واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: قيام عليه آسيبهاي اجتماعي
آسيبهاي اجتماعي محله هرندي پايتخت آيينهاي از فضاهاي بيدفاع شهري است. گويي تهران هم شهر بيدفاع شده است؛ بيدفاع در برابر آسيبهاي اجتماعي كه از يك جنگ خانمانسوز، ويرانكنندهتر است.
نویسنده : بيژن سوراني
آسيبهاي اجتماعي محله هرندي پايتخت آيينهاي از فضاهاي بيدفاع شهري است. گويي تهران هم شهر بيدفاع شده است؛ بيدفاع در برابر آسيبهاي اجتماعي كه از يك جنگ خانمانسوز، ويرانكنندهتر است. حالا شهردار در نامهاي به مردم از آنها دعوت كرده وارد گود شوند. مردم بايد قيام كنند تا شهر را نجات دهند؛ نجات از معتاد متجاهر، از مردان و زنان خياباني، از كارتنخوابي و از گدايان حرفهاي. در اين ميان ورود شهرداري به موضوع، فرصتي است براي سازمانهاي ديگر تا بيش از متهم كردن يكديگر و انداختن بار مسئوليت به دوش هم، در فكر اقدام جهادي و حركت غيرمنفعلانه در محدوده آسيبها اجتماعي باشند.
بيش از 70 سال است كه وجود كارتنخوابها، معتادان متجاهر، مردان و زنان خياباني، كودكان خياباني و كار و متكديان حرفهاي چهره تهران را آلوده كرده است و اما وجود اين آسيبهاي اجتماعي صدالبته براي نظام جمهوري اسلامي و شعارهاي آرمانياش غيرقابلقبولتر است. مهمترين ايراد به تاريخچه اقدام عليه آسيبهاي اجتماعي آن است كه نبايد اقدامات در اين زمينه به يك يا چند دوره جمعآوري و ورود به آسيبها ختم و ديگر كارها در اين زمينه رها شود بلكه از آنجايي كه شهر موجودي زنده است، نيازمند مراقبت دائمي و مستمر همه دستگاهها متولي در اين حوزه است. بر اين اساس چند ماهي است كه شهرداري در پس نگرانيهاي نظام و مردم، براي حل مشكل محله هرندي در قلب پايتخت كه سالهاست درگير انواع و اقسام آسيبهاي اجتماعي شده پا پيش نهاده است تا بتواند با حساس كردن ساير دستگاههاي متولي تعامل و مشاركت آنان را براي حل اين مشكل كه همچون آتش زير خاكستر سلامت شهر و شهروندان را تهديد ميكند، وارد ميدان كارزاركند.
آسيبهاي اجتماعي پاشنه آشيل سلامت جامعه
بيش از 14 دستگاه در حوزه آسيبهاي اجتماعي وظايف قانوني دارند و در رأس آنها چندين وزارتخانه مسئوليت اصلي و راهبردي را يدك ميكشند. متأسفانه به رغم وعدههاي مسئولان در ساماندهي آسيبهاي اجتماعي تاكنون اقدام مؤثري در زمينه آسيبها انجام نشده است و همچنان كارهاي وعده داده شده همچون ساماندهي كودكان كار و خياباني، متكديان و معتادان بر زمين باقي مانده است يا ساماندهيها بهصورت ناقص انجام ميشود.
در اين زمينه شهردار تهران با بيان اينكه دو جلسه سه ساعته در هفتههاي اخير با مقام معظم رهبري در خصوص بررسي مباحث آسيبهاي اجتماعي برگزار شد، تأكيد كرد: مقام معظم رهبري در اين جلسات عنوان كردند كه از بحث آسيبهاي اجتماعي غفلت شده است.
شهردار تهران با بيان اينكه مشاركت در تمام ابعاد مختلف براي حل آسيبهاي اجتماعي ضروري است، افزود: بايد هماهنگي بين دستگاههاي دولتي نيز افزايش يابد چرا كه حل موضوعات آسيبهاي اجتماعي ماهيتي فرهنگي و اجتماعي دارد و از جنس مباحث كالبدي و انتظامي صرف نيست.
