واضح آرشیو وب فارسی:بیتوته:
تنهایی را نباید با ترس از تنها شدن برابر دانست تنهایی را نباید با ترس از تنها شدن برابر دانست. همه آدمها گاهی بخاطر شرایط تنها میشوند یا خیلیوقتها هم تصمیم میگیرند که تنها باشند. تنها بودن اگر تحت کنترل خود فرد باشد، میتواند تجربهای مثبت، لذتبخش و از نظر احساسی روحیهبخش باشد. انزوا یعنی تنها و دور از آدمها بودن و معمولاً نشانه تصمیمی آگاهانه برای تنهایی است. اما تنهایی معمولاً انزوایی ناخواسته است.
درک تنهایی
تنهایی وضعیتی است که فرد احساسی قوی از خالی بودن و کنار افتادن از جمع دارد. تنهایی چیزی بیشتر از حس خواستن یک همراه است. تنهایی یعنی حس قطع ارتباط و دور افتادن از آدمها، طوریکه داشتن هر نوع ارتباط انسانی معنادار سخت یا غیرممکن به نظر برسد. افراد تنها از درون احساس پوچی و خلاء دارند.
تنها بودن و تنهایی یا حتی ترس از تنها شدن باعث ایجاد حس ناامنی، اضطراب و افسردگی به آدمها میدهد. اگر از تنها شدن بترسید، ممکن است بیش از اندازه به انسانها خودتان را نیازمند حس کنید و ممکن است احساس کنید باید همیشه کنار دیگران باشید. درحالیکه اگر احساس کنیم همیشه باید کسی کنارمان باشد، یعنی این نیاز دارد ما را کنترل میکند.
«تنها بودن» برای افراد مختلف معانی مختلف دارد. خیلی مهم است که بفهمید این ترس شما از کجا سرچشمه میگیرد و تا چه میزان این ترس شما و رفتارهایتان را کنترل میکند. بعنوان مثال، اگر عنصر اجتماعی دلیل این ترس است، یا با نگرانی از خشونتهای شخصی در ارتباط است، یا تمرکزتان بیشتر روی یک فرد خاص یا یک نوع افراد خاص است نه هر آدم دیگری، باید متوجه شوید.
شواهد بالینی و تحقیقی این واقعیت را تایید میکند که در اکثر موارد دلیل اصلی که زنها و مردها وارد یک رابطه میشوند و بعد در یک رابطه میمانند، بخاطر ترس از تنها بودن است. و همانطور که هر مشاور خوبی میداند، رابطهای که مبتنی بر ترس باشد، مطمئناً رابطه رضایتبخشی نخواهد بود. تازمانیکه فرد یاد نگیرد از تنها بودن با خود لذت ببرد، یا تنها خواهد ماند و یا در رابطههایی از سر ترس. معمولاً کسانی که با خودشان راحت نیستند، نه تنها نمیتوانند بهترین ورژن خودشان باشند بلکه سطح عمیقتری از صمیمیت با دیگران را هم نمیتوانند تجربه کنند.
در بدترین حالت، ترس از تنها ماندن نامهای مختلفی میگیرد: اتوفوبیا، مونوفوبیا و خودبیزاری . این ترس از تنها ماندن معمولاً تاثیر قابلتوجهی بر کیفیت زندگی فرد دارد. میتواند منجر به حملات وحشت شود، فرد را از عزیزانش دور کند و زندگی فرد را به کلی نابود کند. علائم این مشکل معمولاً تنگی نفس، نفسنفس زدن، نامنظم شدن ضربانقلب، عرق کردن، حالتتهوع و احساس عمومی ترس است. البته هر کس به روش خاص خود ترس از تنها شدن را تجربه میکند و علائم خاص خود را دارد.
تاثیرات تنهایی
اثرات تنهایی و ترس از تنهایی میتواند منجر به اضطراب، حملات وحشت، فوبیا، افسردگی، خودکشی، اعتیاد به موادمخدر، اعتیاد به الکل و بیماریهای حاد و مزمن شود. تنهایی مزمن (برخلاف تنهایی طبیعی و نرمال که هرکس گاهیاوقات احساس میکند) میتواند وضعیتی جدی باشد و احتمال مرگ به واسطه سرطان و همچنین سکته و بیماریهای قلبیعروقی را افزایش میدهد. افرادیکه خود را از جامعه دور کردهاند معمولاً کیفیت خواب پایینی هم دارند که باعث میشود به اندازه کافی استراحت نکرده و ضعیف شوند.
چه چیز منجر به تنهایی و ترس از تنهایی میشود؟
آدمها به دلایل مختلفی تنهایی را تجربه میکنند و بسیاری اتفاقاتی که در زندگی میافتد با آن در ارتباط است. تنهایی واکنشی بسیار متداول به طلاق یا جداییهاست. در چنین مواردی، هر دو طرف فقدان فردمقابل خود را احساس کرده و همچنین حس میکنند بخاطر این اتفاق یا ناراحتیشان از بسیاری جمعهای اجتماعی طرد میشوند.
