واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: این ضربه توسعه شبکههای اجتماعی به سرانه مطالعه کشور است
آمار سرانه مطالعه در ایران در سالهای گذشته همیشه نگران کننده بود و حالا با توسعه شبکههای اجتماعی در میان مردم این امار نگرانکننده وضعیت دشوارتری هم به خود میبیند. حالا هم آمار از کاهش 12 درصدی چاپ کتاب در شش ماه اول امسال نسبت به سال گذشته خبر میدهد.
کد خبر: ۵۴۴۶۵۷
تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۱ - 04 November 2015
آمار سرانه مطالعه در ایران در سالهای گذشته همیشه نگران کننده بود و حالا با توسعه شبکههای اجتماعی در میان مردم این امار نگرانکننده وضعیت دشوارتری هم به خود میبیند. سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت ارشاد، ابتدای ماه جاری در آیین گشایش هفدهمین نمایشگاه کتاب ناشران ایران به پایین آمدن تیراژ کتابها در 6 ماهه اول امسال اشاره کرده و گفت: پایین آمدن تیراژ کتابها زنگ هشداری است برای کسانی است که به این فرهنگ تعلق دارند، چرا که کتاب در تمدنسازی و شاخص تمدنهای اجتماعی همواره نقش پررنگی دارد.
وی ادامه داد: در شش ماه اول امسال، نسبت به سال گذشته 12درصد کاهش تیراژ در کشور تجربه شد و این روند، روندی است که در سالهای اخیر به ویژه هفت تا هشت سال گذشته تلنگری بزرگ میتواند باشد.
به گزارش تابناک، محمود آموزگار رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در گفتگو با تابناک درباره دلایل کاهش 12 درصدی تیراژ کتاب گفت: این موضوع چند دلیل دارد، در مرحله اول باید یک تفکیک صورت بگیرد با این عنوان که کاهش 12 درصدی در ارتباط با همه موضوعات یکسان نیست، کتابهایی که در حوزه فرهنگ سازی وجود دارند و مردم آنها را برای کسب دانش و فرهنگ مطالعه می کنند تیراژشان فرق می کند با کتاب های آموزشی، کتاب هایی مثلا با موضوع علوم انسانی را مخاطب به دلیل علاقه اش انتخاب می کند، اما کتابهایی هم هستند که مخاطب به عنوان ملزومات آموزشی ناگزير به خریدن آن است، که تیراژ در این حوزه بیشتر است، بنابراین کاهش تیراژ در همه حوزه ها یکسان نیست.
او ادامه داد: در حوزه کتابهای درسی که ضرورت آموزشی دارند، کاهش تیراژ کمتر اتفاق می افتد. ضمن اینکه این بخش از حوزه نشر از قاچاق غیر قانونی، سرقت ادبی و چاپ های بدون مجوز، توسط عده ای سود جو، آسیب جدی دیده است.
آموزگار یادآور شد: در واقع تیراژ کاهش پیدا کرده اما میزان مصرف همان میزان مصرفی است که پیش از این بوده آن هم به دلیل وجود سودجویانی است که کتاب ها توسط آنها چاپ می شود.
او ادامه داد: در حوزه فرهنگی، کتابهایی که به فرهنگ کشور کمک می کنند؛ مثل داستان، شعر، کتابهای دینی و تاریخی که خرید کتاب برای خریداران الزام آموزشی ندارد و مخاطب برای آگاهی از موضوع مورد علاقه خود کتابی را خریداری می کند، بحث شمارگان صد نسخه ای در رابطه با این کتابها مطرح است.
آموزگار درباره نقش مخرب شبکه های مجازی در این مورد گفت: بخش دیگری که ما با آن مواجه هستیم بمباران شبکه های مجازی و فعالیت در این شبکه ها است. متاسفانه دوستانی که اهل قلم هستند، pdf آثار را در فضا های مجازی منتشر می کنند بدون رعایت حق مولف و ناشر که این عمل خلاف اخلاق و قانون است و به شکلی جدی به صنعت نشر ضربه می زند.
او ادامه داد: واقعیت امر این است که ناشر حرفه ای که توجه به ذائقه مخاطب دارد و برای ذائقه مخاطب کتاب تولید می کند بین 10 تا 20 درصد سود می کند بنابراین مجبور است 80 درصد ضرر را با گران فروختن آن 20 درصد جبران کند. به این معنی که مثلا از هر 100 کتاب منتشر شده 20 تای آنها به فروش می رسد. بنابراین ناشر ضررش را از قبال مخاطب جبران می کند، این در حالیست که ناشری که سالی 20 هزارنسخه منتشر کرده الان 5 هزار تا منتشر می کند، آن 15 هزارتای باقیمانده هم توسط سودجویان منتشر می شود و طبیعی است که زیان این مساله گریبان ناشرین را می گیرد. با این مشکل با خطر محو شدن ناشران حرفه ای مواجه خواهیم بود، در واقع نشر غیر قانونی، نشر حرفه ای را به طور جدی دچار مشکل کرده است.
آموزگار درباره راهکاری برای برون رفت از این بحران گفت: برای حل این مشکل باید حساسیت در بین مسئولین کشور ایجاد شود، چگونه است وقتی کتابی در افغانستان چاپ می شود و وارد ایران می شود تمام نسخه های آن از طرف دولت جمع می شود اما دولت هیچ گونه برخوردی با ناشران غیرقانونی کتاب ها که هزاران نسخه قاچاق تولید می کنند، انجام نمی دهد، اما درخواست من از همکاران خود این است که از فروش این کتابها خودداری کنند و بدون فاکتورهای رسمی از خرید اینگونه کتاب ها جلوگیری کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]