واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
بانک مرکزی؛
تکانه منفی کاهش درآمد و تقاضای خانوارها
کاهش درآمد خانوارهای شهری، بر تقاضای بازار تاثیر منفی گذاشت و سبب شد رشد تولید و فروش کالاهای صنعتی منفی شود. پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در گزارشی به بررسی وضعیت تولید و فروش محصولات صنعتی در فصل تابستان سال جاری پرداخت.
به گزارش سرویس اقتصادی "جام نیـوز" ، بیشترین کاهش تولید هم مربوط به رشد منفی 29 درصدی کالاهای سرمایهای در فصل تابستان امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
همچنین رشد فروش همه محصولات هم با کاهش چشمگیر مواجه شده است و بیشترین کاهش فروش مربوط به کالاهای سرمایهای است که 31 درصد در تابستان امسال نسبت به سال گذشته کاهش داشته است. این عوامل بر وضعیت بورس هم تاثیر منفی گذاشته به گونهای که رشد تولید صنعتی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در نیمه ابتدایی سال 94 نسبت به مدت مشابه سال قبل منفی 7.9 درصد بوده است.
این در حالی است که شاخص تولید صنعتی با لحاظ صنعت فرآوردههای نفتی در شاخص، کاهش حدود 12.4 درصد را نشان میدهد. در همین مدت شاخص فروش این شرکتها کاهش 10.1 درصدی داشته است. مقایسه این دو نرخ نشان میدهد کاهش در فروش صنایع بیشتر از کاهش تولید آنها در شش ماهه ابتدایی بوده است. نکته قابل توجه دیگر اینکه کاهش رشد در فصل دوم 94 شدیدتر شده است، چون رشد فصل دوم سال 94 نسبت به مدت مشابه سال گذشته منفیتر از رشد شش ماه است.
این گزارش در تحلیل وضعیت صنایع و چرایی کاهش فروش و تولیدات آنها نوشته است: در رشد مثبت تولید صنعتی در سال 93 در سال 94 ادامه پیدا نکرده است و منفی شده است. رشد منفی در این بخش علیرغم نتیجه مثبت مذاکرات و کاهش تحریمها اتفاق افتاده است. براساس این گزارش مهمترین عامل کاهش تولید و فروش صنایع را میتوان کاهش تقاضای داخلی دانست. بر اساس گزارشی که بانک مرکزی منتشر کرد، درآمد خانوارهای شهری در سال 93 نسبت به سال قبل رشد 13.4 درصدی داشته است. حال با توجه به تورم 15.6 درصدی در این سال میتوان گفت درآمد خانوارهای شهری به طور حقیقی 2.2 درصد کاهش داشته است. بر همین اساس درآمد حقیقی خانوارهای شهری در سال 91 و 92 به ترتیب 5.5 و 2.3 درصد کاهش داشته است.
با کاهش حدود 10.5 درصدی در قدرت خرید خانوارهای شهری در این سه سال طبیعی است که تقاضا برای کالاهای غیرضروری کاهش داشته باشد. البته باید توجه کرد که افزایش تولید در سال 93 به دلیل کاهش محدودیتهای بخش عرضه در واردات کالاها و مواد اولیه بود که افزایش در تولید را به همراه داشت. ولی با توجه به نبودن تقاضای موثر در بازار این رشد در سال 94 ادامه پیدا نکرد.
البته کاهش قدرت خرید مردم تنها دلیل کاهش تقاضا نبوده است. پس از توافق برجام انتظارات کاهش قیمت در بین مردم شکل گرفته است و مردم خرید خود را در این دوران به دورههای بعدی و بعد از کاهش قیمت انتظاری خود موکول کردهاند. از این رو شاهد کاهش تقاضای کالاهای بادوام در این دوره هستیم. از دیگر عوامل کاهش تقاضا در اقتصاد میتواند کاهش قیمت محصولات و فرآوردههای نفتی و گازی در کشور باشد. کاهش قیمت نفت به زیر ۵۰ دلار و همچنین کاهش قیمت میعانات گازی و محصولات پتروشیمی به کمترین حد از سال 2009، باعث شده است که درآمدهای ارزی کشور به شدت کاهش یابد. البته این کاهش درآمدهای ارزی به کاهش تقاضای دولتی و بودجه انقباضی دولت در سال 94 منجر شده است./110
۲۹/۰۸/۱۳۹۴ - ۲۲:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]