پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1851312609
24 آبان - 15 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: امروز در تاریخ
24 آبان - 15 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز 24 آبان هجری شمسی برابر با 15 نوامبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع میپردازیم.
برترین ها: امروز 24 آبان هجری شمسی برابر با 15 نوامبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع میپردازیم.
رویداد ها:
988 - تاسيس حكومت غزنويان
15 نوامبر سال 988 ميلادي سبُكتَكين ازسران طوايف معروف به «تُركان غُز = اَغوزها» كابل را تصرف كرد كه مورّخان، اين روز را سالروز تاسيس حكومت غزنويان مي دانند كه عمدتا بر ايران خاوري و گاهی تا «ری» حكومت كردند. غزنویان نخستین دودمان تُرک زبان بودند که بر بخشي از ایران سلطنت کردند، سلجوقیان دومین آنها و حکومت تُرک و مغول (آلتائیک ها) بر ایران تا دوران صفویان که آنان هم به نوشته برخي از مورخان (که تبار شاه اسماعيل يکم را بررسي کرده اند) نیمه تُرک بودند ادامه یافت و پس از زندیه، یک ایل دیگر آلتائيک (مغول تبار ترکمن) به نام قجَر (قاجار و از نسل قاجار نویان امیرزاده مغول) حکومت ایران را به دست گرفت تا زمان پهلوی ها.
تصوير محمود غزنوي
ساسانيان براي جلوگيري از ورود طوايف دوردست «آلتائیک» به منطقه فرارود (ماوراءالنهر)، در سرحدات شمالي اين منطقه (سير دريا = رود سيحون) پادگانهاي متعدد به نام «مرزبان» تاسيس كرده بودند كه پس از افتادن ايران به دست عرب، اين پادگانها برچيده شدند و مهاجرت آن طوايف به «فرارود» آغاز گرديد و عباسيان و پيش از آنان حتي امويان به استفاده از مردان اين طوايف در ارتشهاي خود پرداختند كه اصطلاحا «غلام» خطاب مي شدند و از اين طريق قدرت يافتند. قدرت گرفتن سبكتكين هم از همين راه بود. وي عميق تر از پيشينيان خود در ايران خاوري پيشروي كرده بود. مخالفت ساسانيان با ورود آلتائيک ها به قلمرو ايران، نژادي نبود و فرهنگي و رفتار بود. رفتار آلتائيک هاي تهاجمي بود و به علاوه، در تضاد با اخلاقيات ايراني.
سلطان محمود غزنوي مهمترين حكمران غزنويان (منسوب به شهر غزنه، مقّر حکومت آنان) بود. وي با اين كه از تبار ايراني نبود به ادبيات فارسي خدمت بسيار كرد. محمود چندبار به هند شرقي حمله نظامي برد و مردم اين ديار را به مسلمان شدن ترغيب كرد كه نتيجه اش (9 قرن بعد) ايجاد كشور پاكستان بوده است. اینکه برخی از راه اشتباه و یا تعمد، غزنویان را موسس افغانستان می دانند درست نیست. ایران پس از غزنویان قرنها یکپارچه بود. افغانستان نامی است که انگلیسی ها در قرن نوزدهم (و پس از تکمیل تصرف هندوستان) بر ایران خاوری گذاردند تا حائلی میان متصرفات روسیه در «فرارود» با هندوستان شان باشد و قبلا چنان واژه ای به این صورت بکار نمی رفت. در نیمه دوم قرن هجدهم در زمانی که احمدخان درّانی (ابدالی) افسر سابق ارتش ایران در قندهار ادعای استقلال (استقلال منطقه مسکونی طایفه خود) کرد و به هندوستان لشکر کشید واژه ای به نام افغانستان وجود نداشت.
تصوير احمدخان درّاني
احمدخان (که نام او از کودکی احمدشاه بود) درپی قتل نادر در کودتای ژوئن 1747 قوچان و در زمانی که کریمخان زند سرگرم سر و سامان دادن به اوضاع وطن بود به قندهار رفته و در اکتبر همان سال (سال 1747) در اجتماع سران طایفه ابدالی و پشتون های منطقه قندهار اعلام استقلال کرده بود. احمدخان درجریان لشکرکشی نادر به هندوستان و تصرف دهلی با او بود و چون در آن لشکرکشی با وضعیت هند آشنا شده بود، بعدا خود مستقلا به آنجا تعرض نظامی کرد و همین تعرّض انگلیسی هارا متوجه ایران خاوری و اهمیت استراتژیک آن و توان و روحیه جنگی پشتونها کرد. دولت لندن که نگران تعرض دیگری از ناحیه پشتونها به هندوستان خود بود برای تجزیه این طوایف، «مورتیمر دوراند» را مامور تعیین مرز افغانستان و هندوستان کرد و وی این خط مرزی 2 هزار و ششصد کیلومتری را به گونه ای ترسیم کرد که طوایف پشتون میان افغانستان و هندوستان (اینک پاکستان) تقسیم و بیشتر آنها سهم هندوستان شوند که اینک در شمال غربی پاکستان ـ ایالت های خودمختار وزیرستان، سرحد و ... ساکن هستند، پاتان خوانده می شوند و بزرگترین شهر شان پیشاور است.
امير عبدالرحمان
شرح خط دوراند که تعمدا تنها به زبان انگلیسی نوشته شده بود تا امیر عبدالرحمان خان حکمران افغانستان (در آن زمان تحت الحمایه دولت لندن) متوجه جزئیات آن نشود 12 نوامبر 1893 به امضای نمایندگان او رسید که از زمان تاسیس پاکستان در سال 1947 به صورت یک مسئله درآمده و با پیدایش طالبان و القاعده که در طرفین این مرز فعالیت دارند به مرز خونین معروف شده است. به نظر بسیاری از تاریخدانان، عملیات نظامی جاری در افغانستان (از اکتبر 2001 تاکنون) عمدتا به تحریک سران دولت لندن صورت می گیرد که دنباله سیاست قدیمی آن است و نمی خواهد چین، ایران و روسیه در آسیای جنوبی بسط نفوذ کنند. لندن از میزان علاقه مندی 10 میلیون تاجیک (پارس) و سه میلیون هزاره (شیعه) افغانی به ایران واهمه دارد و دلواپس امتیازهایی که به ایران در مورد منطقه هرات در قرارداد پاریس داده است.
1864 - آتش زده شدن شهر اتلانتا در جريان جنگ داخلي آمريکا
15 نوامبر سال 1864ميلادي، در جريان جنگ داخلي امريكاييان، ژنرال شرمن فرمانده يك واحد از نيروهاي اتحاديه (ايالات شمالي) كه پس از پنج ماه جنگ موفق به تصرف شهر آتلانتا پايتخت ايالت جورجيا از اعضاي كنفدراسيون آمريكا (ايالات جنوبي) شده بود به سربازانش دستور داد كه در ساعات شب شهر را آتش بزنند كه تا بامداد چيزي از آن باقي نماند. اين دستور بدون اين كه قبلا به ساكنان غير نظامي شهر اطلاع داده شود كه آنجا را تخليه كنند صادر شده بود.
William T. Sherman
«شرمن» بعدا براي دفاع از اين عمل خود گفته بود كه دستور داده بود كه انبار تداركات كنفدراسيون و ايستگاه راه آهن آتش زده شود كه تقريبا همه شهر از ميان رفت.
1884 - اروپاييان در يك نشست، قاره آفريقا را ميان خود قسمت كردند!
15 نوامبر سال 1884 به دعوت بيسمارك صدر اعظم وقت آلمان نمايندگان 15 كشور در برلین نشستي را آغاز كردند كه ظاهرا به منظور حل مسئله مالكيّت سرزمين افريقايي كنگو تشكيل شده بود كه پادشاه بلژيك همه آن را براي خود مي خواست!
اين نشست پس از تشكيل، خيلي زود دست خود را رو كرد و به چانه زني برسر تقسيم آفريقا ميان اروپاييان پرداخت و در پايان نشست عمل تقسيم بدون اين كه يك آفريقايي از آن اگاه شود صورت گرفت و سهم بزرگي هم به آلمان كه ديرتر از ديگران شروع كرده بود داده شد. سهم انگلستان از همه بيشتر بود و سپس فرانسه و پرتغال، آلمان و اسپانيا و .... لئوپلد پادشاه بلژيك هم با يك رشته بازي هاي ماهرانه همه كنگو را كه 2 ميليون و سيصد هزاركيلو متر مربع وسعت دارد (بزرگتر از ايران) يكجا بالا كشيد.
اين عمل، البته به صورتي ديگر هنوز هم ادامه دارد و از اتحاديه ها و جنبش هاي حاشيه اي از جمله اتحاديه عرب، سازمان همبستگي افريقائيان، جنبش غير متعهدها و ... كاري جز حرف زدن ساخته نيست و سازمان ملل هم عملا در كنترل پنج دولت فاتح جنگ جهانی دوم است و تضمين عملی براي حفظ حقوق و حاکمیت كشورهاي دیگر و بویژه ملل کوچک و ضعيف وجود ندارد. این سازمان نتوانسته است حتی صلح را حفظ کند و جهان از زمان تاسیس آن شاهد جنگهای متعدد منطقه ای بوده است. عدم وقوع یک جنگ جهانی دیگر را باید مدیون سلاح اتمی دانست که در دست قدرت های رقیب وجود دارد، نه سازمان ملل. اشغال نظامی عراق بدون مجوز شورای امنیت تاریخ سازمان ملل را تا ابدیت خراب کرد.
1977 - در ادامه تظاهرات ضد شاه در واشنگتن
تظاهرات گسترده و بي سابقه ضد شاه در در آمريکا که 14 نوامبر 1977 آغاز شده بود روز بعد از آن ـ 15 نوامبر در حالي كه وي و بانويش فرح در مدخل كاخ سفيد مورد استقبال كارتر قرار گرفته بودند و طبق برنامه، سران دو كشور قرار بود در محوطه باز (چمن کاخ) سخناني بيان مي داشتند شدت يافت به گونه اي كه پليس از گاز اشك آور استفاده كرد. اين وضعيت از شبكه هاي تلويزيوني آمريكا به طور كامل پخش شد و بينندگان آنها حملات فيزيكي تظاهر كنندگان را كه عموما دانشجويان ايراني مدارس عالي امريكا بودند و خودرا از شهرهاي دانشگاهي با خودرو به واشنگتن رسانده بودند مشاهده كردند. گاز اشك آور تا محل تريبون سران دو كشور پراكنده شده بود، بگونه اي كه كارتر و شاه با دستمال چشم و صورتشان را پاك مي كردند.
به گزارش آن روز بعضي از رسانه هاي امريكا، مقامات مربوط ايران كه چنين واقعه اي را از هفته ها قبل پيش بيني كرده بودند قبلا عده اي را با هواپيما از ايران و از چند ايالت آمريکا بويژه کاليفرنيا به واشنگتن فرستاده بودند كه به هواداري از شاه شعار بدهند و با مخالفان شاه درگير شوند كه اين برنامه هم به دليل انبوه مخالفان و سنگ پراني آنان شكست خورد. نقل گزارش شبکه هاي تلويزيوني آمريکا در اروپا سبب مشارکت عده اي بيشتر در تظاهرات ضد شاه در پاريس شد. وي از آمريکا به فرانسه رفت.
در تظاهرات 15 نوامبر مقابل چمن کاخ سفيد، گاز اشك آور پليس در محوطه چمن كاخ پراكنده شد و به چشم شاه فرو رفت كه با دستمال آن را پاك مي كند ـ فرح و بانو کارتر در عکس ديده مي شوند
گزارش مصوّر اين وضعيت چند روز بعد از تلويزيون تهران هم پخش شد که سکه شاه را در ايران هم شکست. تني چند از مورخان گفته اند که پخش اين گزارش مصوّر از تلويزيون ايران بخشي از يک نقشه مآلا ضد شاه بود که در خارج طرح شده بود و يا اشتباه محاسبه و نسنجيده و بي اطلاعي مقامات مربوط در تهران از روانشناسي ايرانيان.
