واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
آنفلوآنزای H1N1 از یک اتفاق معمولی، تا یک بحران مصنوعی رسانهای که تنها به امید دیده شدن و فروختن یک نسخه بیشتر، اقدام به انتخاب تیترهای محرک میکند، نقش خوبی در آرام کردن جو جامعه نداشته و برعکس، به ابعاد این تنش دامن زده است.
به گزارش فرهنگ نیوز ، پیش از رسیدن فصل زمستان، آنفلوآنزا، بیماری مخصوص فصل سرما به کرمان رسیده؛ کرمانی که کویری است و سرما دیرتر میآید و زودتر میرود، حالا از نظر فیزیکی و بیشتر، روانی، دست به گریبان با این ویروس شده. حالا در شهر کرمان، اکثر مردم یک ماسک پارچهای روی صورت و دهان خود زدهاند تا از ویروس کشندهای که طبق آخرین آمار سی نفر را به کام مرگ فرستاده، در امان باشند. اما این ویروس آنقدر هم ترسنک نیست که برخی حتی حاضر نیستند از خانهی خود خارج شوند. حتی تعداد تلفاتی که از کرمانیها گرفته به قدری نیست که موجب شود وضعیت سفید روزهای برفی به زرد تبدیل شود. ویروس انفلوآنزای H1N1 سالهاست مثل خیلی کشورهای دیگر به ایران و کرمان هم میآید و تلفات میگیرد. بیماریای که تا جایی که ممکن بوده از قدرتش کاسته شده، اما هنوز هم به قدری قوی است که تعداد قربانیان خود را بالا ببرد. اما این میان، عملکرد برخی نهادها در خصوص اطلاعرسانی و مقابله با این ویروس قابل توجه و محل بحث است.
بیشک دانشگاه علوم پزشکی، نهادهای درمانی و مسئولین شهر و همهی مرتبطین با یک اتفاق اینچنینی به خوبی متوجه قرابت ورود ویروس خطرناک به کرمان، با یک فاجعه شدهاند که وضعیت هشدار زرد اعلام کردهاند، اما این نکته بسیار مهم است که اعلام این وضعیت که بارها از رسانهی ملی هم صورت پذیرفت، تنها موجی از هیجان و وحشت را بین مردم کرمان ایجاد میکند. موجی که به خوبی میشود از وضعیت کنونی شهر آن را دید و به قدرت تخریب آن پی برد. موجی که لحظه به لحظه و با هر ملاقات مردم با هم، یک شایعه به آن افزوده میشود و میتوان آن را در اعلام آمار کشتگان، راههای مقابله با بیماری، مبداء و دلیل پیدایش ویروس، کمیاب شدن واکسن پیشگیری از آن، پخش واکسنهای تقلبی و ناکارآمد و دهها مورد دیگر مشاهده کرد. جا داشت مسئولین امر این اعلام وضعیت را درون سازمانی و به جهت برخورد خود و عوامل مربوطه با واقعه مد نظر قرار میدادند، نه اینکه بحران را به دل جامعه بکشند. این میان نحوهی اطلاعرسانی مسئولین هم باید مبتنی بر واقعیت باشد. کتمان آنچه روی داده، مخفی کردن مبداء ورود ویروس، عدم اعلام آمار دقیق تلفات جانی و مواردی امثال این، مردم را بر سر دو راهی قرار خواهد داد. چرا که مردم هر لحظه با آمار و اطلاعات جدیدی روبهرو میشوند که تصمیم گیری را برایشان دشوار میکند و همین، بر عملکرد و نحوهی برخوردشان با بیماری اثر میگذارد.
مهمتر از آنچه بیان شد، عملکرد رسانهها در این خصوص است. رسانهای که تنها به امید دیده شدن و فروختن یک نسخه بیشتر، اقدام به انتخاب تیترهای محرک میکند، نقش خوبی در آرام کردن جو جامعه نداشته و برعکس، به ابعاد این تنش دامن زده است. رسانهای که از همهی رسالت خبری خود، تنها انتقال سریع اخبار را در دستور خود قرار داده و بی وقفه به انشار اخبار مربوط به یک واقعهی مرگبار میپردازد، باید بداند نقشش به همان اندازه که ناامیدی یک پیرمرد مبتلا را از پای در میآورد، پر رنگ است و ممکن است مبتلایی را از پای در بیاورد. ارسال دهها تیتر و خبر منفی از یک بحران خطرناک که وضعیت شهر و یک استان را غیرعادی کرده، تنها داغ کردن تنور رسانه است و ارضاع نیاز به دیده شدن و فروش بیشتر. چه لزومی دارد با اعلام پیدرپی آمار کشته شدگان، با اعلام آمار مبتلایان و بیان مکرر بودن یا نبودن و یا کم شدن واکسن آنفلوآنزایH1N1 وضعیت را بحرانیتر از آنچه هست جلوه داد؟ اگر این کار برای اطلاعرسانی به مردم است، که شمارگان یک نشریهی محلی یا یک گروه و کانال در فضای مجازی، بیشک پوشش همهی مردم کلانشهر کرمان را نمیدهد و اطلاعرسانی عمومی صورت نگرفته. چه بسا همین شوکهای پیدرپی منجر به ساختن شایعاتی شود که رسانهی ملی به عنوان پر مخاطبترین رسانه، به جای اطلاعرسانی دقیق، مشغول رفع مشکل ناشی از شایعات و تبعات آن شود؛ کاری که هم اکنون در حال انجام است و فرصت اطلاعرسانی مطلوب را از بین میبرد.
اگر هم این کار برای دیده شدن است و پسند بیشتر و عضویت افرادی بیشتر در یک کانال خبری، باز هم اشتباهی حرفهای است. زیرا مردم به همان دلیلی که به عضویت یک کانال در میآیند، به همان دلیل نیز از آن خارج میشوند. تا وقتی اطلاعرسانی دقیق از کاری صورت میپذیرد، مردم هم آن کانال و صفحه را دنبال میکنند. پس از آن و با آشکار شدن تناقض واقعیت جامعه با اخبار فضای مجازی، دیگر آن جریان خبری کارایی خود را در منظر مردم از دست داده و به هیچ عنوان مطلوب برای کسب خبر نخواهد بود. باید بپذیریم واقعیت جامعه، همانی است که قاطبهی مردم میبینند و با ان سر و کار دارند، نه آنچه رسانهها سعی در القای آن به مخاطبین دارند و نه آنچه در جمعهای محدوی مجازی و حقیقی در حال وقوع است.
سخن آخر اینکه برای حل یک شبه بحران – شبیه آنچه در این روزهای کرمان جاری است- یکی از مهمترین عوامل، رسانهها و نحوهی اطلاعرسانی آنها میباشند و عملکرد این رسانهها هر قدر منطبق با واقعیات جامعه باشد، کارایی بیشتری در ایجاد همگرایی در برخورد عمومی با بحران خواهند داشت. آنفلوآنزایH1N1 هر قدر هم خطرناک باشد، بحرانی نیست که بتواند وضعیت شهر کرمان را به صورتی که هماکنون هست در بیاورد. کما اینکه مسئولین امر بارها بر این نکته تاکید داشتهاند که حتی تعداد تلفات این بیماری تا کنون به میزان تلفات سنوات گذشته نرسیده و کمتر از آن بوده. این رسانهها هستند که با عملکرد خود از یک اتفاق معمولی، یک بحران مصنوعی میسازند.
94/9/18 - 11:38 - 2015-12-9 11:38:42
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]