واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تغيير استراتژي صادرات گاز به الانجي
نویسنده : وحید حاجیپور
با وجود تأكيد دولت يازدهم براي صادرات گاز از طريق خط لوله و تعارض ديدگاهها در وزارت نفت، حالا حرف از صادرات ال ان جي به ميان آمده است.
به گزارش «جوان»، دولت نهم براي حضور در بازار گاز و تجارت جهاني آن، چند پروژه در حوزه ال ان جي تدوين و اجرايي كرد كه در ميان اين پروژه ها، پروژه ايران ال ان جي به عنوان جديترين پروژه ال انجي ايران از پيشرفتهاي خوبي برخوردار شد كه به دلايل تحريمهاي يك طرفه و كمبود منابع مالي متوقف شد. با توقف اين پروژه و خاك خوردن تأسيسات بنا شده در جنوب كشور، چنين پيشنهادي از سوي شركتهاي خارجي براي به دستگيري و خريد اين پروژه مطرح شد كه به دليل قيمتهاي بالاي صندوقهاي بازنشستگي به شكست انجاميد. دولت يازدهم بر اين باور است كه لولههاي گاز، كاتاليزور امنيت سياسي و پيمانهاي منطقهاي هستند و علاقه زيادي به صادرات گاز از طريق خط لوله حتي به اروپا دارند.
ركن الدين جوادي، مديرعامل شركت ملي نفت ميگويد صادرات گاز به اروپا منتفي است و از سوي ديگر، عزيز الله رمضاني مدير امور بينالملل شركت ملي گاز ايران خبري ديگر ميدهد: « با 10 ميليارد دلار گاز ايران به اروپا ميرود.» با اين وجود، اختلاف نظر در بدنه صنعت نفت بيشتر شده است و عدهاي از صادرات گاز به اروپا و عدهاي ديگر از صادرات گاز به كشورهاي همسايه ميگويند؛ گروهي نيز از حضور در پروژه آذربايجان براي صادرات گاز به اروپا هم نظرند و جرياني ديگر صادرات گاز به صورت ال ان جي را تعقيب ميكنند. اين اختلاف به حدي سردرگم كننده است كه هر يك از مسئولان وزارت نفت سخنان متناقضي را بيان ميكنند كه تنها نشاندهنده سردرگمي استراتژي صادرات گاز كشور است.
در ميان اين اختلاف ها، وزير نفت حالا از ال ان جي ميگويد و ضرورت پرداختن به آن، وي در بيشتر گفت و گوها با هيئتهاي خارجي از لزوم ورود ايران به اين حوزه و همكاريهاي بينالمللي خبر ميدهد.
حالا برزيليها و ال ان جي
روز گذشته برزيليها هم از ال ان جي براي ايران گفتند، زنگنه پس از ديدار با هيئت برزيلي با وي چنين گفت: برزيليها علاقه مند به خريد ال ان جي از ايران هستند و قرار شد مذاكرات در اين زمينه ادامه يابد و يك كارگروه مشترك ميان وزارت انرژي و معادن برزيل و وزارت نفت ايران براي پيگيري گفتوگوها ايجاد شود. براي پيگيري مذاكرات در اين باره قرار شد كارگروه مشتركي ميان وزارت نفت ايران و وزارت انرژي و معادن برزيل ايجاد شود.
وي با بيان اينكه ايران با ال ان جي سريعتر ميتواند به بازارهاي صادراتي راه پيدا كند، درباره اينكه ايران هم اكنون توليد ال ان جي ندارد، تصريح كرد: به محض برداشته شدن تحريم و با آزاد شدن تجهيزات توقيف شده و با فعال شدن پروژه ايران ال ان جي ظرف چند سال آينده ايران ميتواند ١٠ ميليون تن ال ان جي به بازار تحويل دهد.
بيژن زنگنه از اعلام آمادگي اسپانيا براي استفاده از پايانههاي واردات گاز ( ال ان جي) اين كشور براي ورود ايران به بازار گاز اروپا خبر داد و گفت: مذاكرات ايران و اسپانيا در اين زمينه ادامه خواهد داشت.
پيشنهاد باكو
براساس مذاكرات مسئولان صنعت نفت دو كشور ايران و جمهوري آذربايجان، در آينده نزديك سوآپ گاز بين دو كشور افزايش پيدا ميكند، اما روي رقم جديد سوآپ هنوز توافق نشده و بايد ديد آذربايجان چه مقدار ميتواند توليد گاز خود را افزايش دهد.
ايران چندسال قبل يك قرارداد سوآپ گاز با شركت سوكار آذربايجان امضا كرد و در حال حاضر بر اساس اين قرارداد عمليات سوآپ در حال انجام است. قرارداد سوآپ گاز طبيعي ايران و جمهوري آذربايجان در سال 2005 ميلادي امضا شد، براساس اين قرارداد 25 ساله ايران حدود يك تا يك ميليونو 200 هزار متر مكعب گاز تحويلي از آذربايجان را از طريق مرز آستارا به نخجوان سوآپ ميكند. اين گزارش حاكي است يكي ديگر از محورهاي مذاكره ايران و آذربايجان افزايش توليد گاز ايران تا سه سال آينده بود كه در اين صورت ايران ميتواند يكي از تأمين كنندگان مطمئن انرژي در منطقه محسوب شود.
با اين وجود روسها نيز پيشنهادسوآپ گازي خود را به ايران دادهاند تا همچنان اروپا را در انحصار خود داشته باشند. دولت يازدهم كه علاقه چنداني به همكاري با مسكو ندارد در انديشه صادرات گاز از طريق الانجي افتاده است كه البته هيچ امكاني براي آن وجود ندارد حداقل تا چهار سال آينده، ضمن آنكه بازار ال ان جي با توجه به افزايش توليد كنندهها و عرضه از چشم انداز خوبي برخوردار نيست. رصد فضاي موجود در حوزه صادرات گاز و سردرگمي موجود در اين بخش نشان ميدهد كه وزارت نفت علاقه زيادي به ال ان جي دارد و در بيشتر مذاكرات خود، پيشنهاد جذب سرمايهگذاري را به طرفها ميدهد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۵ آبان ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]