وي با بيان اينكه آسيبهاي اجتماعي منسجم است اما سازمانهاي حلكننده آسيب پراكنده هستند، گفت: انعكاس آسيبها بايد در حدي باشد كه توجه همگان را جلب كند اما اگر جنبه احساسي و هيجاني پيدا كرد، نبايد تصميم خلقالساعه بگيريم. حل آسيبهاي اجتماعي در پايتخت قهرمان نميخواهد بلكه خدمتگزاري ميخواهد كه در ميدان بايستد.
نامه قاليباف به شهروندان پايتخت
روند رسيدگي به آسيبهاي اجتماعي تا آنجايي ادامه پيدا كرد كه شهردار تهران در صفحه اينستاگرام شخصي نامهاي خطاب به شهروندان قرار داد. در اين نامه آمده است: «شهروندان محترم تهراني، ميخواهم با شما از دردي سخن بگويم كه نيم قرن است تن اين شهر را آزار ميدهد.
ما در قلب پايتخت ايران اسلامي گوهري تاريخي با ريشههاي اصيل فرهنگي داريم كه غبار ناهنجاري بر آن نشسته است. اين منطقه از قديم ميزبان آسيبهاي اجتماعي گوناگوني بوده است و حالا اين زخم بيش از هر زمان ديگري سر باز كرده است. فقر، اعتياد، كارتنخوابي، كودكانكار و تخريب آثار فرهنگي تاريخي بخشي از اين ناهنجاريهاست.
شهرداري تهران مدتي است كه در اين منطقه اقداماتي را شروع كرده است اما حل معضلات اين منطقه همكاري، همراهي و همدلي همه نهادهاي دولتي، سازمانهاي مردمنهاد، كارشناسان و شما شهروندان عزيز را ميطلبد.
آقايان و خانمهايي كه در اين شهر زندگي ميكنيد، با يكديگر مهربانتر باشيم. وظيفه انساني همه ماست كه براي كاهش بخشي از دردهاي قلب شهرمان كمك كنيم. بياييد پيمان ببنديم در هر نقطه از اين شهر كه ساكن هستيم به سلامت قلب شهرمان فكر كنيم و در اين راه از هيچ كمك و كاري كه مفيد و مؤثر باشد، دريغ نكنيم.»
همچنين قاليباف در توضيح اين اقدام خود در جمع خبرنگاران گفت: «من نامهاي را خطاب به شهروندان در اينستاگرام قرار دادم و معتقدم بايد اين آسيبها را ساماندهي كنيم. هرچند ممكن است شهرداري مسئوليت مستقيم در اين خصوص نداشته اما مسئوليت انساني دارد.»
وي افزود: «نامه بنده درخواست كمك بود. بايد بگويم كه مردم شهر تهران آنقدر مردم مهرباني هستند كه اگر مشكلات به آنان منتقل شود، قطعاً به كمك ميآيند.»
***
اينكه شهردار تهران با وجود تلاشهاي مجموعه تحت مديريت خود از شهروندان كه به نوعي در كنار افراد آسيبديده زندگي ميكنند تقاضاي كمك و ياري كرده است، نشان از توجه وي به شهروندان بهعنوان سرمايههاي اجتماعي در مشاركت در حل آسيبهاي اجتماعي دارد.
در حقيقت حمايتهاي فرهنگي، اجتماعي و ساير اقدامات حمايتي در زمينه پيشگيري، كنترل و رسيدگي به آسيبها از سوي گروههاي مردمي ميتواند پشتوانه محكمي باشد براي روند رسيدگي به آسيبهاي اجتماعي كه ميتواند شهر و اجزاي آن را كه در حكم موجود زنده است، ياري رساند و الگویي باشد براي دستگاههاي ناكارآمد كه فقط در پشت وظايف خود پنهان شدهاند.
حال بايد منتظر ماند تا ديد آيا دستگاههاي متولي به خود خواهند آمد تا با زبان و فهم مشترك براي حل و كنترل آسيبهاي اجتماعي وارد ميدان شوند و نسخه واحدي براي آسيبهاي اجتماعي بپيچند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۷ آذر ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]