واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ آبان ۱۳۹۴ (۱۶:۲۰ب.ظ)
نجات تپه تاريخي فرخ آباد از نابودي موج-عمليات گمانه زني به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم تپه فرخ آباد شهرستان فرديس به منظور جلوگيري از تخريب اين تپه تاريخي که به کشف آثار فرهنگي بي نظير منجر شد پايان يافت .
به گزارش خبرگزاري موج، رضا خلج، سرپرست هيأت گمانه زني تعيين حريم و پيشنهاد عرصه تپه فرخ آباد اين مطلب را در نشست گزارش به همکار که با همت پژوهشکده باستان شناسي در محل پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري برگزار شد مطرح کرد.
روابط عمومي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري، افزود: نام ديگر اين تپه، غلامعلي تپه است که در سال 1390 با شماره 30420 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.
خلج گفت: تخريب، تسطيح، تصرف بخشهايي از تپه فرخ آباد توسط مالکين و کشاورزان، تعيين تکليف اراضي اطراف تپه براي ايجاد باغ، ويلا و تغييرکاربري اراضي پيراموني تپه از يک طرف و شناخت ادوار فرهنگي و تاريخي تپه از طرف ديگر، برنامه گمانه زني به منظور تعيين عرصه و پيشنهاد حريم تپه فرخ آباد را در دستور کار اداره کل ميراث فرهنگي استان البرز قرار داد.
وي با اشاره به قرار گرفتن تپه فرخ آباد در ميان باغهاي کشاورزي و اراضي زراعي تصريح کرد: تقريباً بخش اعظمي از اين تپه در سالهاي گذشته خاکبرداري شده و خاک آن به زمينهاي کشاورزي انتقال يافته است.
اين باستان شناس با اشاره به احاطه دامنه تپه توسط زمينهاي کشاورزي و باغهاي ميوه افزود: حفرههاي نسبتاً عميقي نيز به وسيله حفاران و قاچاقچيان در تپه ايجاد شده است.
او اظهار داشت: سطح تپه فرخ آباد از ساليان گذشته توسط اهالي و کم توجهي ارگانهاي دولتي و غير دولتي محل انباشت زباله شهري، نخالههاي ساختماني، پسماندن هاي صنعتي و تجاري شده است.
به گفته اين باستان شناس عبور جاده خاکي از غرب و جاده آسفالته فرعي از جنوب تپه نيز باعث آسيب رساندن به محوطه، تخريب لايهها و پنهان شدن آثار شده است.
خلج تنها بقاياي معماري تپه فرخ آباد را ديواره اي در راستاي شمال به جنوب با مصالح خشت و گل به ارتفاع 2 متر اعلام کرد اين تپه را به 2 قسمت شرقي و غربي تقسيم ميکند.
او تصريح کردکه موقعيت قرار گيري تپه فرخ آباد در خارج از بافت مسکوني روستا و در ميان باغات کشاورزي، احاطه اطراف تپه توسط زمينها و باغهاي کشاورزي، شخم زدنهاي مکرر ساليانه و زير و رو کردن لا يه هاي باستاني تپه، تسطيح و خاک برداري به خصوص در ضلع شمالي، انباشت زباله و کاشت درختان ميوه باعث وارد آمدن آسيبهاي جدي به تپه شده است.
او همچنين هجوم مردم به ديوار کشي و تغيير کاربري اراضي اطراف به خصوص اضلاع جنوبي، شمالي و غربي و اخيراً شرقي را يکي ديگر از آسيبهاي جدي براي تپه عنوان کرد.
اين باستان شناس اظهارداشت: بر اساس شيوه انتخابي، نخستين گمانهها در امتداد جهتهاي اصلي جغرافيايي نزديک به عرصه ظاهري تپه ايجاد و گمانههاي بعدي با فواصل متفاوت مشخص شد به طوري که در پايان کار تعداد گمانههاي کاوش شده مجموعاً به 14 عدد رسيد که نهايتاً خطوط عرصه و حريم پيشنهادي بر اساس يافتههاي حاصل از گمانههاي کاوش شده ترسيم شدند.
او با بيان اينکه بررسيها نشان داد که اين تپه به هزاره پنجم قبل از ميلاد تعلق دارد تصريح کرد: در اغلب گمانههاي ايجاد شده آثار تاريخي نظير کوزه سفالي، کاسه سفالي، ابزار سنگي، گوي فلزي، تکههاي جدا شده خشت، استخوان و...کشف شد که با مشاهده آنها کار را متوقف کرديم.
وي در پايان افزود: به لحاظ جغرافيايي روستاي فرخ آباد جنوبيترين روستاي استان البرز با حدود 10 هزار جمعيت در مسير جاده شهر ماهدشت و مرز بين شهرستان کرج و صفادشت از توابع استان البرز و در حوزه استحفاظي شهرستان فرديس واقع است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]