تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 19 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):زبان مؤمن در پس دل اوست، هرگاه بخواهد سخن بگويد درباره آن مى‏انديشد و سپس آن را...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851668368




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نخستین فروشگاه زنجیره ای ایران +عکس


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
فروشگاه فردوسی نخستین فروشگاه زنجیره ای ایران +عکس

فردوسی؛
نخستین فروشگاه زنجیره ای ایران +عکس
دست کوچکم در دست‌های مادر بود. پشت سر پدر و در کنار آن خواهرم که خیلی کوچک بود و برادرهای بزرگتر، قدم به فروشگاهی گذاشتیم که در رویاهای رنگین کودکی انگار دنیای فانتزی وزیبای لباس‌های بچگانه، دامن‌های شیفون‌دار، کفش‌های قرمزبندی دخترانه و... را تداعی می‌کرد.



به گزارش سرویس کشکول جام نیـوز، یک پله برقی بود که تو را به جهان شگفتی‌آور جادویی پرتاب می‌کرد. همه آدم‌ها، اشیاء، لباس‌ها، کیف‌ها و کفش‌ها، صف در صف کالاها،‌ گویی در دنیای خیالات کودکی از جهانی ماورایی آمده بودند. جهان پررمز و راز قصه‌های کودکی و طنین صدای گرم مادربزرگ که از داستان‌های بسیار سخن می‌گفت و عجیب بود که تو در این دنیای پررمز و راز اثری از قصه‌های محلی گیلانی مادربزرگ را نمی‌یافتی، قصه شغال و روباه مکار، قصه مادر جوانی که پسرش سرهنگ اردوی جنگ بود، داستان‌های شنگول و منگول و حبه انگور، قصه بارش باران بر سقف‌های سفالین کلبه‌های روستایی شمال ایران و... همه چیز از اتفاقی مدرن و واقعی در ذهن کودکی تو حرف می‌زد.
اتفاق نخستین فروشگاه زنجیره‌ای و بزرگ در ایران که در آن دوران کودکی، تضاد دنیای قصه‌های مادربزرگ را با این جهان مدرن نمی‌فهمیدی و... حتی در این دنیا هیچ نقشی هم از سیندرلا، سفید برفی و هفت کوتوله، زیبای خفته، شاهزاده سوار بر اسب و... نبود. این دنیای کودکی سال‌های دور ناگاه تو را با سرعتی باورنکردنی به تهران امروز و نخستین فروشگاه زنجیره‌ای یعنی فردوسی در خیابانی به همین نام پرتاب می‌کند. اینک، ساختمان فرسوده و فراموش شده این فروشگاه، نه اثری از مدرنیسم کودکی دارد و نه حس و حال جامعه کنونی را تداعی می‌کند، ساختمان به‌طور تقریبی مخروبه‌ای است که در گذر یادها فراموش شده است.

