تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 9 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):اولین چیزی که از انسانها سؤال می شود، نمازهای پنج گانه است .
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835354072




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

پیرامون افزایش مناقشات آمریکا و چین در دریای جنوبی چین خیز عقاب به حیاط خلوت اژدهای زرد


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: پیرامون افزایش مناقشات آمریکا و چین در دریای جنوبی چین
خیز عقاب به حیاط خلوت اژدهای زرد
تا چندی پیش، شرق دور یکی از امن ترین و آرام ترین مناطق جهان به شمار می رفت، ولی در ماه های اخیر گشت زنی کشتی های جنگی آمریکا در آب های سرزمینی چین، تنش ها بین پکن و واشنگتن را به بالاترین سطح افزایش داده است.

خبرگزاری فارس: خیز عقاب به حیاط خلوت اژدهای زرد



دریای چین جنوبی این روزها به کانون اصلی بحران های جهانی تبدیل شده و آمریکا سعی دارد با راه یابی به این منطقه، نفوذ ژئوپلتیکی از چین را گرفته و قدرت روبه رشد این کشور را مهار کند. واشنگتن می خواهد با کاستن از بار تعهدات خود در خاورمیانه، در شرق دور متمرکز شده و با قدرت نظامی و اقتصادی چین مقابله کند.
مناقشات ارضی در دریای چین جنوبی روز به روز ابعاد وسیع تری به خود می گیرد و به مناقشه ای جهانی نزدیک شده است. تا چندی پیش، شرق دور یکی از امن ترین و آرام ترین مناطق جهان به شمار می رفت، ولی در سال های اخیر و به دنبال اتخاذ سیاست های توسعه ارضی چین در دریای "چین جنوبی"، تنش ها در این گوشه از جهان تشدید شده است. پس از ادعای مالکیت چین بر جزایر مورد مناقشه "اسپراتلی" در دریای چین جنوبی در نوامبر 2013 رقابت آمریکا و چین وارد فاز جدیدی شد و جنگ سردی بین دو طرف شکل گرفت.
دریای چین جنوبی با حدود 400 هزار مایل مربع وسعت، از تنگه تایوان تا سنگاپور، بزرگترین منطقه دریایی بعد از پنج اقیانوس است و کشورهای چین، ویتنام، فیلیپین، مالزی، برونئی و تایوان هر کدام مدعی مالکیت بخشی از این منطقه دریایی هستند. این منطقه سرشار از منابع غنی انرژی به خصوص گاز است و این مسئله اهمیت آن را دو چندان می کند؛ منابعی که برای اقتصاد روبه رشد پکن اهمیت قابل توجهی دارد. در اهمیت دریای چین جنوبی همین بس که یک پنجم تجارت جهانی از این منطقه انجام می شود و معاملات سالانه ای که در آن انجام می شود بیش از 5 تریلیون دلار است و این مسئله راه را برای ورود سایر بازیگران جهانی باز کرده است. 
چینی ها که خود را در حال جلو زدن از اقتصاد آمریکا می بینند به هیچ وجه ناامنی و چالش بین المللی در اطراف خود را نمی پسندند و از قدیم الایام بر سر تسلط بر این پهنه دریایی با همسایگانشان اختلاف داشته اند. تحلیل گران می گویند رقابت جهانی در آینده بین چین و آمریکا است و این دو قدرت از هر ابزاری برای به چالش کشیدن رقیب خود استفاده می کنند.
در ماه های اخیر گشت زنی کشتی های جنگی آمریکا در آب های سرزمینی چین، تنش ها بین پکن و واشنگتن را به بالاترین سطح افزایش داده است و مقامات پکن بارها به حضور نیروهای آمریکایی در حیاط خلوت چین هشدار داده اند.
باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا که از همان ابتدا تلاش می کرد با کم کردن درگیری های خود در خاورمیانه برای مهار چین، در دریای چین جنوبی حضور پیدا کند، همواره سبب تحریک همسایگان علیه چین شده است. آمریکا در راستای ایجاد محدودیت برای توسعه قدرت چین معتقد است که سیاست توسعه ارضی چین و احداث جزایر مصنوعی به نظامی شدن بیشتر منطقه منجر می شود. نگرانی آمریکا این است که پکن با افزایش حضور نظامی در دریای چین جنوبی، دست بالا را در این منطقه استراتژیک داشته باشد و رهبری آمریکا را به چالش بکشد. حوزه اقیانوس آرام همواره از مناطقی بوده که مورد توجهات خاص آمریکا بوده و چرخش به منطقه شرق، واکنشی به قدرت فزاینده چین و تهدیدات ناشی از آن برای همسایگان است.  ‎‎‎‎‎‎
