واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: "النینو" از ایلام شروع کرد؟
کاهش دما و افزایش بارش ها، همان مسائلی بود که در نامه هشدار آمیز چیت چیان در خصوص پیامدهای کاهش دما و افزایش بارش ها ناشی از پدیده ال نینوی جهانی آمده بود.
کد خبر: ۵۴۳۴۸۰
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۳ - 31 October 2015
کاهش دما و افزایش بارش ها، همان مسائلی بود که در نامه هشدار آمیز چیت چیان در خصوص پیامدهای کاهش دما و افزایش بارش ها ناشی از پدیده ال نینوی جهانی آمده بود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، طبق اعلام مرکز ملی اقیانوس شناسی آمریکا NOAA در تاریخ 9 جولای 2015، احتمال وقوع پدیده بزرگ مقیاس النینو در طی زمستان نیمکره شمالی 16- 2015 به بیش از 90 درصد افزایش یافته است.
وزیر نیرو نیز حدود یک ماه پیش نامه ای به معاون برق و انرژی خود برای آمادگی صنعت برق کشور با آثار پدیده ال نینو نوشت. همچنین شاهد ارسال نامه ای از سوی سازمان مدیریت بحران کشور بودیم که به همه دستگاههای مسئول اعلام آمادهباش کرد.
داوود پرهیزگار رئیس سازمان هواشناسی نیز در این خصوص هر چند خواست ال نینو را رد کند، اما گفت: اخیرا مباحث زیادی در رسانهها در خصوص ورود این پدیده به کشور انجام شده است در حالی که این پدیده در اقیانوس آرام قرار دارد و فقط ممکن است در نوسانات جوی مناطق دیگر تأثیر گذاشته و باعث بارش باران در مناطق مختلف شود.
وی درباره تأثیرگذاری این پدیده در کشور افزود: انتظار داریم تا نیمه ابتدایی زمستان بارش باران و برف به میزان بیشتری در قیاس با نیمه دوم زمستان صورت بگیرد و در نیمه دوم زمستان به سبب افزایش دما شاهد بارش باران در مقاطعی خواهیم بود و بارش برف کمتری پیشبینی میشود.
مرتضی اکبرپور معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور درباره آمادگیها در این باره به تسنیم عنوان کرد: پس از صدور نامه وزیر نیرو درباره هشدار در زمینه بروز «النینو» مراتب لازم برای آمادگیها به استانها و 14 کارگروه وزارتخانهها ابلاغ شد.
وی ادامه داد: همچنین با رویکرد مقابله در برابر این حادثه با ابلاغ بخشنامه که دارای 22 پیوست است تمهیداتی لحاظ میشود تا کانالها و رودخانهها رصد شود تا اگر لایروبی نیاز داشتند این کار صورت پذیرد، همچنین، هر گونه توان پاسخگویی برای مقابله با بروز «النینوی» در نظر گرفته خواهد شد.
"ال نینو" یکی از چرخههای مشهور آب و هوایی جهان است که از جمله اثرات آن میتوان به سیلابهای ناگهانی، خشکسالی، قحطی و اپیدمی اشاره کرد. درست است که ال نینو به گفته معاون وزیر راه و شهرسازی در اقیانوس رخ می دهد اما آثار آن در تمامی سطح کره زمین به صورت قوی یا ضعیف قابل مشاهده است.
«سیدمحمدجعفر ناظم السادات» استاد بخش مهندسی آب دانشگاه شیراز نیز در این خصوص گفت: نقش اقیانوسها در زندگی ما از اهمیت بالایی برخوردار است و از آنجاییکه بسیاری از تغییرات در خشکی ناشی از انرژی ذخیره شده در اقیانوس هاست برنامهریزی در جهت مدیریت کردن رهاسازی این انرژی در خشکی ضرورت دارد.
ناظمالسادات به نقش و اهمیت مناطق حاره و اقیانوسی به عنوان منبع ذخیره انرژی اشاره کرد و ضمن تعریف پدیده النینو به عنوان رخداد گرم شدن آبهای نزدیک ساحل تا نزدیکی اقیانوس آرام و ایجاد ناهنجاری در اقیانوس، شناسایی مکانیزم ذخیره انرژی اقیانوس هند، آرام و اطلس را با توجه به موقعیت بارشی که برای کشور ما ایجاد میکنند، اساسی دانست.
وی با بیان اینکه بسیاری از شرایط آب و هوایی در کشور قابل پیشبینی است، به احتمال وقوع پدیده النینو در سال جاری در طول پاییز و زمستان در کشور ایران اشاره کرد و افزود: این پدیده در برخی کشورها سبب خشکسالی میشود، اما خوشبختانه در کشور ما پدیده بارش را به دنبال دارد و وقوع این پدیده فرصتی مناسب در مدیریت صحیح بارش، کنترل سیلاب و ذخیره آبهای سطحی برای استان فارس بهوجود می آورد.
در چند روز اخیر شاهد بارش های متوالی و سیل آسا در غرب ایران بودیم، به طوری که در استان ایلام بیش از یکسال بارندگی پایتخت، فقط در 72 روز آسمان بارید. این بارش ها موجب بروز سیلاب های عظیمی در غرب کشور شد که به گفته کارشناسان، نسبت به سیلاب های دیگر در تاریخ یکصدساله ایران کم نظیر بودند. به طوری که اگر در بالادست استان ایلام و استان لرستان، چند سد با هدف کنترل سیلاب ها ساخته نشده بود، ابعاد این رخداد، فاجعه ای بزرگ را رقم می زد.
با توجه به گفته های مسئولان و کارشناسان امر، می توان وقوع بارش های اخیر غرب کشور را به عنوان نخستین اثر ال نینو در ایران دانست. سازمان هواشناسی امروز با صدور اخطاریه ای هشدار داد: "با توجه به آخرین نقشه ها و داده های شرایط حاضر جو، بارش باران در جنوب غرب، غرب، شمال غرب، شمال و مرکز کشور ادامه دارد که شدت بارش باران از استانهای ایلام، لرستان و خوزستان گزارش شده است. بررسی الگوهای پیش یابی جو نشان می دهد که امروز این شرایط در نیمه غربی کشور ادامه یافته و بتدریج از اواخر وقت بارش در مناطق غربی کشور قطع خواهد شد. از طرفی پرفشار سطح زمین در نوار شمالی کشور و عبور تدریجی ناوه موج تراز میانی جو طی روزهای شنبه و یکشنبه، انتظار تشدید بارش در استانهای گیلان و غرب مازندران وجود دارد. با کاهش ابرناکی از غرب دمای هوا امشب در استانهای غرب کشور، در مرکز از اواخر شنبه و در شمال شرق از اواخر یکشنبه افت قابل توجه دما بین 5 تا 10 درجه پیش بینی می شود."
کاهش دما و افزایش بارش ها، همان مسائلی بود که در نامه هشدار آمیز چیت چیان در خصوص پیامدهای کاهش دما و افزایش بارش ها ناشی از پدیده ال نینوی جهانی آمده بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]