واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: 20 ميليارد دلار خانه خالي داريم
نویسنده : مهران ابراهیمیان
مشاور وزير راه و شهرسازي گفت: هماكنون با مازاد مسكن در كشور روبهرو هستيم، بهطوري كه تنها 20 ميليارد دلار در ايران خانه خالي وجود دارد، مضاف براين در 10 سال اخير 27ميليارد دلار واحد مسكوني تخريب شده است، از اين رو كساني كه منتظر تغيير نمودار پلهاي قيمت مسكن هستند بايد به اين نكته توجه كنند كه ساختار مسكن در كشور تغيير كرده و ديگر افزايش قيمت به روال سه سال يكبار هميشگي تكرار نخواهد شد و انتظاربراي افزايش قيمت مسكن انتظاري بيخودي است.
به گزارش «جوان»، تحليلگران و كارشناسان بخش مسكن با توجه به حركت سينوسي قيمت در اين بخش طي دهههاي اخير براين باورند كه هر سه سال يكبار قيمت در بخش مسكن با افزايش رو به رو ميشود اما ديروز حسين عبده تبريزي در نشست خبري از تغيير ساختار قيمت در بخش مسكن خبر داد و گفت: طي 10 سال اخير سرمايهگذاري قابل ملاحظهاي در بخش ساخت مسكن انجام گرفته است بهطوري كه هماكنون بازار مسكن با مقوله مازاد عرضه روبهرو است و ديگر انتظار براي افزايش قيمت مسكن هر سه سال يكبار، يك انتظار بيخودي است و ساختار قيمت در اين بخش تغيير كرده است.
مشاور وزير راه و شهرسازي با بيان اينكه برآورد شخصي بنده اين است كه هماكنون حدود 20 ميليارد دلار در ايران خانه خالي داريم در حالي كه درآمد نفتي 20 ميليارد دلار است، اظهار كرد: در 10 سال اخير 27ميليارد دلار واحد مسكوني تخريب شده است.
مشاور وزير راه و شهرسازي در مديريت و تأمين مالي در ادامه بيان كرد: ركود دو پايه دارد كه يكي از آن كمبود تقاضاست و ديگري تنگناي مالي، از سال 86 تا امروز به طور دائمي پسانداز خانوار و درآمد سرانه كاهش يافته است و حاصل آن شده كه خانوارها نميتوانند مانند گذشته هزينه كنند.
عبدهتبريزي با يادآوري اينكه در هشت سال اخير قيمت واحدهاي تجاري و مسكوني كاهش يافته است، بيان كرد: چند سالي است كه كسي نميتواند واحدهاي تجاري را بفروشد و بايد به دنبال اجاره بلندمدت اين واحدها باشند. از سوي ديگر كساني كه منتظر تغيير نمودار پلهاي قيمت مسكن هستند بايد به اين نكته توجه كنند كه ساختار مسكن در كشور تغيير كرده و ديگر افزايش قيمت به روال سه سال يكبار هميشگي تكرار نميشود.
افت بهاي واحدهاي تجاري
وي با اعلام اينكه قيمت واحدهاي تجاري خيلي پايين آمده و اين براي بانكها هم گرفتاري به وجود آورده است، گفت: دولت نقشي در افزايش يا كاهش قيمتهاي مسكن ندارد و وظيفه دولتها ايجاد بازار رهن و توسعه آن است.
مشاور وزير راه و شهرسازي در مديريت و تأمين مالي با بيان اينكه در مناسبات مربوط به مسكن وارد مرحله جديدي شدهايم، از سوي ديگر اوايل دهه 90 مازاد سرمايهگذاري جدي در واحدهاي تجاري و مسكوني لوكس داشتيم كه اين دو با هم چارچوب سرمايهگذاري در اين بخش را سخت كرده است. اين مسئله در تاريخ ايران بيسابقه میباشد كه منابع قابل ملاحظه نفتي (در سال 90 درآمد 120 ميليارد دلاري) در بخش مازاد تجاري و مسكوني سرمايهگذاري شد.
عبدهتبريزي با بيان اينكه امروز براي برون رفت از ركود دولت به دنبال اين است كه مسكن را فعال كند، بيان كرد: براي خريد بخش مسكن منابع كافي و نرخ سود مناسب موجود نيست و با نرخ 25 تا 30 درصدي تسهيلات كسي نميتواند مسكن بخرد.
به گفته مشاور وزير راه و شهرسازي تورم نقطه به نقطه هماكنون 11درصد است و سود تسهيلات 30 درصدي بيمعناست و در صورت اصلاح نرخ سود تسهيلات بانكها علاقهمند به پرداخت تسهيلات خواهند بود.
عبدهتبريزي تأكيد كرد: در وزارت راه تلاش كردهايم براي ايجاد صندوقي جهت فعال كردن وام 60 و 80 ميليون توماني با احتساب وام 20 ميليون توماني در مجموع 100 ميليون تومان تسهيلات در بخش مسكن پرداخت شود.
وي با بيان اينكه قبل از انقلاب بازارياب بودم و در خانههاي مردم ميرفتم و وام 30 ساله ميفروختم، يادآور شد: اين در حالي است كه پس از سي و چند سال نظام بانكي كشور همين كالا را ندارد؛ كالايي كه ما 30 سال پيش آن را عرضه ميكرديم.
وي بيان كرد: بانكها در 10 سال اخير به بخش ساخت پول دادهاند و به همين دليل مازاد ظرفيت دارد، از اين رو توجه وزارت راه و شهرسازي به اين مسئله است كه چگونه پول براي افرادي كه مسكن مصرفي نياز دارند، فراهم كنند.
حسين عبدهتبريزي در پاسخ به سؤالي مبني بر اينكه با توجه به رايزني وزارت صنعت با دولت، بانك مركزي با پرداخت 25 ميليون تومان وام خودرو موافقت كرد، آيا ميتوان به موافقت با پرداخت تسهيلات مورد نظر وزارت راه در بخش مسكن اميدوار بود، اظهار كرد: مسكن بزرگترين كالاي مصرفي خانوارهاست و دولت هم مصر است كه تسهيلات موردنظر را به اين بخش اختصاص دهد. در اين زمينه دولت به دنبال اعطاي تسهيلات براي نوسازي بافتهاي فرسوده است.
وي با بيان اينكه بانكها سهميه 300 هزاري تسهيلات بافتهاي فرسوده را پرداخت نكردند، بيان كرد: بانك مركزي دارد فكر ميكند كه از حوزههاي ديگر منابع نوسازي بافتهاي فرسوده را فراهم كند.
وي تصريح كرد: وزارت راه و شهرسازي به شدت پيگير اين موضوع است و فكر ميكنم پرداخت تسهيلات بافتهاي فرسوده به امسال ميرسد. وي با بيان اينكه براي خروج از ركود بخش مسكن ميتواند نقش راهبري ايفا كند، گفت: به دليل ركود بخش مسكن 20 كارخانه سيمان تعطيل شده و تمام صنايعي كه مربوط به ساخت و ساز است در بورس صدمه ديدهاند، دولت به راحتي ميفهمد اگر اين بخش را راه بيندازد، مشكلات حل ميشود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]