واضح آرشیو وب فارسی:فارس: پیشنهاد کتاب برای مطالعه آخر هفته/ «شهید عشق»
یک نمونه موفق تخیل مقدس در نوشتن/ رهتوشهای برای زیارت اربعین
نویسنده در «شهید عشق» سعی بر این دارد تا در کنار نقل تاریخ بخشهایی که تاریخ در مورد آنها سکوت کرده را با یک تخیل مقدس به تصویر بکشد و تا حدودی توانسته موفق شود.
خبرگزاری فارس - حسام آبنوس: «نویسنده سنی مذهب اهل ترکیه» میتواند قلابی باشد تا ذهن مخاطب برای مطالعه یک رمان عاشورایی را زخمی کند. این دقیقا همان ویژگی است که رمان «شهید عشق» دارد و احمد تورگوت نویسنده حنفی مذهب اهل ترکیه آن را نوشته و در ایران ترجمه شده تا نگاهی دیگر باره اینبار از زاویه نگاه یک غیر شیعه به واقعه عاشورا داشته باشیم. رمان که قرار است نگاهی عارفانه به ماجرای هجرت عترت رسولالله (ص) از مدینه به مکه و از آنجا به سوی قتلگاه عشق داشته باشد. قتلگاهی که رسول گرانقدر اسلام و مولای متقیان امیرمومنان خبر از آن دادهاند و سرور جوانان اهل بهش آگاهانه پا در آن مسیر گذاشت تا به مقصود خود دست یابد. رمان که میتوان آن را نمونه موفق تخیل مقدس در نوشتن خطابش کرد توانسته با کمترین میزان تعریض به تاریخ و اصل روایت مستند تاریخی تخیلی پاورپذیر به خواننده ارائه کند و بدون اینکه تصویری مخدوش از اهل بیت آخرین فرستاده الهی ارائه کند آنها را منطقی مجسم کند. نویسنده در «شهید عشق» سعی بر این دارد تا در کنار نقل تاریخ بخشهایی که تاریخ در مورد آنها سکوت کرده را با یک تخیل مقدس به تصویر بکشد و تا حدودی توانسته موفق شود. هر چند در برخی نقاط این روند تا حدودی کسلکننده شده و ممکن است خواننده را سرد کند ولی این روند همیشگی نبوده و رمان در مجموع از سرعت خوانش خوبی برخوردار است و همین شوق به پایان رساندن کتاب را در مخاطب دو چندان میکند. تصویری که نویسنده از حسینبنعلی(ع) ارائه کرده تصویری فوق بشری نبوده و کاملا محسوس است و این مطابق با نص صریح روایات و آیات قرآنی است که پیامبر و عترتش هم انسانهایی هستند با این تفاوت که به منبع فیض الهی وصل هستند و این وجه تمایز این ذوات نورانی است. خواننده در «شهید عشق» علاوه بر اینکه چهره آسمانی حضرت اباعبدالله الحسین (ع) را به نظاره مینشیند با انسانی زمینی روبرو است که دلش برای نوزاد شش ماههاش که درجریان مسیر بیمار میشود نیز به درد میآید و برای درمان نوزادش چارهجویی میکند.
این نوع تصویر سازی در سراسر رمان دیده میشود و در برخورد افراد مختلف این برداشت به چشم میآید. همچنین در این رمان خواننده با این تصویر روبرو میشود که امام حسین (ع) ادامه مسیر انبیای الهی است و رسالتی پیامبرگونه بر دوش دارد. «فرزدق در زیبایی پاک سه نسل نبوت که در آن چهره سفیدتر از برف نمایان بود، تمام حرفهایش را گم کرده بود. در این سیما نورانی که پرده پرده و لایه لایه باز میشد، نشانههای همه خیرها و نیکیها از آدم نبی تاکنون وجود داشت. گاهی جمال یوسف را میدید و گاهی اسماعیل را که مخلصانه خنجر بر گلویش بود.» نکته دیگری که در مورد «شهید عشق» باید یادآوری شود این است که این رمان از زاویه دید و همچنین منابع اهل سنت نوشته شده و شاید تفاوتی با منابع شیعیان داشته باشد ولی در مجموع تفاوت آنچنانی با اصل روایتهای مرسوم ندارد. در این رمان اگرچه نویسنده کوشیده بیشترین وفاداری را به نقلهای تاریخی از خود نشان دهد اما نمیتوان توقع داشت که جریانات آن تطابق کلی با منابع دست اول شیعی داشته باشد. در مجموع «شهید عشق» تجربهای متفاوت در رمان دینی است که خواندن آن در روزهای پس از عاشورا خالی از لطف نیست و میتواند رهتوشه معنوی زائران عتبه حسینی در روزهای باقیمانده تا اربعین سیدالشهدا باشد. این کتاب با قلم احمد تورگوت و ترجمه دریا توره با قیمت 21 هزار 500 تومان در 502 صفحه از سوی انتشارات کتابستان معرفت راهی بازار کتاب شده است. انتهای پیام/
94/08/13 - 09:41
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]