منافع واشنگتن در شرق دور
آمریکا از حضور همه جانبه در شرق دور اهداف و منافعی را دنبال می کند که به افزایش قدرت این کشور در معادلات جهانی کمک می کند.
 افزایش ثبات و امنیت، تسهیل تجارت و بازرگانی از طریق سیستم باز و شفاف، و اطمینان از احترام به حقوق و آزادی های جهانی اهداف واشنگتن در آسیا برای تثبیت جایگاه جهانی خود است. علاوه بر این، آمریکا اتحادهای امنیتی با کشورهایی مثل، ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و فیلیپین دارد و تلاش می کند تا آن ها را در مقابل رقیبش تقویت کند.
 آمریکا به دنبال این است آزادی کشتیرانی و ناوبری در دریای چین جنوبی را هموار کرده و از نزدیک تحرکات چین را رصد کند. یکی از دلایل مخالفت واشنگتن با ادعاهای ارضی چین این است که دو کشور از متحدان استراتژیکی آمریکا یعنی ژاپن و فیلیپین نسبت به این جزایر ادعای مالکیت دارند و واشنگتن خود را ملزم به دفاع از منافع این کشورها می داند. آمریکا در این اندیشه است که چگونه توسعه طلبی چین را کاهش داده و موازنه ای در مقابل این کشور ایجاد کند.
مهار اقتصادی چین
ناپلئون بناپارت، امپراطور فرانسه در قرن نوزدهم در مورد چین گفته بود: «نگذارید این اژدهای خفته بیدار شود، زیرا اگر بیدار شود همه دنیا را خواهد بلعید».
تحلیل گران معتقدند در حال حاضر، اژدهای زرد بیدار شده و می‌رود که به اولین قدرت اقتصادی جهان تبدیل شود. بر اساس آمارهای موسسات اقتصای جهان، چین در سال 2020 از لحاظ اقتصادی از آمریکا پیشی گرفته و رتبه یکم را به خود اختصاص خواهد داد و این مسئله مطلوب واشنگتن نیست و از این رو سعی دارد این قدرت نوظهور را مهار کرده تا همچنان به سلطه اقتصادی خود در جهان ادامه دهد.
واشنگتن در سپتامبر 2015 «پیمان ترانس پاسیفیک» را با کشورهای شرق آسیا امضا کرد تا قدرت اقتصادی خود در حیاط خلوت چین را افزایش دهد و بتواند از نزدیک این غول اقتصادی را مهار کند. ناظران معتقدند این پیمان تجاری نوظهور مشارکت دو سوی اقیانوس آرام، اهرم اقتصادی امریکا برای پیروز شدن بر چین در مبارزه قدرت در آسیا خواهد بود. آمریکا بر این عقیده است که واشنگتن با این پیمان قوانین تجاری آینده را تنظیم می کند، قبل از آنکه چین مبادرت به آن کند.
مقابله با توان نظامی پکن
 به موازات توسعه اقتصادی چین، قدرت نظامی این کشور نیز روند روبه رشدی را نشان می دهد. این مسئله زنگ خطر را برای آمریکا و متحدانش به صدا درآورده و مقامات واشنگتن نگرانی خود را نسبت به این مسئله ابراز داشته‌اند. وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در گزارش‌های خود همواره بر این مسئله تأکید می‌کند که توازن قوا در شرق آسیا هم اکنون در حال تغییر و به نفع چین است. اوباما در سال 2012 در تشریح استراتژی جدید نظامی کشورش گفته بود که امریکا پس از این توجه اصلی خود را در آسیا متمرکز می‌کند و این به این معنا است که آمریکائی ها در اندیشه مهار اژدهای زرد هستند.
آمارهایی که اخیرا موسسات نظامی چین منتشر کرده اند، نشان می دهند بودجه نظامی چین در سال 2014 حدود 131 میلیارد دلار بود، ولی با تصویب کنگره ملی چین این رقم در سال 2015 به 145 میلیارد دلار رسید که 10 درصد رشد داشته و می تواند معادلات منطقه ای را به هم زند و پکن را در موضع برتری قرار دهد.