اقتصاددان آلمانی و دکتر مصدق
در زمانی که دکتر محمد مصدق نخست‌وزیر ایران بود یک اقتصاددان مشهور آلمانی به نام «یالمار شاخت» به ایران آمد و برای اینکه نظام سنتی بازار در ایران و با انبوه فروشگاه‌ها و مغازه‌های کوچک به سمت نظام توزیع مدرن کالاها ارتقا پیدا کند به او پیشنهاد و توصیه کرد که نخستین فروشگاه بزرگ را مانند همه شهرهای پرجمعیت دنیا ایجاد کند. هدفی که دکتر مصدق برای پی‌افکنی اقتصاد و سرمایه‌داری ملی برذهن داشت بدون تردید با کودتای ۲۸ مرداد از بین رفت. از آن پس پیشبرد چنین طرح‌هایی بر گردن نخست‌وزیرهای بعد از کودتا افتاد. درنهایت فروشگاه فردوسی در ۲۲ آذر ۱۳۳۶ در خیابان فردوسی تهران افتتاح شد. در اواخر دهه ۳۰ و اوایل دهه ۴۰، فروشگاه فردوسی، مدرن‌ترین فروشگاه بزرگ در ایران بود که مدیریت آن را امیر متقی بر عهده داشت.
ادغام شرکت معاملات خارجی وفروشگاه فردوسی
در جلسه‌ای که ۱۵ فروردین ۱۳۴۴با حضور شاه برگزار شد تصمیم گرفته شد که فروشگاه فردوسی و شرکت معاملات خارجی در هم ادغام شوند. شرکت معاملات خارجی در حقیقت شرکتی بود که ۷ قلم از اجناس مورد نیاز موسسات دولتی را خریداری می‌کرد و به نمایندگی از طرف دولت، برخی معاملات را با خارجی‌ها انجام می‌داد. در همان زمان شورای عالی اداری وقت، طرحی را تصویب کرد که تمامی خریدهای داخلی دولت به وسیله فروشگاه فردوسی انجام شود و درعمل، شرکت معاملات خارجی محلی از اعراب ندارد که این شرکت منحل شده و وظایف آن به فروشگاه فردوسی موکول شد.  
۳ هزار و ۳۰۰ متر زیربنای فروشگاه فردوسی
به گذشته و دوران کودکی که باز می‌گردم، فروشگاه فردوسی به نظرم بخش مهمی از جهان بود اما در حقیقت باید گفت این فروشگاه در زمینی به مساحت ۳ هزار و ۳۰۰ متر در ۴ طبقه که ۲ طبقه آن زیرزمین بود احداث شده بود. فروشگاه فردوسی دارای ۲۳ هزار و ۱۸۴ مترمربع بنا بود. این ساختمان بانمای سنگ و شیشه‌های قدی ساخته شده بود. در طبقه نخست آن خواربار، لبنیات و... عرضه می‌شد. در طبقات بالا هم، انواع لباس، لوازم بهداشتی و آرایشی، خرازی و صنایع دستی فروخته می‌شد. در سال‌های آغازین شروع به کار این فروشگاه، رستورانی در طبقه دوم آن وجود داشت که کارکنان و سرآشپز آن المانی بودند. اینکه گفته‌اند این فروشگاه نخستین مرکز خریدی در ایران بود که در آن پله برقی نصب شده بود درست است.

سرانجام فروشگاه فردوسی
در آذر ۱۳۵۱ و براساس مصوبه ۱۹ آذر ۱۳۵۱ مجلس شورای ملی و ۴ دی ۱۳۵۱ مجلس سنا، قانون تشکیل سازمان تعاون مصرف شهر و روستا و انحلال شرکت سهامی فروشگاه فردوسی، تصویب و ابلاغ شد. فروشگاه‌های زنجیره‌ای فردوسی (شهر و روستا) پس از انقلاب به یکی از زیرمجموعه‌های وزارت بازرگانی پیوست و کار خود را جدی‌تر پیگیری کرد و شعب خود را افزایش داد، اما رونق این فروشگاه‌ها در گرو عرضه کالاهای ارزان قیمت و با نرخ کنترل شده بود که بازار بی‌دروپیکر و توزیع وسیع کالاها و وجود دلال بازی و واسطه‌گری در عمل، کار این شرکت تعاونی را مختل می‌کرد.

در نهایت، تعاونی مصرف شهر و روستا که ۱۵۶ شعبه در تهران و حدود ۷۰۰ شعبه در سراسر کشور داشت؛ در سال ۸۱ طی مصوب‌نامه هیات وزیران فروشگاه‌های شهر و روستا به دلیل داشتن ۵۲میلیارد تومان کسری بودجه منحل شد.

سرانجام در سال ۱۳۹۳ فروشگاه فردوسی (واقع در خیابان فردوسی) از سوی بانک ملی به مزایده گذاشته شد که خریداری از بخش خصوصی، آن را خرید. معلوم نیست که چه سرنوشت دیگری برای نخستین فروشگاه زنجیره‌ای تهران رقم می‌خورد؟! خریدار این فروشگاه مدعی است که ساختمان آن در حال نوسازی است!   صبحانه 206  



۰۵/۰۹/۱۳۹۴ - ۱۶:۳۰




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن