واضح آرشیو وب فارسی:نی زار:
اداره کل میراث فرهنگی استان در خواب زمستانی پیش از موعد/ بی توجهی به آثار باستانی ارزشمند سیستان
نی زار : میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری، از نام سازمانی اش مشخص است که چه وظایفی شامل این سازمان میشود. متاسفانه اداره کل میراث فرهنگی در منطقه سیستان نتوانسته به وظایفش آنگونه که شایسته است عمل نماید. حفاظت فیزیکی ، مرمت آثار و محوطه های تاریخی و باستانی دو وظیفه از وظایف سازمان […]
نی زار : میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری، از نام سازمانی اش مشخص است که چه وظایفی شامل این سازمان میشود. متاسفانه اداره کل میراث فرهنگی در منطقه سیستان نتوانسته به وظایفش آنگونه که شایسته است عمل نماید. حفاظت فیزیکی ، مرمت آثار و محوطه های تاریخی و باستانی دو وظیفه از وظایف سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است که متاسفانه این مهم را در غالب محوطه های تاریخی سیستان را شاهد نیستیم. قلعه رستم که نامش را از اسطوره سیستانی و سپه سالار ارتش ایران وام گرفته و بزرگترین قلعه خشتی و گلی با کاربری نظامی ، که در آن ضرب سکه پوراندخت ساسانی و سفال های لعاب دار کشف شده و دارای برج ها و برجک های نگهبانی میباشد ، زمانیکه در آن قرار میگیرید یاد فیلم های شوالیه هالیوودی می افتید، اما عدم توجه اداره کل میراث فرهنگی استان سیستان و بلوچستان به این قلعه تاریخی که متاسفانه بسیار زیاد نیز می باشد باعث شده دیوار ضلع جنوبی آن فرو ریخته و جای لاستیک اتومبیل ها و موتور سیکلت ها در وسط محوطه قلعه خودنمایی کند، دیوارهای چهار طرف قلعه و برجک ها در حال ریزش و تخریب هستند ما شاهد حفاری های غیر مجاز درون قلعه هستیم ، حتی برج های ورودی قلعه توسط ابزار کندن زمین دچار آسیب شده است.
یکی دیگر از موارد کم توجهی میراث فرهنگی استان، آتشکده کرکویه و خانه های قاجاری پیرامونشاست که مورد کم توجهی و کم لطفی قرار گرفته به طوریکه آنجا هم شاهد حفاری های غیر مجاز و عدم مرمت بنای آتشکده هستیم آتشکده ای که میتوانست نقش بسزایی برای جذب توریسم حتی از ادیان مختلف چون زرتشتیان ایفا کند.
موارد دیگری چون ارگ میرجمال کلانتر ، ارگ خان ملک کیانی و قلعه چه رئیس(مچی) نیز مورد کم لطفی عزیزان میراث فرهنگی قرار گرفته و بعضا بناها دچار تخریب شدند و حتی بعضا مرمت نیز نمیشوند ، برخی اوقات شاهد آن هستیم که ساربان شتر و چوپانان و صحرا نشینان و رهگزاران در آنجا آتش افروخته اند و موجب تخریب بنا شده اند . ارگ سکوهه (سکوه) نیز از خیل بی توجهی ها عقب نمانده و همیشه درب آن برروی بازدید کنندگان بسته است.
محوطه ، قلعه و آثار باستانی زیادی در سیستان است که مشکلات مشابه ای که در بالا گفته شد را داراست یا حفاظت نمیشوند و یا مرمت و بازسازی برای بهره گیری گردشگری از آنها صورت نمیگیرد ، نقش اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان که متولی حفاظت از محوطه تاریخی و عهده دار مرمت بناهای تاریخی است در قبال محوطه های نامبرده چیست؟
شهر سوخته ، از نامش پیداست که در آن آتش سوزی رخ داده و همگان خیال میکنند بخاطر آتش سوزی خالی از سکنه شده است.
هنوز هیچ نامی در کتب و اسناد تاریخی برای این شهر متمدن درون سیستان پیدا نشده است، تمدن های بزرگ در نزدیکی آب ها شکل میگیرند ، سنا رود تا پشت شهر سوخته امتداد داشته است بنا به تغییر مسیر آب و عقب کشیدن آب به طرف شمال شهر سوخته به تدریج از رونق افتاده و مردمانش با آب تغییر سکنی میدادند و چون در شهر خالی شده آثار سوختگی دیده شده نامش را شهر سوخته گذاشتند، سال ۱۳۹۳ با همت سازمان میراث فرهنگی شهر سوخته در لیست میراث جهانی یونسکو ثبت شد ، دوستداران میراث فرهنگی امیدوار بودند که پس از ثبت جهانی این اثر ارزشمند اتفاقات قابل توجهی در آن بیفتد، شوربختانه پس از گذشت بیش از یکسال هنوز وضعیت مدیریت سایت شهرسوخته مشخص نگردید و روز به روز وضعیت جذب گردشگر در آنجا ضعیف تر میشود دیریست که در ابتدایی ترین تجهیزات این مکان چون آبسردکناز آب شور و غیر قابل شرب پر می شود، بوفه ی این مکان نیز هیچ گونه رونقی در آن دیده نمی شود. در هیچ جای دنیا همچین اتفاقی برای یک اثر جهانی را شاهد نخواهیم بود ،متاسفانه امکانات اولیه جذب توریسم در سایت شهر سوخته وجود ندارد.
در اوج سومدیریت ها که در حوزه میراث فرهنگی شاهدش هستیم جای خالی اداره کل میراث فرهنگی سیستان که چندی پیش منحل شد خودنمایی میکند. وظایف اولیه اداره کل میراث فرهنگی را دوباره مرور میکنیم ، مرمت و حفاظت محوطه های تاریخی، زنده نگه داشتن آداب و رسوم و صنایع دستی و جذب گردشگر ، اداره کل میراث فرهنگی استان سیستان و بلوچستان در کدامشان در حوزه سیستان موفق بوده؟
یاد منحل شدن سازمان عمران سیستان افتادم بخاطر عدم داشتن کارایی منحل شد! ۲۰ آبان ۱۳۹۴
کیان عابدی
۲۰ آبا, ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نی زار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]