هرچند میزان بودجه نظامی چین در مقایسه با بودجه نظامی آمریکا (بیش از 600 میلیارد دلار) رقم بزرگی نیست، به نظر می‌رسد، هدف پنتاگون از ارائه چنین گزارش‌هایی علاوه بر تلاش برای دریافت بودجه نظامی بالاتر از کنگره، مشروعیت‌بخشی به حضور نظامی قوی تر خود در شرق آسیا است. ضمن آن که این گزارش‌ها رهبران کشورهای شرق دور را بیش از پیش مجاب خواهد کرد روابط خود را با آمریکا و صنایع تسلیحاتی این کشور توسعه دهند. از سوی دیگر، چین حضور قدرتمندی در بازارهای فروش تسلیحات جهان دارد و نزدیک است گوی سبقت را از رقبای خود برباید و این مسئله پنتاگون را به فکر چاره جویی برای مهار پکن انداخته است.
تحرکات نظامی آمریکا در حوزه نفوذ چین می تواند سطح تنش ها را بالا ببرد؛ تنش هایی که مسائل جدیدی را پیش روی نظام بین الملل قرار خواهد داد.
ایجاد وقفه در قدرت دریایی چین
آمریکایی ها البته از ایجاد تنش در دریایی چین جنوبی یک هدف مهم راهبردی دیگر را نیز دنبال می کنند. به گفته کارشناسان، چینی ها اخیرا در حوزه نیروی دریایی خود پیشرفت های خوبی را به دست آورده اند و این مسئله آمریکایی ها را نگران کرده و از این رو تلاش می کنند با ایجاد تنش در دریای چین جنوبی توسعه نظامی گری چین در دریا را نیز دچار وقفه کنند.
یکی از اهداف مهم چین، ایجاد یک نیروی دریایی قوی با هدف مقابله با امریکا در آسیا- پاسیفیک است؛ چیزی که به شدت در رأس اولویت‌های چین قرار گرفته است. حضور نیروهای دریایی امریکا در کشورهای همسایه چین به بهانه مقابله با حملات موشکی کره شمالی و حفاظت از منافع متحدان در دریای چین جنوبی، چین را به سمت تقویت ناوگان دریایی سوق داده است تا در صورت درگیری احتمالی کارایی خود را نشان دهد. اولویت‌های دریایی چین زمانی رنگ واقعیت به خود می‌گیرد که می‌بینیم نیروی دریایی این کشور در ماه‌های اخیر در رزمایش‌های متعدد با روسیه در دریای مدیترانه و شرق دور روسیه، مشارکت کرده است تا توانایی نیروهای خود را برای مقابله با نبردهای احتمالی از جانب همسایگان و امریکا بالا ببرد.
سفر مقامات ارشد آمریکا به کشورهای آسیای شرقی در یک سال گذشته بی سابقه بوده و حاکی از این است که غرب نسخه جدیدی برای مقابله چین پیچیده است. هری هریس، فرمانده ناوگان نیروی دریایی آمریکا در اقیانوس آرام، ماه مارس اعلام کرده بود، نیروی دریایی کشورش 60 درصد ناوگان خود را تا سال 2020 به اقیانوس آرام منتقل خواهد کرد و همکاری های خود را با هند گسترش خواهد داد. دیدار اخیر باراک اوباما، رئیس جمهور امریکا با نارندرا مودی، نخست وزیر هند برای توسعه منافع استراتژیک مشترک نمونه بارز این نوع تفکر است.
خطر چین، بهانه حضور در شرق دور
آمریکایی ها تلاش می کنند با بزرگنمایی خطر چین برای همسایگانش علاوه بر حضور دائمی در شرق دور، زمینه را برای قراردادهای سنگین تسلیحاتی خودشان فراهم کنند. البته چین با گسترش روابط با همسایگانش تلاش کرده این تنش ها را کم کند، ولی با این وجود اختلاف اساسی با همسایگان بر سر تسلط بر دریای چین جنوبی همچنان وجود دارد. اخیرا پارلمان ژاپن قانونی را به تصویب رساند که به نیروهای مسلح این کشور اجازه می‌دهد برای نخستین بار پس از پایان جنگ جهانی دوم، در خارج از ژاپن بجنگند.
آمریکا در هفت دهه گذشته با هرگونه نقش آفرینی نیروهای نظامی ژاپن در خارج از مرزهای این کشور مخالف بود، ولی اکنون حمایت خود را با اقدام فرامرزی ژاپن اعلام کرده است. همزمانی این رویداد باتوجه به ادعاهای ارضی چین، می¬تواند دامنه تنش ها را بالا برده و به نظامی شدن دوباره شرق دور منجر شود. واشنگتن در حالی از قانون جدید ژاپن حمایت کرده که به توانایی ژاپنی¬ها در میدان های جنگ واقف است. چرا که در جنگ جهانی دوم تنها با استفاده از بمب اتم توانست ژاپن را متوقف کند.