تنهایی میتواند واکنش به یک موقعیت یا اتفاق خاص مثل مرگ یا نبودن طولانیمدت عزیزان باشد. همچنین بعد از تولد کودک، ازدواج یا اتفاقات کوچک و بزرگ زندگی ممکن است ایجاد شود. حتی در ازدواجها یا روابط جدی دیگر که بخاطر نبود ارتباط احساسی و عاشقانه دو طرف احساس خشم و عصبانیت دارند هم ممکن است تنهایی اتفاق بیفتد.
ترس از تنها شدن هم میتواند از چیزهای مختلف سرچشمه بگیرد. ممکن است در نقطهای از زندگی احساس کرده باشید که دیگران شما را طرد میکنند و یا تصور کنید تنها بودن یعنی کسی دوستتان ندارد یا همه نادیدهتان میگیرند. ترس از تنها شدن میتواند مستقیم با نداشتن اعتمادبهنفس و این باور که از هیچ فعالیتی به تنهایی نمیتوانید لذت ببرید، در ارتباط باشد.
یا شاید هم هیچوقت یاد نگرفتهاید که چطور وقتی تنها هستید، احساس راحتی کنید. این هم مثل همه چیزهای دیگر زندگی قابل یادگیری است. شما میتوانید یاد بگیرید که چطور وقتی تنها هستید، از تنهاییتان لذت ببرید. و وقتی بتوانید بر ترس از تنها ماندن غلبه کنید، بلافاصله فردی مستقلتر شده و اعتمادبهنفستان بالا میرود. درواقع، غلبه بر ترس از تنها ماندن مزیتهای زیادی برایتان دارد. وقتی تنها باشید میتوانید با آرامش فکر کنید و نوعی آرامش خاص هست که فقط میتوانید آن را در تنهاییهایتان تجربه کنید. خیلی وقتها زمانهایی را که به تنهایی میگذرانید باعث میشوند زمانهایی که با دیگران هستید برایتان لذتبخشتر شود.
خیلی مهم است که بدانید تنهایی و ترس از تنها ماندن تجربیاتی بسیار متداول هستند درمان تنهایی
جایگزین اینکه تنهایی و ترس از تنها ماندن را یک نقص یا یک خصوصیت غیرقابلتغییر شخصیتی بدانید این است که بفهمید تنهایی چیزی قابلتغییر است. همچنین خیلی مهم است که بدانید تنهایی و ترس از تنها ماندن تجربیاتی بسیار متداول هستند. طبق تحقیقات اخیر، ۲۵ درصد از افراد بزرگسال حداقل هر چند هفته یکبار حس تنهایی دردناکی را تجربه میکنند و این میزان در بین نوجوانان و دانشجویان حتی بالاتر است. حس تنهایی نه وضعیتی ثابت و مداوم است و نه به خودی خود بد است. بلکه باید به آن بعنوان علامت هشداری برای نیازهای مهمی که نادیده گرفته شدهاند نگاه کنید.
اولین قدم این است که قبول کنید با تنها ماندن مشکل دارید و میخواهید احساس و رفتارتان تغییر کند. یادتان باشد، همه ما نقاط قوت و ضعفهایی داریم و مخفی کردن ضعفهایمان انرژی بسیار بیشتری میبرد تا اینکه بخواهید روی آنها کار کرده و بر آنها غلبه کنیم.
متداولترین نوع روش درمانی که برای این مشکل استفاده میشود، درمان شناختی-رفتاری، واقعیتدرمانی و رفتاردرمانی است. با کار کردن با متخصصین و روانشناسان باتجربه میتوانید رویکردهای رفتاری و مهارتهای ارتباطی جدید و تکنیکهای خاصی یاد بگیرید که کمکتان میکند با اضطراب و افسردگیتان کنار بیایید.
تکنیکهای ریلکسیشن و تمدداعصاب معمولاً در کنار روشهای درمانی دیگر مورد استفاده قرار میگیرند. این تکنیکها شامل روشهای خاص تنفس، تمرینات ریلکسیشن عضلات، تصویرسازی ذهنی و صحبت کردن با خود است. این تکنیکها به شما کمک میکند بتوانید با حس تنهایی، افسردگی و اضطرابتان کنار آمده و بر آنها غلبه کنید.
مدیتیشن هم میتواند مورداستفاده قرار گیرد. بااینکه اینها ترس از تنها ماندن را درمان نمیکنند اما میتوانند موقتاً علائم آن را بهبود بخشند.
یک روش درمانی دیگر برای تنهایی و افسردگی، به ویژه در افراد میانسال، درمان به وسیله حیوانات خانگی است. بعضی تحقیقات و مطالعات نشان میدهند که وجود یک حیوان میتواند احساس افسردگی و تنهایی را بهبود بخشد. طبق یافتههای مرکز کنترل بیماریها، داشتن یک حیوان خانگی فواید بسیار زیادی برای سلامتی افراد دارد.
منبع:مردمان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بیتوته]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]