بعضي ازهواداران شاه بعدا كارتر را به حمايت ضمني از تظاهرات واشنگتن متهم كردند و دلايلي را هم ارائه دادند. اين تظاهرات شاه را با آن لقب «آريامهر و شاهِ شاهان = شاهنشاه» در انظار جهانيان تحقير و باعث تضعيف او در ايران و تشديد ضديت با وي شده بود و طولي نکشيد که با يک گاف ديگر (انتشار نامه ساختگي رشيدي مطلق در روزنامه اطلاعات) انقلاب آغاز شد.
1358 - تصويب قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران از سوي مجلس خبرگان
پس از پيروزي انقلاب اسلامي و برگزاري اولين انتخابات كه منجر به تعيين نوع حكومت و تشكيل جمهوري اسلامي در ايران گرديد، بحث راجع به تعيين قانون اساسي نظام در محافل مختلف گسترش يافت. در اين مرحله با تيزبيني حضرت امام خميني(ره)، پيشنويس قانون اساسي كه پايه نظام جمهوري اسلامي ايران را بر آموزهها و ارزشهاي حياتبخش اسلام به ويژه عدالت اجتماعي و جامعه توحيدي قرار داده، نگارش يافت و با تاكيد آن حضرت، انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسي در 12 مرداد 1358 برگزار گرديد. اين مجلس در 28 مرداد 1358 فعاليت خود را آغاز كرد تا اين كه پس از سه ماه تلاش و كوشش فوقالعاده و كار پُر مسئووليت، تدوين قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران را به انجام رساند. اين قانون اساسي، در نهايت در دوازده فصل و يكصد و هفتاد و پنج اصل توسط خبرگان قانون اساسي مورد تصويب قرار گرفت. اين قانون سپس در يك همهپرسي در 12 آذر 1358 به تأييد مردم مسلمان ايران رسيد و بدين گونه، قانون اساسي تازهاي بر مبناي حقوق انساني و اصول اسلامي تدوين و فصلي تازه در برابر قوانين اساسي كشورهاي جهان گشوده شد. در سال 1368 بخشهايي از قانون اساسي پس از بازنگري در شوراي بازنگري قانون اساسي و برگزاري همهپرسي، به اجرا درآمد.
2006 - مایکل جکسون برای آخرین بار به روی صحنه رفت.
زادروزها
۱۳۱۶ - زادروز ژان یکم پادشاه فرانسه به مدت پنج روز از هنگام تولد تا مرگ
۱۷۳۸ - زادروز ویلیام هرشل آهنگساز و ستارهشناس بریتانیایی-آلمانی
ویلیام هرشل
۱۸۶۲ - زادروز گرهارد هاوپتمان نمایشنامهنویس آلمانی، برندهٔ جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۱۲ میلادی
۱۸۸۷ - زادروز جورجیا اوکیف نقاش آمریکایی
جورجیا اوکیف
۱۳۲۰ - زادروز بیژن نجدی، شاعر، داستان نویس و نویسنده ایرانی.
۱۸۹۱ - زادروز اروین رومل فرماندهٔ نیروهای آلمانی
بیژن نجدی
۱۹۰۷ - زادروز کلاوس فون اشتاوفنبرگ اشرافزادهٔ آلمانی ، افسر ستاد ارتش آلمان نازی در جنگ جهانی و از رهبران جنبش افسران ارتش آلمان علیه هیتلر
کلاوس فون اشتاوفنبرگ
درگذشتها
۱۲۸۰ - درگذشت آلبرتوس ماگنوس بزرگترین فیلسوف آلمان در سدههای میانه
۱۶۳۰- درگذشت یوهانس کپلر منجم و ستارهشناس آلمانی
آلبرتوس ماگنوس
۱۹۰۸ - درگذشت تزی شی ملکه قدرتمند و پرنفوذ دودمان چینگ، حکمران چین به مدت ۴۷ سال
۱۹۱۶ - درگذشت هنریک سینکیهویچ روزنامهنگار و رماننویس لهستانی، برندهٔ جایزهٔ ادبیات نوبل سال ۱۹۰۵
یوهانس کپلر
۱۹۱۷ - درگذشت امیل دورکیم جامعهشناس فرانسوی
۱۹۵۹ - درگذشت چارلز تامسون ریس ویلسون فیزیکدان و هواشناس اسکاتلندی، برندهٔ جایزه نوبل فیزیک ۱۹۲۷
چارلز تامسون ریس ویلسون
۱۳۴۷ - درگذشت رهی معیری، شاعر و ترانهسرای ایرانی.