خروج از خاورمیانه و تمرکز بر شرق دور
بسیاری از تحلیل گران معتقدند آمریکا که پس از جنگ سرد، خاورمیانه را مرکز ثقل تامین نیازهای انرژی خود انتخاب کرده بود به دنبال تولید و شکوفایی منابع انرژی در امریکا و کانادا، اولویت های خود را تغییر داده و با خروج از عراق و افغانستان قصد دارد از بار تعهدات خود در خاورمیانه بکاهد و بخشی از توجه خود را به سمت شرق دور و رقابت با چین متمرکز کند.
 آمریکا با تسلط بر شاهراه دریایی چین جنوبی می تواند نبض اقتصادی جهان را در کنترل خود داشته باشد. و کاخ سفید می خواهد با درگیر کردن متحدان اروپایی و منطقه ای خود در خاورمیانه، بخشی از مسئولیت هایش را به این کشورها واگذار کند تا حافظ منافع غرب باشند.
بازگشت نظامی انگلیس به خلیج فارس پس از چهار دهه با این هدف انجام شده است. سفر ماه قبل فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس به بحرین که برای احداث پایگاه نظامی در این کشور انجام شد همگی گواه این است که واشنگتن منطقه دیگری را برای ایفای نقشی گسترده انتخاب کرده است.
 از سوی دیگر، آمریکا برای اولین بار ناو «ئتودور روزولت» را از خلیج فارس بدون این که ناو جدیدی جایگزین کند، خارج کرد که در نوع خود بی سابقه بوده است. از طرفی، یکی از دلایل حضور قدرتمند واشنگتن در خلیج فارس مقابله با برنامه هسته ای ایران بود و این مسئله با توافق «برجام» حل شده است و دیگر نیازی به حضور فعال واشنگتن در خلیج فارس نیست، زیرا که همه این اقدامات هزینه آمریکا در منطقه را بالا می یرد.
واکنش های احتمالی چین به آمریکا
چین زیاده خواهی آمریکا در حیاط خلوت خود را با نگرانی می نگرد و در صورت تشدید تنش ها بدون تردید پاسخ هایی به آن خواهد داد. پس از آن که یک کشتی نظامی آمریکا در ماه اکتبر در 12 مایلی آب های سرزمینی چین به گشت زنی پرداخت، پکن کشتی ها و هواپیماهای نظامی خود را به این منطقه اعزام کرد تا نشان دهد که دفاع از این مناطق چقدر برای چینی ها مهم است. از طرف دیگر، ماجراجویی واشنگتن در حوزه نفوذ چین، پکن را به مسکو نزدیک تر خواهد کرد و این برای رهبران کاخ سفید که تلاش می کنند این دو متحد را از یکدیگر دور نگه دارند سنگین تمام خواهد شد. روسیه در ماه های اخیر با حضور قدرتمند در سوریه موازنه منطقه ای را به نفع خود تغییر داده و اگر در شرق دور نیز این اتفاق رخ دهد غرب مجبور می شود بهای سنگینی را برای آن بپردازد.
اگرچه پکن حاضر به کوتاه آمدن از منافع خود در دریای چین جنوبی نیست و به نظر نمی رسد به تلاش های خود در راستای برنامه توسعه ارضی پایان دهد، اما این که پکن پیش قدم آغاز یک درگیری باشد نیز دور از انتظار است؛ چرا که این امر با سیاست خیزش مسالمت آمیز این کشور در تعارض است.
جمع بندی
افزایش بودجه نظامی چین و نگرانی‌های امریکا نسبت به آن، بدون تردید در برنامه‌های نظامی دیگر کشورهای آسیایی به ویژه کره و ژاپن تأثیر می‌گذارد و این دو کشور را به سمت رقابت نظامی با چین سوق می‌دهد؛ رویکردی که آسیا را درگیر مسابقه تسلیحاتی می‌کند و این برنامه بیش از همه به نفع آمریکاست، زیرا به دلیل محتاج بودن همپیمانان واشنگتن به صنایع نظامی امریکا و شدت گرفتن مسابقه تسلیحاتی در آسیا، صنایع تسلیحاتی آمریکا می¬توانند با فروش تسلیحات به متحدانشان، وضعیت اقتصادی خود را بهبود دهند./
روح الله صالحی
بصیرت انتهای متن/

http://fna.ir/2QITWK





94/09/17 - 00:16





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن