممکن پایین بیاید زیرا ما برای بدترین سناریو آماده هستیم!
سیاستهای نفتی دولت با محوریت زنگنه که به وزیر «نفت مفت» شهره است شرایطی را پیش روی آینده صنعت نفت کشور قرار داده است که نتیجهای جز بر باد دادن سرمایه ملی نسلهای کنونی و آینده در پی نخواهد داشت.
رهبر انقلاب در سالیان گذشته و در همه دولتهای پس از انقلاب همواره تأکید کردهاند باید اتکای کشور به درآمدهای نفتی پایان یابد و درب چاههای نفت به عنوان سرمایه بین نسلی بسته شود و اکنون با کاهش درآمدهای نفتی و به صرفه نبودن قیمتهای فعلی این فرصت طلایی پیش روی دولتمردان وجود دارد، البته به شرطی که ارادهای برای انجام این کار وجود داشته باشد!
۲۶/۰۹/۱۳۹۴ - ۱۴:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]