رهی معیری
*****
منابع:
-پايگاه نوشيروان کيهاني زاده
-ویکی پدیای فارسی
-صفحه امروز در تاریخ در توئیتر
-راسخون
تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۴ - ۰۸:۵۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
20 آبان - 11 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 20 آبان - 11 نوامبر در تاریخ چه گذشت امروز 20 آبان هجری شمسی برابر با 11 نوامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 20 آبان هجری شمسی برابر با 117 آبان - 8 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
17 آبان - 8 نوامبر در تاریخ چه گذشت امروز 17 آبان هجری شمسی برابر با 8 نوامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 17 آبان هجری شمسی برابر با 8 نوامبر تقویم میل21 آبان - 12 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 21 آبان - 12 نوامبر در تاریخ چه گذشت امروز 21 آبان هجری شمسی برابر با 12 نوامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 21 آبان هجری شمسی برابر با 118 آبان - 9 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
18 آبان - 9 نوامبر در تاریخ چه گذشت امروز 18 آبان هجری شمسی برابر با 9 نوامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 18 آبان هجری شمسی برابر با 9 نوامبر تقویم میل23 آبان - 14 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 23 آبان - 14 نوامبر در تاریخ چه گذشت امروز 23 آبان هجری شمسی برابر با 14 نوامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 23 آبان هجری شمسی برابر با 114 آبان - 5 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 14 آبان - 5 نوامبر در تاریخ چه گذشت امروز 14 آبان هجری شمسی برابر با 5 نوامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 14 آبان هجری شمسی برابر با 5 نوامبر19 آبان - 10 نوامبر؛ در تاریخ چه گذشت؟
امروز در تاریخ 19 آبان - 10 نوامبر در تاریخ چه گذشت امروز 19 آبان هجری شمسی برابر با 10 نوامبر تقویم میلادی است روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است به مرور برخی از این وقایع میپردازیم برترین ها امروز 19 آبان هجری شمسی برابر با 1سپاه فجر فارس: 13 آبان واقعه ای تاریخ ساز و ماندگار است
سپاه فجر فارس 13 آبان واقعه ای تاریخ ساز و ماندگار است شیراز- ایرنا - سپاه فجر استان فارس در آستانه 13 آبان روز ملی مبارزه با استکبار جهانی با انتشار بیانیه ای اعلام کرد 13 آبان صرفاً یک رویداد تاریخی نیست بلکه واقعه ای تاریخ ساز ماندگار و تاثیرگذار است به گزارش دریافتی سه شنبکشف فرآوردههای دامی تاریخگذشته در یک بیمارستان
کشف فرآوردههای دامی تاریخگذشته در یک بیمارستان کد خبر ۵۴۴۸۴۱ تاریخ انتشار ۱۴ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱ ۲۲ - 05 November 2015 کیلوگرم فرآوردههای خام دامی که تاریخ مصرفشان گذشته و غیرقابل مصرف بوده کشف و ضبط شده است این خبری بود که از دوشنبه در برخی شبکههای اجتماعی پیچید و حالااطلاعیه وزارت آموزش و پرورش: تاریخ مصاحبه و بررسی مدارک پذیرفته شدگان آزمون استخدامی ۲۰ آبان مشخص میشود
اطلاعیه وزارت آموزش و پرورش تاریخ مصاحبه و بررسی مدارک پذیرفته شدگان آزمون استخدامی ۲۰ آبان مشخص میشودوزارت آموزش و پرورش در اطلاعیهای اعلام کرد تاریخ بررسی مدارک و مکان برگزاری مصاحبه پذیرفته شدگان در آزمون استخدامی این وزارتخانه ۲۰ آبان مشخص میشود به گزارش گروه آموزش و پرو-